ΑΡΘΡΑ

Στοματοπροσωπική Μυολειτουργική Θεραπεία (Orofacial Myofunctional Therapy)

Η Mυολειτουργική Θεραπεία βοηθάει στη Σωστή Μάσηση, Κατάποση και Αναπνοή.

 

της Αγγελικής Ξυγκά – Λογοπεδικός – Μυολειτουργική Θεραπεύτρια

 

Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται, στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν το άτομο Μασάει Μονόπλευρα.

Αυτό δημιουργεί ασυμμετρία στο πρόσωπο και επιβάρυνση στην κροταφογναθική άρθρωση.

  • Όταν κατά την μάσηση, η γλώσσα είναι εμπρόσθια (Τongue Τhrust)

Αυτό συμβαίνει, είτε επειδή το άτομο κάνει πιπίλα, είτε αναπνέει από το στόμα, είτε ασκεί πίεση στα δόντια, κατά την λάθος κατάποση, ή έχει αρθρωτικά θέματα. Αν αυτή  η λάθος θέση της γλώσσας, δεν διορθωθεί, τότε το άτομο:

α) θα αποκτήσει στραβά δόντια

β) ακόμα και αν ακολουθήσει ορθοδοντική θεραπεία, η σύγκλιση των δοντιών (αφού αφαιρεθούν τα σιδεράκια), θα χαλάσει και πάλι, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Όταν το άτομο παρουσιάζει Κροταφογναθική Δυσλειτουργία (TMD)

Επιβάρυνση στην κροταφογναθική άρθρωση μπορεί να δημιουργήσουν, οι κακές συνήθειες όπως: Ονυχοφαγία / έντονη μάσηση τροφής – με πίεση στη στοματική κοιλότητα / άγχος και στρες / βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών, κυρίως στην διάρκεια του ύπνου). Όλα αυτά δημιουργούν στο άτομο, ακόμα και σε νεαρή ηλικία, πόνο στον αυχένα, ημικρανίες και πόνο όταν ανοιγοκλείνει το στόμα ή όταν μασάει.

  • Όταν το άτομο Αναπνέει από το Στόμα.

Όταν κάποιος αναπνέει από το στόμα, έχει μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως: ανοιχτά – ξεχειλωμένα χείλη / φαρδιά γλώσσα που φαίνεται να ακουμπάει στα μπροστά δόντια / εμπρόσθια στάση κεφαλής / μακρύ πρόσωπο / χαλαρά μάγουλα / μάσηση τροφής με ανοιχτά χείλη / ροχαλητό / ακόμα και άπνοια.

Αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το άτομο να πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, βρογχίτιδα, υπερτροφία σε αμυγδαλές – κρεατάκια, ή άλλους ιατρικούς παράγοντες, τότε η εκμάθηση της σωστής αναπνοής θα έχει τρομερή βελτίωση στην καθημερινότητα του ατόμου.

  • Ροχαλητό/ Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου

Στο ροχαλητό, λόγω της συνεχούς δόνησης, οι μύες του στόματος και του λαιμού, γίνονται μεγαλύτεροι και χαλαροί, με αποτέλεσμα να “κλείνουν” τον αεραγωγό που, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι η αναπνοή από το στόμα.

Με αυτό τον τρόπο το άτομο ξυπνάει κουρασμένο, με πονοκέφαλο, ξηροστομία, υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και ελλιπή συγκέντρωση.

Ειδικά τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στον ύπνο και πολύ γκρινιάρικα στη διάρκεια της ημέρας, καλό θα ήταν να κάνουν μία μελέτη ύπνου σε ειδικό ιατρείο. Πολλές φορές ο χαλινός της γλώσσας, δημιουργεί το πρόβλημα.

  • Θεραπευτικό πρόγραμμα Εξάλειψης Κακών Συνηθειών όπως Πιπίλα – Δάχτυλο.

Θεραπευτική Προσέγγιση…

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο Μυολειτουργικός θεραπευτής, σε συνεργασία πάντα με τους σχετικούς γιατρούς, όπως ΩΡΛ, Ιατρεία Ύπνου, Ορθοδοντικούς, κλπ, θα εφαρμόσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του στόματος και λαιμού.

 

Οι συνεδρίες γίνονται με συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα και αρκετή εξάσκηση των ασκήσεων, στο σπίτι. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, αλλάζοντας την όλη στάση ζωής του ατόμου.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει εξίσου καλά και μέσω Skype.

 

Γράφει: η Αγγελική Ξυγκά – Λογοπεδικός – Μυολειτουργική Θεραπεύτρια

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *