ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη μοίρα τους (και) στην έκτακτη ανάγκη τα ΑμεΑ

Τον τελευταίο μήνα το «112» χτύπησε σαν άλλη πολεμική σειρήνα σε χιλιάδες κινητά, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ενημερώνοντας τους κατοίκους πως πρέπει άμεσα να εκκενώσουν το σπίτι, το χωριό ή την πόλη τους. Τι γίνεται, όμως, με εκείνους που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να τρέξουν να σωθούν;

 

Αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο που έγραψε η Βιολέτα Φωτιάδη στο makthes.gr

Στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας «χάνονται» τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα αναφορικά με τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και κινδύνου, αφού ένας βασικός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ φαίνεται πως έχει μείνει στα χαρτιά με την ημερομηνία επίτευξής του να έχει παρέλθει προ πολλού.

Ειδικότερα, στον στόχο 17 του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με τίτλο «Προστασία και Ασφάλεια σε καταστάσεις κινδύνου και εκτάκτου ανάγκης», προβλέπεται «η διερεύνηση συνεργειών με τους Δήμους για την κατάρτιση καταλόγων με στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία που κατοικούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους, με προηγούμενη ρητή συναίνεση αυτών, για τη στοχευμένη δρομολόγηση δράσεων προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος της αναπηρίας (κινητική αναπηρία, αναπηρία οπτική, ακουστική, ομιλίας, νοητική, γνωστική και ψυχική, μη ορατή αναπηρία ή χρόνια πάθηση, όπως αναπνευστικές διαταραχές, κατάθλιψη, διαβήτης, σχιζοφρένεια)».

Μάλιστα, αναγράφεται πως ο συγκεκριμένος στόχος θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί εντός του 2021 και οι υπεύθυνοι φορείς για την εκπόνηση αυτής της δράσης είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σήμερα αυτή η παράγραφος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης παραμένει απλώς σε ένα χαρτί με την αυτοδιοίκηση από τη μία να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στα αρμόδια υπουργεία και τη Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας από την άλλη να υποστηρίζει πως οι δήμοι έπρεπε να έχουν εκπονήσει την εν λόγω δράση.

Στη μέση της ανταλλαγής «πυρών» ευθύνης βρίσκονται φυσικά τα άτομα με αναπηρία με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, Ιωάννη Βαρδακαστάνη να τονίζει πως «η χώρα είναι γενικά πίσω στην πολιτική προστασία. Ειδικά σε καταστάσεις κινδύνου τα ΑμεΑ είναι τα πρώτα που ξεχνιούνται».

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα τους υπήρξε πάνδημο αίτημα των ΑμεΑ εδώ και πολλά χρόνια. «Το συζήτησα με τον πρωθυπουργό τον Αύγουστο του 2019 σε συνάντηση που είχα μαζί του, συμφωνήθηκε εκεί και ανατέθηκε στον υπουργό Επικρατείας ο οποίος το προχώρησε. Από εκεί και πέρα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει υπεύθυνους για τις δράσεις και τις προβλέψεις του τα αρμόδια υπουργεία και τους οργανισμούς. Έτσι συμβαίνει λοιπόν και με την πρόβλεψη που αφορά τους δήμους και την πολιτική προστασία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο makthes.gr

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *