ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΜΚΟ

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Παιδιών με Αναπηρία νήσου Κω “Σωτήρ”

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Παιδιών με Αναπηρία νήσου Κω “Σωτήρ” δημιουργήθηκε το 1990, κυρίως από γονείς και συγγενείς παιδιών με αναπηρία όπως νοητική στέρηση, διαταραχές νευρολογικές και αυτιστικού φάσματος.

 

Βασικός στόχος ήταν η ίδρυση μιας εκπαιδευτικής δομής για παιδιά με αναπηρίες. Σε συνεργασία με τον Δήμο Κω, το 1991 ίδρυσαν το Ειδικό Σχολείο Δήμου Κω που λειτούργησε ως το 2013.

Στο μεταξύ δημιουργήθηκαν τα δημόσια ειδικά σχολεία: Ειδικό Δημοτικό το 2004, ΕΕΕΕΚ το 2017 και Ειδικό Νηπιαγωγείο το 2019. Επίσης ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Κω το 2004. Ο Σύλλογος μας στηρίζει τις δομές με κάλυψη αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή (εκπαιδευτικό υλικό, κτιριακές βελτιώσεις), χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και δημιουργικών προγραμμάτων και διεκδίκηση λύσεων σε σοβαρά προβλήματα όπως το κτιριακό.

Μέλη του Συλλόγου παραμένουν κυρίως γονείς και συγγενείς μαθητών των περισσότερων από τις παραπάνω δομές. Ανάλογα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από γονείς και συγγενείς μαθητών όπως και ενήλικων ατόμων με αναπηρία που έχουν αποφοιτήσει.

Σήμερα ο σπουδαιότερος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπου ενήλικα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ζουν σχετικά αυτόνομα, με σεβασμό και φροντίδα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Είναι μια λύση που απαντά στην κοινή αγωνία των γονιών παιδιών με σοβαρές δυσκολίες, το τι θα γίνουν όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να τα φροντίσουν. Πρόκειται για έναν δύσκολο εγχείρημα, με μεγάλο κόστος, που απαιτεί συνεργασίες και τεχνογνωσία, όμως η εμπειρία δείχνει ότι η ισχυρή θέληση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Προσπαθούμε τέλος να δημιουργήσουμε δυνατότητες απασχόλησης νέων με αναπηρία. Η πρόσβαση σε εκπαίδευση, επιμόρφωση και απασχόληση είναι βασικό δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου. Η εργασία μπορεί να δώσει χαρά, ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το άτομο να γίνει ισότιμο μέλος μιας κοινωνίας που εξελίσσεται και εμπλουτίζεται μέσα από την διαφορετικότητα.

Επικοινωνία:

Web: https://www.sotiramea.org/#
Email: goneis.amea.kos@gmail.com

Τηλ: 6986257775 / 6906629392 / 6975124908
Facebook: https://www.facebook.com/SotirKos/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *