Στο επίκεντρο τέθηκε το Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, το οποίο αποτελεί Κέντρο Παιδιατρικής Ανοσολογίας και Κέντρο Αναφοράς για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες για ολόκληρη τη χώρα. Κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με λευχαιμία, κάθε παιδί που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και κάθε παιδί που προχωρά για μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι απαραίτητο να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας.
E-Health4Cancer: Νέα δράση από το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Κ3
E-Health4Cancer: Νέα δράση από το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Κ3
Σήμερα λοιπόν απειλείται με κλείσιμο, λόγω της διαχρονικής έλλειψης προσωπικού. Λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων διάδοχη κατάσταση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια και το κλινικό διαγνωστικό έργο να απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους. Πιο συγκεκριμένα, μένουν μόνο δύο γιατροί και δύο βιολόγοι – βιοχημικοί, ενώ από τους οκτώ τεχνολόγους – παρασκευαστές μένουν μόνο τρεις και από τρεις νοσηλευτές …μένει μία νοσηλεύτρια!
Οπως καταγγέλλουν γονείς και εργαζόμενοι, με κριτήριο τα κέρδη που αποφέρει η παιδιατρική περίθαλψη, κάθε χρόνο, με κάθε κυβέρνηση, η κατάσταση στο συγκεκριμένο Τμήμα επιδεινώνεται, καθώς φαίνεται ότι «αξιολογείται» ως …«περιττό»!
Κι όλα αυτά όταν «για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εξειδικευμένων αυτών εξετάσεων είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστοποίηση από τους αρμόδιους φορείς», σημειώνει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει λάβει την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστοσυμβατότητας (EFI) από το 2004, ενώ λόγω των ελλείψεων (τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργεί με έναν βιοχημικό και μία τεχνολόγο) «σύντομα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της πιστοποίησης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό».
Και προσθέτουν οι γιατροί ότι αν σταματήσει να λειτουργεί το μοναδικό αυτό Παιδιατρικό Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας «οι οικονομικές δυσκολίες θα είναι μεγάλες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία προχώρησε σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, που αρνήθηκε να δεσμευτεί για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να μείνει ο γιατρός που συνταξιοδοτήθηκε». Από τη μεριά της η αντιπροσωπεία ανέδειξε την ανάγκη, πριν φύγει το έμπειρο προσωπικό που υπηρετεί, να στελεχωθεί πλήρως το Τμήμα με μόνιμο προσωπικό, καθώς «χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια εκπαίδευση».
Με την κινητοποίηση αναδείχθηκαν οι ζωτικές διεκδικήσεις για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, για να γίνει το ταχύτερο δυνατό η πρόσληψη νέων μόνιμων εξειδικευμένων γιατρών. Να σταματήσει κάθε πληρωμή για εξετάσεις, θεραπείες των παιδιών στα πρωινά ή στα απογευματινά ιατρεία και στα εργαστήρια των νοσοκομείων, αλλά και να καλύπτεται το κόστος από το κράτος όταν αυτές δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο νοσοκομείο και αναγκάζονται οι ασθενείς να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Παροχή όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μέσων τελευταίας τεχνολογίας, χωρίς καμία πληρωμή από τις οικογένειες, με 100% κάλυψη από το κράτος.
Λαϊκό Νοσοκομείο: Εκοψαν τις αιματολογικές εξετάσεις καρκινοπαθών!
Εξίσου ανησυχητική είναι και η καταγγελία που έφτασε στον «Ριζοσπάστη» για το Αιματολογικό Τμήμα του Λαϊκού Νοσοκομείου (παράρτημα στην οδό Σεβαστουπόλεως).
Σύμφωνα με την καταγγελία, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε «σε εκατοντάδες ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς, ότι οι αιματολογικές εξετάσεις σταματούν να γίνονται στο Λαϊκό και την επόμενη φορά θα μας τις συνταγογραφεί γιατρός εκτός του νοσοκομείου, και θα γίνονται σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων»!
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αιματολογικές εξετάσεις εξειδικευμένες, με υψηλό κόστος, τις οποίες οι ασθενείς λάμβαναν δωρεάν και τώρα θα καλούνται στην καλύτερη περίπτωση να πληρώνουν επίσκεψη σε γιατρό και 25% συμμετοχή για την εξέταση. Οπως καταγγέλλει ο Κ. Σ., «οι εξετάσεις αυτές είναι πανάκριβες και θα πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώνουμε, μπορεί δυο και τρεις φορές τον μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη του κάθε ασθενούς. Οπως εξάλλου κάνουμε για τις αξονικές, μαγνητικές κ.λπ. εξετάσεις! Θα πρέπει να αναζητήσουμε σε ποιο παράρτημα των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνονται. Οπως έγινε και για τις “αλυσίδες αίματος” που γίνονταν δωρεάν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, βγήκαν από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ και πληρώνουμε 70 ευρώ στο δημόσιο νοσοκομείο…».
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: rizospastis.gr