ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψυχική Υγεία, Τέχνη και Εργασιακά Περιβάλλοντα στο Φεστιβάλ ART4MORE 2020

To Φεστιβάλ ART4MORE παρουσιάζει για το 2020 ένα πιλοτικό μοντέλο σύνδεσης της Τέχνης με τον Εργασιακό Χώρο και το ανθρώπινο δυναμικό του.

 

27, 28 & 29 Νοεμβρίου 2020 . Διαδικτυακά μέσω art4more.org  και των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης του φορέα Facebook, Youtube και της πλατφόρμας Zoom.

Συμμετοχή δωρεάν

Το ART4MORE 2020 επικεντρώνεται στην Ψυχική Υγεία μέσα σε εργασιακά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας καινοτόμα καλλιτεχνικά μέσα και φόρμες. Η Τέχνη, εδώ, αποτελεί μέθοδο εξερεύνησης και διαχείρισης των ψυχικών προκλήσεων, ως ισχυρός καταλύτης του άγχους και των συγκρουσιακών σχέσεων. Στο ART4MORE 2020, μορφές θεάτρου, εργαστήρια, εκθέσεις και καλλιτεχνικές μορφές εισχωρούν σε έναν χώρο που διακρίνεται για την έλλειψη δημιουργικών διεξόδων και έμπνευσης. Διαδικτυακές συναυλίες, ομιλίες και προβολές ολοκληρώνουν το πρόγραμμά του.

 

Α. ΕΝΟΤΗΤΑ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Περιορισμένος αριθμός θέσεων μέσω Zoom. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edra-coop.gr)

Restorative Art σε Χώρους Εργασίας: EmotionalHealing

Ένας εργαζόμενος έρχεται συχνά αντιμέτωπος με ψυχολογικές προκλήσεις στο χώρο εργασίας, τη διαχείριση του τραύματος, της συναισθηματικής φόρτισης, του burnout, του mobbing (ηθική παρενόχληση των εργαζομένων) κ.ά. H παρούσα ενότητα προσφέρει τεχνικές αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, μέσω μορφών τέχνης και καλλιτεχνικών μέσων. Το Θέατρο Ιmprov, η Δραματοποίηση, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία, είναι μονάχα μερικές μορφές τέχνης, που μπορούν να πάρουν το ρόλο της «αποκαταστατικής» τέχνης (RestorativeArt), τις οποίες εταιρίες, οργανισμοί και δομές μπορούν να προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους, για την αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας.

Παράλληλα, η δράση έχει ως επίκεντρο τις διαπροσωπικές σχέσεις στους χώρους εργασίας. Εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τις ευπαθείς ομάδες που ενδεχομένως να είναι θύματα διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, τους δίνει φωνή και ένα “βήμα” να εκφραστούν. Το φαινόμενο της έμφυλης βίας (GBV) στον εργασιακό χώρο, διερευνάται επίσης, ενώ LGBT εργαζόμενοι, ψυχικά πάσχοντες εργαζόμενοι είναι ορισμένες από τις ομάδες που η μέθοδος αυτή στοχεύει. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρούσα δράση ευνοεί την προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων, της προσβασιμότητάς τους και της συμμετοχικότητας στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στον πολιτισμό.

  1. «Μια αφήγηση, πολλές εικαστικές ιστορίες»  > Σάββατο 27/11, 12.30-14.00

 Σχεδιασμός –  Υλοποίηση: Λύντια Πετροπούλου, Iστορικός Τέχνης, Εικαστική Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Ενσυνειδητότητας.

Εικαστική Δημιουργία για την επικοινωνία / συνεργασία/ υποκειμενικότητα / συγκέντρωση / αποκλίνουσα σκέψη στο εργασιακό περιβάλλον.

  1. «Πρόγραμμα επίλυσης διομαδικών συγκρούσεων και βελτίωσης της επικοινωνίας σε εργασιακά περιβάλλοντα» > Σάββατο 27/11, 14.30-17.30

 Εισηγήτρια: ΑριστέαΜπερκ, ομαδική οικογενειακή αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια.

Πρόγραμμα επίλυσης διομαδικών συγκρούσεων και βελτίωσης της επικοινωνίας σε εργασιακά περιβάλλοντα. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο κοινό του φεστιβάλ (ομάδες εργαζομένων, αλλά και επισκεπτών–εργαζόμενων και εν δυνάμει εργαζόμενων), με απαραίτητο συστατικό τη συνεργασία για τη θέσπιση στόχων και τη λήψη αποφάσεων και την επικοινωνία ως απαραίτητη συνθήκη. Τα ομαδικά δυναμικά που προκύπτουν, οι προσωπικές πεποιθήσεις, η έλλειψη ορίων και το έλλειμμα στην επικοινωνία συχνά προκαλούν διαστρεβλώσεις και συγκρούσεις, με αποτέλεσμα αναδυόμενες πολλαπλές δυσκολίες στην επίτευξη στόχων και δυσαρμονία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Η επίλυση των διομαδικών συγκρούσεων και η βελτίωση της επικοινωνίας μέσω της κατανόησης του ρόλου κάθε μέλους και της συμμετοχής του στην ομάδα εργασίας είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος.

  1. «Η ομάδα φροντίζει τον εαυτό της – Εικαστική Ψυχοθεραπεία για την πρόληψη/αντιμετώπιση της Επαγγελματικής Εξουθένωσης» >Σάββατο 27/11, 18.00-20.00

 Εισηγήτρια: ΑφροδίτηΠανταγούτσου, Εργοθεραπεύτρια, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια.

Οι  επαγγελματίες υγείας είναι  αυτοί που πλήττονται από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης σε μεγάλο ποσοστό. Η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη παρέμβαση είναι καταλύτης για την ανάκτηση της ψυχικής ευεξίας των επαγγελματιών. Στη βιβλιογραφία καταγράφονται πλήθος παρεμβάσεων μέσω εικαστικής ψυχοθεραπείας.

Ενδεικτικοί στόχοι μιας ομάδας εικαστικής ψυχοθεραπείας είναι:

  • Να λειτουργήσει η ομάδα ως ‘περιέχον’, όπου τα μέλη της ομάδας αλλά και η ομάδα ως σύνολο, να εκφράσει το  ψυχικό φορτίο που προέρχεται από τον χώρο εργασίας
  • Να επεξεργαστούν τόσο μη λεκτικά αλλά και λεκτικά θέματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας και να περάσουν από το στάδιο του «παραπόνου» σε αυτό της λύσης αλλά και της αποδοχής της πραγματικότητας.
  • Μέσω της συμβολοποίησης και της δημιουργικότητας να πειραματιστούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, και να καταλάβουν, τόσο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους, στοιχεία της προσωπικότητάς τους και τον τρόπο που σχετίζονται.
  • Μέσω του παιχνιδίσματος και της δημιουργικής έκφρασης να δοκιμάσει νέους τρόπους ψυχικής έκφρασης και ψυχικών σχέσεων. Η ομάδα μπορεί να επεξεργαστεί και να συγκρατήσει την πολυπλοκότητα  και τον πλούτο της εμπειρίας, με απώτερο σκοπό να κεφαλαιοποιηθεί στην εργασιακή καθημερινότητα.

Το  εργαστήριο που θα υλοποιηθεί με άξονα τους παραπάνω στόχους, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να επεξεργαστούν τα προσωπικά τους έργα, τα οποία θα δημιουργηθούν στη διάρκεια αυτού  και να κατανοήσουν την αξία των δυναμικών και των θεραπευτικών παραγόντων της ομάδας. Θεωρητικές συνδέσεις θα γίνονται παράλληλα, βάσει του υλικού που θα προκύπτει από τη βιωματική διαδικασία και το μοίρασμα αυτής.

  1. «IMPROVTHEATER στον εργασιακό χώρο» > Κυριακή 29/11, 12.30-14.30

 Από την ομάδα της ImproVIBE, την πρώτη σχολή Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου ImprovComedyTheater στην Αθήνα. Συντονιστής: Μενέλαος Πρόκος.

Η μεθοδολογία του improv βασίζεται στο να μην σκέφτεσαι και να μην προσπαθείς, αλλά απλώς να αντιδράς φυσικά στην πληροφορία που μόλις έλαβες. Κατά συνέπεια, ξεφεύγει από τα όρια της θεατρικής σκηνής και αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πάντα. Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο ImprovComedyTheater είναι μια μορφή θεάτρου όπου δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Το κοινό δίνει κάποια πρόταση στους ηθοποιούς για έμπνευση, και από κει και πέρα όλο το έργο δημιουργείται στη στιγμή επί σκηνής, μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως improv.

Η εφαρμογή της μεθόδου του θεάτρου Improv στον εργασιακό χώρο έρχεται να επαναπροωθήσει τον διάλογο μεταξύ των συναδέλφων και να αλλάξει εντελώς το κλίμα μιας τυπικής εργασιακής μέρας. Το improv μετατρέπει λέξεις και ιδέες σε “βιωμένη εμπειρία”. “Καμιά φορά η πραγματικότητα είναι πολύ πολύπλοκη και οι ιστορίες της δίνουν μορφή” (JeanLucGodard).

Η μέθοδος έχει εξαιρετική εφαρμογή στη διαχείριση κρίσεων από τους εργοδότες, την ανάπτυξη της ενεργητικής ακρόασης, την εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ της ομάδας. Οι δεξιότητες που αποκτά ένας άνθρωπος που είναι εξασκημένος στην τεχνική Improv έχουν ευρεία χρήση στον επαγγελματικό κόσμο (η έρευνα διαθέσιμη εδώ). Επιπρόσθετα, η προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης περιθωριοποιημένων συναδέλφων και της προσβασιμότητας / συμμετοχικότητάς τους στην ομάδα είναι απαραίτητη προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση και με το improv είναι εφικτές οι αλλαγές στη δυναμική της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα εισαγωγικό σεμινάριο ImprovTheater, μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις βασικές αρχές αυτής της μορφής θεάτρου και θα πάρουν μέρος σε ασκήσεις και παιχνίδια, είτε ομαδικά είτε ατομικά. Η διαδικασία διδασκαλίας του Improv εστιάζει στο να μην φοβάται ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα, οπότε και η εξέλιξη των παιχνιδιών είναι ομαλή και αβίαστη.

Σκοπός θα είναι να γνωρίσει το κοινό αυτή τη μορφή θεατρικής τέχνης που είναι πολύ νέα για τα ελληνικά δεδομένα. Φεύγοντας από αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα  έχουν μια βασική κατανόηση των αρχών του ImprovTheater, θα έχουν περάσει ένα από τα πιο διασκεδαστικά δίωρα της ζωής τους και θα έχουν μοιραστεί μια υπέροχη εμπειρία με νέο κόσμο που θα γνωρίσουν εκεί.

ImproVIBE

Β. ΕΝΟΤΗΤΑ/ ΕΚΘΕΣΕΙΣ στο art4more.org

Hospital Design 

Έκθεση Αρχιτεκτονικών Projects και Design που διερευνούν τη Θεραπευτική Διάσταση του Χώρου

Ο θεραπευτικός χώρος είναι ένας χώρος που επιτελεί μια απόλυτα ευαίσθητη λειτουργία στον κοινωνικό ιστό της πόλης, και ίσως την πιο σημαντική: τη θεραπεία της ανθρώπινης ζωής. Τα νοσοκομεία, οι χώροι νοσηλείας, τα διαγνωστικά κέντρα, δέχονται μεγάλες ροές ανθρώπων στις πιο καθοριστικές στιγμές τους. Είναι χώροι με έντονο κοινωνικό ρόλο και η ταυτότητά τους διαφαίνεται σε κάθε μικρή ή μεγάλη λειτουργία των ατόμων που φιλοξενούν.

Η είσοδος και η πρώτη εντύπωση, η μετάβαση του ασθενή από το αστικό περιβάλλον στο νοσοκομειακό περιβάλλον, η αίθουσες αναμονής για έναν αγαπημένο συγγενή, οι χώροι ξεκούρασης και οι χώροι προσμονής των αποτελεσμάτων, το lobby, ο χώρος που ο ασθενής μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και να νιώσει ως «σπίτι» του.

Η μορφή που έχει ο θεραπευτικός χώρος είναι το “interface”, ο τρόπος επικοινωνίας του απέναντι στους χρήστες του. Όσο πιο ανθρώπινος είναι ο τόνος, τόσο πιο πολύ συμβάλλει στην ψυχολογική – και κατ’ επέκταση σωματική- ανάκαμψη των ασθενών. «Το να έχουμε έργα τέχνης μέσα στο νοσοκομείο, με έκανε να νιώσω άνθρωπος ξανά», λέει ένας ασθενής από το DukeUniversityHospital. Αντίστοιχα, σέβεται τον εργαζόμενο (γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό) εξασφαλίζοντας του ένα ανώτερο αισθητικά και πνευματικά χώρο, για έμπνευση, παραγωγικότητα και αποφόρτιση. Κυρίως όμως σέβεται τον ασθενή που διαμένει στο θεραπευτικό περιβάλλον. Ο θεραπευτικός χώρος θυμίζει τη ζωή έξω από αυτόν; Ή μήπως επιτείνει το αίσθημα της αγωνίας, της απομόνωσης και – κατ’ επέκταση του θανάτου;

Το τμήμα της έκθεσης διερευνά τον Χώρο Θεραπείας (νοσοκομεία, ιατρεία, δομές ψυχικής υγείας, χώροι αναμονής, χώροι θεραπείας, κτλ) και πώς αυτός μπορεί να διαμορφωθεί για να ενισχύσει θετικά την ψυχολογία του θεραπευόμενου, της οικογένειας του, αλλά και όλο το σύνολο των ατόμων που αλληλεπιδρούν σε αυτό το περιβάλλον.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής αρχιτεκτονικοί οργανισμοί, για τα εξής νοσοκομεία:

Το γραφείο BüroNorth για το Royal Children’s Hospital (RCH) της Μελβούρνης, το γραφείο WHITE για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Nuuk, το γραφείο RAI PINTO STUDIO για το SJD Παιδικό Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, το γραφείο 3XN για το Παιδικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το γραφείο EGM για το Νοσοκομείο Radboudumc της Ολλανδίας.

Από τον οργανισμό VITAL ARTS (συντονιστής: CatsouRoberts) οι παρακάτω καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα για τα παρακάτω νοσοκομεία: η LilahFowler στο νοσοκομείο WhippsCross, η CeciliaCarey στο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου στο νοσοκομείο του Barts, το StudioKaptiza στο AmbroseKingSexualHealthCentre στο Βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου, η CatherineBertola στο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου στο νοσοκομείο του Barts, η TattyDevine στο Children’s ImagingDepartment στο Βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου.

www.vitalarts.org.uk, whitearkitekter.com, www.egm.nl, buronorth.com, raipinto.com, 3xn.com

Επιμέλεια: ΜαριτίναΚονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης

PHOTO RESIDENCY Φωτογραφική Έκθεση Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Project φωτογραφικών λήψεων από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», που υλοποιήθηκε στον 3ο κύκλο του Εργαστηρίου Φωτογραφίας, που πραγματοποιείται στο Οικοτροφείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι».

Το Οικοτροφείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι» λειτουργεί αό το 2003, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ». Το Οικοτροφείο αποτελεί μια ενδιάμεση κοινοτική δομή και μία εναλλακτική πρόταση στήριξης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις. Σκοπός του Οικοτροφείου είναι η διασφάλιση της παραμονής των ενοίκων στην κοινότητα και η ανάπτυξη σχέσεων των ατόμων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας.

Επιμέλεια: Ιωάννα – Μαρία Λέκκα, ΕργοθεραπεύτριαΟικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι», ΒαγγέληςΤαμβάκος, Φωτογράφος – Δάσκαλος φωτογραφίας

http://www.artamvakos.gr

Office Art for Mental Health

 α. Έκθεση έργων τέχνης δημιουργημένα ειδικά για συγκεκριμένα εργασιακά περιβάλλοντα (επιχειρήσεις και νοσοκομεία). Σε συνεργασία με φοιτητές – απόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ.

Το περιβάλλον στον χώρο εργασίας μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική κατάσταση υπαλλήλων και πελατών και μελέτες δείχνουν ότι «η τέχνη, η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός μπορούν να υποστηρίξουν ή και να αλλάξουν την εταιρική κουλτούρα».

Η σχέση τέχνης και εταιρικού χώρου ξεκινά ήδη από τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου ξεκινά η απόκτηση ιδιωτικών συλλογών από εταιρίες – μεγαθήρια. Αυτή η απλή αρχική επένδυση της αγοράς, άρχισε να παίρνει μεγαλύτερες προεκτάσεις, όταν οι εταιρίες αυτές άρχισαν να «μιλούν» μέσα από τα έργα των συλλογών τους προς το κοινό και τους πελάτες τους δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για το «δυναμισμό» ή «αυθεντικότητα», «νεωτερικότητα» ή «ελιτισμό» της εταιρίας, μέσα από το έργο που επέλεγαν.

Πλέον, η πιο σημαντικότερη επένδυση προκύπτει από τα οφέλη της στους εργαζόμενους. Η αναβάθμιση του χώρου εργασίας τους, ως ένα περιβάλλον δημιουργικό και ενδιαφέρον, έφερε τη μέγιστη απόδοση:  έργα τέχνης που να «συμπληρώνουν» αυτό που ο κάθε χώρος χρειάζεται ή του λείπει, με στόχο την ψυχική αναβάθμιση και ευημερία του δυναμικού της εταιρίας -τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

Τα έργα της συγκεκριμένης εκθεσιακής υποενότητας είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της συνεργασίας των φοιτητών – καλλιτεχνών και αποφοίτων της ΑΣΚΤ με επιλεγμένους εργασιακούς χώρους:

  • Γιάννης Γιγουρτάκης, με έργο για το Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
  • Αγγελική Κλινάκη, για την Interamerican
  • Πάνος Κόλλιας, για τον Όμιλο Eurobank
  • Άγγελος Μεργές, για την GEP
  • Μάγια Ευανθία Παπακώστα, για το Παθολογικό Νοσοκομείο Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη»

Τα έργα που δημιουργήθηκαν σε αυτό το πρότζεκτ έλαβαν υπόψη τα συναισθήματα που γεννούνται μέσα στα συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Η όλη διαδικασία αποδείχτηκε ότι «κινητοποιεί» και αφυπνίζει τον εργαζόμενο που νιώθει την εισαγωγή ενός έργου στο χώρο του σαν μια ιδιαίτερη φροντίδα και επιβράβευση. Τα έργα παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ, στο εκθεσιακό αυτό σκέλος, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στον «φυσικό» τους χώρο, στο χώρο που δημιουργήθηκαν, στα συμμετέχοντα εργασιακά περιβάλλοντα.

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης

Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας

H έκθεση περιλαμβάνει τα έργα που παράχθηκαν από κοινού από μέλη-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και αναδυόμενους καλλιτέχνες / φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι φοιτητές, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, επισκέπτονται τις δομές ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» υπό την επίβλεψη των εργοθεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα οργανωτικού υπεύθυνου του project και υλοποιούν συναντήσεις όπου συνεργάζονται και συνδημιουργούν με τα μέλη-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας έργα τέχνης.

Κάθε καλλιτέχνης αναλαμβάνει ένα concept πάνω στο οποίο δουλεύει η ομάδα για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα πολλά μικρά δημιουργήματα των μελών. Την τελική του μορφή επιμελείται ο καλλιτέχνης.

Η συγκεκριμένη δράση, που υλοποιείται από το 2016, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, υπό τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και το Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής (www.dasta.asfa.gr).

Επιμέλεια: Ιωάννα – Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»,Κωνσταντίνα Γιαννιούδη, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης ΙΙ».

Γ. ΕΝΟΤΗΤΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ μόνο για τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ στο Youtube

Personas

Multimediaperformance σωματικού θεάτρου

Από την ομάδα “Πλεύσις. Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής. Ερμηνεία, Χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής, ΤζάνοςΜάζης, Δανάη Παζιργιαννίδη. Σοπράνο: Καλλιόπη Αγγελοπούλου. Μουσική σύνθεση, liveelectronics: Μηνάς Εμμανουήλ.

Προσωπογραφίες σε κυρτό κάτοπτρο

Με αφορμή και έμπνευση το ποιητικό έργο του JohnAshbery «Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο» η ομάδα Πλεύσις παρουσιάζει την καλλιτεχνική πρόταση της «Personas», μία multimediaperformance σωματικού θεάτρου. Θέμα της η ποιητική εισαγωγή του θεατή στον «κόσμο του εαυτού» που καθορίζεται από τις έννοιες «παρατηρώ, ανακαλύπτω, συνδέομαι, κουβαλώ μέσα μου ως μνήμη».

Η παράσταση κινείται ανάμεσα σε 2 πόλους: Την εικονική πραγματικότητα και τη σχέση του performer με τα σκηνικά αντικείμενα και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη παράσταση με ένα άμεσο, χειροποίητο τρόπο. Με το ύφος της να εναλλάσσεται μεταξύ σοβαρότητας και χιουμοριστικής διάθεσης, διάφορα ερωτήματα εγείρονται κατά την διάρκεια της παράστασης που λειτουργούν ως οδηγός στο θεατή για την εισαγωγή του στην ποιητική αφήγηση της: «Τι κρύβεται πίσω από ένα πορτραίτο; Πώς αντικρύζω τον άλλο; Ποια η βαθύτερη ανάγκη μου για έκθεση;»

Ένα σύνθετο θέαμα ως προς τη σκηνική του γλώσσα όπου το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός, το θέατρο αντικειμένων, το εικαστικό περιβάλλον, η σύνθεση ηλεκτροακουστικών τοπίων και liveelectronics, οι κινηματογραφικές παρεμβάσεις μέσω liveprojection και graphicanimation συνυπάρχουν επί σκηνής.

Η παράσταση αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με το έργο του ποιητή JohnAshbery τα γλυπτά του JuanMuñoz και τα πορτραίτα του Γιώργου Ρόρρη. Συνομιλεί γόνιμα με τα έργα τους στα οποία εμπεριέχονται αναφορές στο πρόσωπο ως ύπαρξη και στη σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η ομάδα Πλεύσις μέσω αυτού του project αναζητά νέες μορφές έκφρασης, ερευνώντας την ανθρώπινη φύση. Η σκηνική σύνθεση κινούμενη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, διερευνά τη σχέση του προσώπου ως υπόσταση με το βαθύτερο «είναι» μας. Είναι ένα έργο για τον σύγχρονο άνθρωπο και την εύθραυστη ισορροπία του μεταξύ προσωπικής επιθυμίας και κοινωνικής ταυτότητας.

www.plefsis-space.gr

Interview

Μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της Θεατρικής Ομάδας “Εμείς”.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θάνος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ. Ηθοποιοί: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος.

Μία συνέντευξη για δουλειά, τέσσερις υποψήφιοι και μία φωνή. Η διαδικασία ξεκινά τυπικά, σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα. Οι υποψήφιοι χαλαρώνουν και αφήνουν τις αδυναμίες τους να φανερωθούν. Η φωνή αρχίζει να κάνει παράλογες ερωτήσεις και να τους υποβάλει σε εξευτελιστικές δοκιμασίες που οδηγούν σε μία διαδικασία κωμικοτραγικού παραλογισμού.

Η παράσταση αποτέλεσε μέρος του προγράμματος Liminal Access World το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του START-CreateCulturalChange.

www.emeis.net.gr

Δ. ΕΝΟΤΗΤΑ / ΟΜΙΛΙΕΣ ( Κυριακή29/11, 15.00-18.30 στο Zoom)

 “Διαπροσωπικές σχέσεις στους χώρους εργασίας”. Ομιλίες έμπνευσης για την ψυχική υγεία, γύρω από θέματα που αφορούν στο στρες, το burnout, το mobbing, τις διακρίσεις λόγω φύλου, αναπηρίας κτλ. σε εργασιακούς χώρους.

Εποικοδομητική και ουσιαστική ενημέρωση γύρω από την Ψυχική Υγεία και ευημερία των εργαζόμενων και απώτερο στόχο την αποφυγή εμφάνισης ψυχικών συμπτωμάτων στους χώρους εργασίας. Εστίαση στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τις ευπαθείς ομάδες που ενδεχομένως να αποτελούν θύματα διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, δίνοντας φωνή και το “βήμα” να εκφραστούν (ψυχικά πάσχοντες εργαζόμενοι, διακρίσεις λόγω φύλου – έμφυλη βία, κτλ.).

Συντονιστής Συζήτησης: Σπύρος Κλείσας, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, μέλος ΔΣ Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

15.00-15.15 Σπύρος Κλείσας, έναρξη

 

15.15-15.30 «Οι σύγχρονες εξελίξεις στην επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων στην Ελλάδα: Η εφαρμογή του Ν.488/2017», Δρ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ)
15.30-15.45 «Η εργασία ως θεραπευτικό εργαλείο στην ψυχική υγεία»Πόλα Νικολάου, Κοινωνική λειτουργός Γραμματέας ΔΣ ΠΟΚοιΣΠΕ, Πρόεδρος ΔΣ Κοινωνικού Συνεταιρισμού “ΕΥ ΖΗΝ”
15.45-16.00 Α. «Myrtillo: Σύντομη ιστορία του «καφέ των εκλεκτών ψυχών», Σοφία Παππά, εργαζόμενη Myrtillo. Β. «Ένας αγώνας “με τέχνη και με τρόπο”. Παρουσιάζω το Μyrtillo μέσα από την προσωπική μου ιστορία», Κώστας Νάκος, εργαζόμενος Myrtillo
16.00-16.15 «Κοι.Σ.Π.Ε. Διάπλους: Προοπτικές χρήσης της τέχνης στην εργασιακή επανένταξη ευάλωτων ομάδων», Βάλια Τσιριγώτη, Υπεύθυνη Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του «Κοι.Σ.Π.Ε. Διάπλους»
16.15-16.30 «Η Θεατρική Ομάδα Αστέγων της EQUAL SOCIETY και ο αντίκτυπός της», Σπύρος Φρεμεντίτης, δημοσιογράφος, πρόεδρος ΔΣ της EqualSociety
16.30-16.45 «περιοδικό δρόμου σχεδία: ξαναφτιάχνοντας τη ζωή», Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής Σύνταξης Περιοδικού δρόμου «σχεδία»
16.45-17.00 «Το Καλειδοσκόπιο της Τέχνης Aναφανδόν* στα Πέρατα  της  Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος», Δέσποινα Παπαϊωάννου, εικαστική θεραπεύτρια, Αγγελική Φωτεινού δραματοθεραπεύτρια, Αγγελική Τσιαξίρη μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του ΚοιΣΠΕ «Διαδρομές» της ΕΚΨ Π.Σακελλαρόπουλος (*Aναφανδόν : Εντελώς φανερά ή χωρίς επιφυλάξεις)

 

17.00-17.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση 
17.15-17.30 Σύντομο Διάλειμμα    

 

17.30-17.45 «Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οιονεί κρατούμενοι», Μαρούσα Απειρανθίτου, κοινωνική λειτουργός, εγκληματολόγος, σωφρονιστική υπάλληλος
17.45-18.00  «Οι πρόσφυγες ως αρωγοί στην Ψυχική Υγεία και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη (ΨΥΨΚΥ): Καλές πρακτικές εφαρμογής του ProblemManagementPlus (PM+) στην TerredeshommesHellas», Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος MSc., NationalConsultantfor PM+ inTdhHellas, ResearcheratBergenUniversity, SocietyandWorkplaceDiversityResearchGroup
18.00-18.15 «Ευεξία, το κλειδί της αποδοτικότητας». Κατερίνα Τριβυζά, Corporate Head, Thrive Global Greece.

 

18.15-18.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση / Κλείσιμο

 Ε. ΕΝΟΤΗΤΑ / ΠΡΟΒΟΛΕΣ στο Youtube

WINNING MINDS: Άτομα με Ψυχική Νόσο Εργάζονται

Μια κινηματογραφική μελέτη – αφιέρωμα σε ήρωες της μικρής και της μεγάλης οθόνης που προσπαθούν να εργαστούν, έχοντας ψυχική νόσο. Η εργασία αποτελεί εργαλείο αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με κάποια ψυχική ασθένεια. Το αφιέρωμα παρουσιάζει την πορεία των ηρώων στις προκλήσεις του εργασιακού τους χώρου και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν λόγω της πάθησης τους. Η ενότητα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό ενάντια στις ισχυρές προκαταλήψεις και οι αρνητικές στάσεις που επικρατούν στο χώρο εργασίας και να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια εργασιακής ένταξης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το κάθε απόσπασμα έχει μια παρέμβαση – σχολιασμό από Ψυχολόγο ή Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας, που συμβάλλει στο κινηματογραφικό challengeτου φεστιβάλ απαντώντας σε θέματα όπως:

Από τί πάσχει ο ήρωας; / Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει λόγω της πάθησης του; / Ποιές δεξιότητες έχει; / Πώς θα μπορούσε ο εργασιακός του χώρος να γίνει πιο δεκτικός; / Πού και πώς μπορεί ένας τέτοιος χαρακτήρας να εργαστεί καλύτερα;

Συμμετέχουν:

  • Ευγενία Δουβαρά , Ψυχολόγος. Σχολιάζει την ταινία Shine, 1996 & την ταινία SpinningOut, 2020
  • Νεφέλη Κρεστενίτη, Ψυχολόγος. Σχολιάζει την ταινία A BeautifulMind, 2001
  • Μαρίνα Μπάμπη, Ψυχολόγος. Σχολιάζει τη σειρά MONK, 2002-2009 & την ταινία Joker, 2019
  • Αντώνης Μπέρτος, Ψυχολόγος – εκπρόσωπος του”The 3Dproject-DAREDANCEDIGITALIZE”. Σχολιάζει την ταινία BlackSwan, 2010
  • Χριστίνα Μαρία Περάκη, Ψυχολόγος. Σχολιάζει την ταινία FRANKIE & ALICE, 2014
  • Βασιλική Ράπτη, Ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας «Ηλιοτρόπιο»της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης Κωστής Μπάλλας». Σχολιάζει  την ταινία Ci puofare, 2008
  • Επαγγελματίες και ωφελούμενοι του «Κέντρου Ημέρας…στο κέντρο της πόλης» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. μιλούν για την ταινία PleaseStandBy, 2017

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Διάπλους-Ιστορίες Ελπίδας»

Από τον Διάπλους-Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Διάπλους – Ιστορίες Ελπίδας ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2019, σε σκηνοθεσία Ιφιγένειας Κοτσώνη. Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στις ιστορίες των εργαζομένων του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Διάπλους», οι οποίοι ξανακερδίζουν τη ζωή μέσα από την εργασία, αποδεικνύοντας πως αυτή μπορεί να αποτελέσει όχημα ενδυνάμωσης για άτομα που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό, μεταφέροντας την ελπίδα για έναν κόσμο που αντέχει να μας αγκαλιάσει όλους. Έχει προβληθεί στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας 2019, στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2020, ενώ επιλέχθηκε να συμμετέχει και στο Athensshortfilmfestival 2020. Έχει ήδη προβληθεί σε διάφορους χώρους της Αθήνας (Τριανόν/φεστιβάλ Δράμας, Ταινιοθήκη/εκδήλωση του συνεταιρισμού, θεατράκι του Κέντρου Κοινωνικού Διαλόγου της ΠΕΨΑΕΕ), ενώ έχει ταξιδέψει μέσω του φεστιβάλ Δράμας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αναμένεται η συμμετοχή του και σε άλλα φεστιβάλ.

Συντελεστές Ταινίας:                                 

Σκηνοθεσία – Σενάριο  Ιφιγένεια Κοτσώνη. Φωτογραφία Γιώργος Βαλσάμης. Μοντάζ Γιώργος Γεωργόπουλος. Μουσική Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης. Ήχος Βαγγέλης Ζέλκας. Σχεδιασμός ήχου Δημήτρης Βαλαγεωργίου. Εκτέλεση παραγωγής Ιωάννα Σουλτάνη – Soul Productions. Παραγωγός  Διάπλους – Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης. Συμμετέχοντες: Αριστόπουλος Χρήστος, Γαϊτάνη Πολυξένη, Καραμπάτση Ελένη, Λειβαδάρος Νίκος, Μπουρουλίτης Απόστολος, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Παπαδοπούλου Χρυσούλα, Τουμαράς Βασίλης, Τσιριγώτη Βάλια.

ΣΤ. ΕΝΟΤΗΤΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ (Παρασκευή 27/11, 21.00, στο Youtube)

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΙΜΕ Introspection Music Experience

Παρουσίαση του άλμπουμ των Ελλήνων καλλιτεχνών που συνδημιουργούν, συνθέτουν και παίζουν μουσική για την Ψυχική Υγεία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “IntrospectionMusicExperience” (IME). Εταίροι από  Ελλάδα,  Βέλγιο,  Ισπανία και  Αγγλία.

Καλλιτεχνικός διευθυντής της ελληνικής ομάδας του IME: Χρήστος Κλαδάς, μουσικός, καθηγητής μουσικής. Μουσικοί: Γιάννης Μπαϊρακτάρης, Κατερίνα Πιπιλή, Νάσος Πολυζωίδης . Στιχουργοί: Χριστίνα Τσαλίκη, AzatHelvatzian

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος CreativeEurope (CultureSub-programme) και στοχεύει στη ανάδειξη καλλιτεχνών/στιχουργών που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και στη συνεργασία τους με άλλους καλλιτέχνες για την παραγωγή τραγουδιών, τα οποία θα έχουν ως γενικό θέμα την ψυχική υγεία και την θεραπευτική επίδραση της μουσικής, τόσο όσον αφορά την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία. Το έργο συνδυάζει καλλιτέχνες από τις 4 χώρες, οι οποίοι δουλεύουν εκ νέου σε μουσικά κομμάτια πάνω στο θέμα της Ψυχικής Υγείας.

Πέρα από την υπογράμμιση της παραπάνω σχέσης και την ευαισθητοποίηση του κοινού, στόχος είναι και η ανάδειξη των καλλιτεχνών αυτών μέσα από ευρωπαϊκή περιοδεία που θα πραγματοποιηθεί το 2021 στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταίροι ώστε να προωθήσουν το άλμπουμ που θα έχουν δημιουργήσει. Η προετοιμασία της συναυλίας περιλαμβάνει laboratories δημιουργίας, σύνθεσης και ηχογράφησης, τη δημιουργία άλμπουμ, βίντεο κλιπ, ντοκιμαντέρ, openmicdays, κ.ά.

Το έργο, το οποίο υλοποιείται από το Νοέμβριο του 2018 έως και τον Ιούλιο του 2021, συντονίζει ο οργανισμός FundacionIntras (Ισπανία) και συμμετέχουν επίσης οι: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Ελλάδα), K.A.O.S. (Βέλγιο) και RawMaterial (Ηνωμένο Βασίλειο).

http://www.ime-project.com

ΣΥΝΑΥΛΙΑ Lazytrains

Οι Lazytrains είναι μια μουσική συντροφιά που απαριθμεί κάποια χρόνια, μια συντροφιά της οποίας τα μέλη έχουν αρκετά ετερόκλητες μουσικές καταβολές και αισθητικές αναφορές.

Οι διαφορές αυτές μοιάζουν να συγκλίνουν σε έναν κοινό τόπο κάπου στην οικογένεια του blues, περιέχοντας όμως στοιχεία, rock ‘n’ roll, swing, jazz, funk, soul.

Από τα προαναφερθέντα, κυρίως, είδη, επιλέγουν και παίζουν αρκετά αγαπημένα και γνωστά τραγούδια, μερικά πιο άγνωστα τραγούδια (κι αγαπημένα, κι αυτά), αλλά και αρκετά δικά τους, πρωτότυπα, κομμάτια. Στις εμφανίσεις τους τείνουν προς την εξωστρέφεια, τον χορό, την δημιουργία διαύλων με το κοινό και -ει δυνατόν-τη μέθεξη.

https://www.facebook.com/Lazytrains/

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *