Με ερώτησή της, προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Βουλευτίνα του Κόμματος Ελληνική Λύση Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, επαναφέρει το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των νοσηλευομένων ΑμεΑ στο Παράρτημα Δυτικής Αθήνας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (εγκαταστάσεις του παλαιού “Λοιμωδών”).
Αναλυτικά…
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Στο Παράρτημα Δυτικής Αθήνας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Λοιμωδών, δίπλα στο νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα”, φιλοξενούνται, από το έτος 2017, άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό, νοητικά προβλήματα και βαριές χρόνιες αναπηρίες έως και ποσοστού 95%. Οι εν λόγω νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν στις ανωτέρω εγκαταστάσεις από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, το οποίο και έκλεισε, με τον χώρο του τελευταίου να παραμένει, έκτοτε, αναξιοποίητος.
Παρ’ όλα αυτά, αν και είναι εύλογο ότι, οι συνθήκες διαβίωσής των ανωτέρω ΑμεΑ πρέπει να είναι άρτιες και οι βέλτιστες δυνατές, είναι γεγονός, πως εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα, ως προς την λειτουργία και τις υποδομές του άνω αναφερόμενου ιδρύματος, τα οποία επιτείνονται, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, ειδικά σε εξειδικευμένους νοσηλευτές για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Τα ανωτέρω, κατόπιν της υπ΄ αρ. 2688 Κοινοβουλευτικής Ερώτησής μας, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, τα είχαμε εκθέσει ενώπιον του τότε Υπουργού Υγείας, ουδέποτε, όμως, λάβαμε απόκριση, ενώ, τα σοβαρά προβλήματα στο ανωτέρω ίδρυμα εξακολουθούν να υφίστανται και να επιδεινώνονται, έτι περαιτέρω, με αρνητικές συνέπειες για τους φιλοξενούμενους ασθενείς. Η συνέχιση, όμως, των ιδίων προβλημάτων, σε συνδυασμό με τη χειροτέρευση των συνθηκών διαμονής των συνανθρώπων μας αυτών, φανερώνουν έλλειψη σχεδιασμού και πλημμελές ενδιαφέρον από πλευράς υπευθύνων, σε ό,τι αφορά σε ορισμένα κομβικά σημεία της φιλοξενίας τους αυτής, τα οποία περιγράφουμε ευθύς αμέσως, στην συνέχεια, με βάση αξιόπιστες δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.
Α. Η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να καλύψει την επιπρόσθετη έλλειψη προσωπικού, που δημιουργήθηκε λόγω θερινών αδειών, ανέθεσε στις καθαρίστριες του ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού, με το οποίο συνεργάζεται, να εκτελέσουν νοσηλευτικά καθήκοντα, και μάλιστα, σε ανθρώπους ΑμεΑ με βαριές αναπηρίες και αυξημένες ανάγκες.
Β. Ενώ στην αρχή της απαγόρευσης του επισκεπτηρίου, λόγω κορωνοϊού, κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, με εντολή του Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής οι γονείς και οι δικαστικοί συμπαραστάτες των νοσηλευομένων θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά εξαιρέθηκαν από την όποια απαγόρευση επισκεπτηρίου, στη συνέχεια, η εν λόγω εξαίρεση καταργήθηκε. Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως, παραβιάζεται η πάγια σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα δικαιώματα των δικαστικών συμπαραστατών, η οποία Οδηγία προβλέπει την συχνότερη δυνατή επαφή των υποστηριζόμενων σε ιδρύματα ΑμεΑ με τα συγγενικά τους πρόσωπα και τους δικαστικούς συμπαραστάτες.
Γ. Εξ΄ άλλου, τα μαγειρικά σκεύη με το φαγητό των περιθαλπόμενων της πτέρυγας του κτηρίου του αναρρωτηρίου μεταφέρονται από τα μαγειρεία με ένα βρώμικο καρότσι «σούπερ μάρκετ», διασχίζοντας τον προαύλιο χώρο του, όπου έχει διαπιστωθεί ότι διαβιούν και αφοδεύουν, ανεξέλεγκτα, αδέσποτα σκυλιά, συναντώντας στη διαδρομή έναν όγκο σκουπιδιών, που αποτελείται από σάπια στρώματα και σπασμένα καρότσια, σε χώρο διαφορετικό από εκείνον όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα (παράτυπη χωματερή). Είναι χαρακτηριστικό, πως τα σκυλιά αυτά δεν έχουν ελεγχθεί κτηνιατρικά, πιθανότατα, δε, είναι φορείς μολύνσεων και ασθενειών. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ, κατά το παρελθόν, είχε παρουσιαστεί σε φιλοξενούμενο ασθενή κρούσμα λεπτοσπείρωσης, προερχόμενο, ενδεχομένως, από ποντικούς.
Δ. Επιπλέον, έχει υπάρξει πλήθος νοσηλειών από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, παρ’ όλο που η δομή αποτελεί κέντρο κλειστής 24ωρης φροντίδας, η οποία υποτίθεται ότι, προσφέρει τη μέγιστη και βέλτιστη ασφάλεια και υγιεινή. Από τα ανωτέρω είναι σαφές ότι, δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και όροι τήρησης ασφάλειας και υγιεινής.
Ε. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι, το Υγειονομικό Σώμα έχει επισκεφθεί τον ανωτέρω χώρο δύο φορές, μετά και από καταγγελία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και παρόλα αυτά δεν έχει βελτιωθεί τίποτα από την υπάρχουσα κατάσταση. Λόγω της δραματικής υποστελέχωσης προσωπικού (τόσο σε εξειδίκευση, όσο και σε αριθμό) είναι οφθαλμοφανές ότι, δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς οι προβλεπόμενες από τους εκάστοτε οργανισμούς θέσεις, όπως π.χ. κοινωνικοί φροντιστές, οι οποίοι απουσιάζουν παντελώς. Αυτό είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι, το Υπουργείο Εργασίας προκηρύσσει αποκλειστικώς θέσεις εξαμήνου συμβάσεως και όχι μονίμου προσωπικού, όπως προβλέπεται και απαιτείται.
Το τελευταίο έχει συνέπεια να μην προκύπτει ανταπόκριση από προσοντούχους ενδιαφερομένους, ενώ ταυτόχρονα, οι προκηρύξεις αφορούν σε θέσεις βοηθού νοσηλευτή και βοηθού υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή, όπου σε έναν αριθμό 69 (εξήντα εννέα) ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού, οι εξειδεικευμένοι νοσηλευτές είναι μόνο τρεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η καθόλου κολακευτική κατάσταση που επικρατεί στο ως άνω ίδρυμα, με αποτέλεσμα να στελεχώνεται, επί το πλείστον, από μη εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
Στ. Πέραν αυτών, δεν υπάρχει μόνιμη παρουσία παθολόγων ιατρών, καθώς και ψυχιάτρων, σε 24ωρη βάρδια, με αποτέλεσμα, οι διακομιδές σε νοσοκομεία να γίνονται με τηλεφωνική εντολή γιατρού, την στιγμή που το ενδεχόμενο κρίσεων (βίας ή επιληψίας) είναι συχνό φαινόμενο στους φιλοξενούμενους ασθενείς. Γίνεται αντιληπτό ότι, τα έκτακτα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από εξειδεικευμένο προσωπικό και με παρουσία γιατρού, για να τηρείται επαρκώς και το πρωτόκολλο. Την ίδια, μάλιστα, ώρα έχει αποδεδειγμένα υπάρξει πλήθος θανάτων νοσηλευομένων από σηψαιμία, λόγω μη άρτια φροντισμένων πληγών από μακρά κατάκλιση.
Ζ. Υφίσταται περίπτωση, κατά την οποία, νοσηλευτής του ανωτέρω ιδρύματος που πέρασε «ΕΔΕ» για ποινικό αδίκημα, κατόπιν δίωξής του από την Εισαγγελία, αντιμετώπισε, ως ποινή, αντί για παύση καθηκόντων, την απλή μεταφορά του από τη θέση του νοσηλευτή στη θέση φύλακα, γεγονός το οποίο, αντί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σε όσους ασκούν τα καθήκοντά τους με τον ίδιο μη πρέποντα, πλημμελή τρόπο, λειτουργεί δελεαστικά, με συνέπεια την εμπέδωση στο υπόλοιπο προσωπικό της ουσιαστικής ατιμωρησίας για κάθε περίπτωση πλημμελούς φροντίδας των φιλοξενουμένων ασθενών.
Η. Τέλος, είναι γεγονός, πως δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση τοποθέτηση του καταγραφικού, την οποία αιτήθηκε ο σύλλογος “Οικογένεια” που αποτελείται από Γονείς και Κηδεμόνες των παιδιών του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, ήδη προ ενάμισι έτους, προκειμένου να εγκατασταθεί αυτό στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής Παράρτημα Δυτ. Αθήνας, καθώς και στο Ίδρυμα Μελισσίων, όπου και μεταφέρθηκαν οι περιθαλπόμενοι.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Είναι ευθυγραμμισμένες με τους όρους υγειονομικής ασφάλειας, οι συνθήκες διαβίωσης και θεραπείας των νοσηλευομένων στο Παράρτημα Δυτικής Αθήνας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, που έχουν διαγνωσθεί με αναπηρία αυτισμού ή και νοητικά προβλήματα, με δεδομένες τις ήδη ως άνω ακατάλληλες ισχύουσες συνθήκες περίθαλψής τους και τους επίσης απαράδεκτους όρους φιλοξενίας των εν λόγω, παρά τα όσα ρητά προβλέπονται εκ του Νόμου;
Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θανάτων που έχουν προκληθεί από σηψαιμία, στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας, εντός του ως άνω ιδρύματος;
Πόσοι είναι οι φιλοξενούμενοι στο ανωτέρω ίδρυμα ασθενείς, αυτή την στιγμή, που έχουν διαγνωστεί με πληγές κατάκλισης;
Γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια ποινική δίωξη και αναζήτηση ευθυνών για τους τρεις θανάτους που αποδεδειγμένα σημειώθηκαν, από τον Οκτώβριο του 2017 και μετά, σε περιθαλπόμενους που μεταφέρθηκαν από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά στο Παράρτημα Δυτικής Αθήνας; (Πρώτος θάνατος από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου όπου θα μπορούσε κανείς να βρει ομοιότητες με την περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου αφού και στην περίπτωση της ασθενούς είχε διαπιστωθεί ξυλοδαρμός και την έδεναν με ιμάντες χωρίς ιατρική εντολή, ετών 39. Δεύτερος θάνατος από πνιγμό λόγω μη επαρκούς επίβλεψης και πρόσβασης της ασθενούς σε στερεά τροφή, που δεν κατανάλωνε, όπου επίσης την έδεναν με ιμάντες χωρίς ιατρική εντολή, ετών 39. Τρίτος θάνατος σε ασθενή, που ξαφνικά κατέστη παράλυτος, χωρίς παθολογικά ευρήματα και εν συνεχεία, από την ακινησία στο κρεβάτι, υπέστη πληγές κατάκλισης, που εξελίχθηκε σε σηψαιμία και οδήγησε στον θάνατο του. Επίσης ο εν λόγω δένονταν με ιμάντες, με ιατρική εντολή, χωρίς όμως να τηρείται το ιατρικό πρωτόκολλο, ετών 34.)
Για ποιο λόγο τα ΑμεΑ με στέρηση λόγου, καθυστέρηση νοημοσύνης και βαριές αναπηρίες διαμετακομίζονται το ανωτέρω Παράρτημα «από» και «προς» νοσοκομειακές Μονάδες, χωρίς συνοδό που να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες αυτών, αφού στο νοσοκομείο κατάληξης για τις όποιες θεραπείες η επικοινωνία και η διάγνωση από τους εφημερεύοντες εκεί γιατρούς είναι αδύνατη; Σκοπεύουν οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος;
Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός, εν γένει, όσον αφορά στην οφειλόμενη υποστήριξη και στις οφειλόμενες παρεμβάσεις για τα ΑμεΑ με βαριές αναπηρίες, μέχρι και 95%, τα οποία περιθάλπονται σε προνοιακά ιδρύματα;
Θα γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που θα εξασφαλίσει την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των περιθαλπόμενων στο ανωτέρω Παράρτημα Δυτικής Αθήνας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής; Αν ναι, πότε; Αν όχι για ποιο λόγο;
Έχει προβλεφθεί, ή όχι, βάσει της πάγιας Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει τη συχνότερη δυνατή επαφή των φιλοξενούμενων σε ιδρύματα ΑμεΑ με τα συγγενικά τους πρόσωπα, άρση της ως άνω παράνομα επιβεβλημένης απαγόρευσης στους συγγενείς των παραπάνω περιθαλπόμενων ασθενών να τους επισκέπτονται; Αν όχι, με ποιόν τρόπο θα διασφαλίζεται ότι οι δικαστικοί συμπαραστάτες των ανωτέρω ΑμεΑ φιλοξενούμενων μπορούν να ασκούν, σε τακτό χρονικό διάστημα, το νόμιμο καθήκον τους, που είναι η εκ μέρους τους επίβλεψη των συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης του δικαστικά συμπαραστατούμενου προστατευόμενού τους, καθώς και η προς τούτο επιθεώρηση των χώρων, όπου αυτός διαβιεί;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ