Ο 35-άχρονος δρομέας και αθλητής, Simon Wheatcroft, ζει σε ένα χωριό στο Doncaster, της Βόρειας Αγγλίας. Ένα χωριό στη μέση του πουθενά γεμάτο ραγισμένα πεζοδρόμια, θάμνους και πέτρες. Αυτό το άγριο τοπίο το έχει μετατρέψει σε γυμναστήριό του. Τρέχει στο πλάι του δρόμου, ακουμπώντας με τα παπούτσια του την διπλή κίτρινη γραμμή στην άκρη του. Θα πρέπει να θυμάται κάθε εκατοστό της διαδρομής, γιατί ο Simon είναι τυφλός.
“Φανταστείτε να σηκωθείτε από τον καναπέ, να κλείσετε τα μάτια σας και να πάτε στην άλλη άκρη του σπιτιού ή να διασχίσετε τον δρόμο μέρα μεσημέρι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, χωρίς καθοδήγηση και βοήθεια από κάποιον άλλο”, λέει ο Wheatcroft,ο οποίος έχει ήδη τρέξει στους Μαραθώνιους της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης και έχει καλύψει 100 μίλια στην έρημο Σαχάρα. Τους τελευταίους μήνες προπονείται συστηματικά στους δρόμους του χωριού του, καθώς έχει εστιάσει στον φετεινό Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Έχει ολοκληρώσει αυτόν τον αγώνα, άλλες δύο φορές στο παρελθόν, αλλά φέτος έχει μία καινούρια πρόκληση.
Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις που λανσάρει μία startup εταιρία που εδρεύει στο Brooklyn και ονομάζεται WearWorks και της πρωτότυπης συσκευής πλοήγησής τους, WayBand, o Wheatcroft σκοπεύει να είναι ο πρώτος τυφλός δρομέας που θα καλύψει την διαδρομή, χωρίς συνοδό! Εάν ο αγώνας κυλήσει σύμφωνα με το σχέδιο, οι φίλοι που θα τον συνοδεύουν (από απόσταση), θα παρέμβουν ως έσχατη λύση, μόνο εφόσον χρειαστεί να αποσοβήσουν ενδεχόμενη σύγκρουση με άλλον δρομέα.
Η βασική τεχνολογία πίσω από τnν συσκευή – Wayband είναι σχετικά απλή: οι χρήστες συγχρονίζουν με Bluetooth την Wayband με το τηλέφωνό τους και χρησιμοποιεί το GPS για να δημιουργήσει και να χαρτογραφήσει μια διαδρομή. Το μονοπάτι (η διαδρομή αυτή) περιβάλλεται από εικονική “περίφραξη” και κάθε φορά που ο χρήστης κάνει βήματα προς λάθος κατεύθυνση ή προσεγγίζει ένα χαρτογραφημένο αντικείμενο ή εμπόδιο, το μηχάνημα βγάζει έναν βόμβο, σε ένα είδος κώδικα Morse. Για παράδειγμα, τέσσερα γρήγορα και ελαφρά χτυπηματάκια, προερχόμενα από το βραχιόλι – μηχάνημα, σηματοδοτούν μια στροφή αριστερά, ενώ δύο μεγαλύτερης διάρκειας χτυπηματάκια, σηματοδοτούν μια δεξιά στροφή. Αυτό είναι διορθωτική πλοήγηση.
Σύντομα, η ομάδα της Wearworks αντιλαμβάνεται ότι αυτό το σύστημα, δεν εξαλείφει πλήρως τα διάφορα προβλήματα στην “πλοήγηση”. Δηλαδή, το Wayband μπορεί μεν να κατευθύνει έναν τυφλό προς το ταχυδρομείο (ας πούμε), δεν μπορεί όμως να τον βοηθήσει να αποφύγει μια λακκούβα ή να διασχίσει έναν δρόμο. Για τον λόγο αυτό, ο Wheatcroft (στον επόμενο αγώνα-Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης) θα συνδυάσει με το Wayband και μια συσκευή υπερήχων που η ομάδα σχεδίασε, για να βοηθήσει στην πλοήγηση, μικρής κλίμακας. Ονομάζεται Tortoise, η πράσινη πλαστική συσκευή, που είναι μικρή σε μέγεθος (2 τετραγωνικές ίντσες) και θα συνδέεται με το στήθος του Wheatcroft, μεταδίδοντας και λαμβάνοντας υπερηχητικές δονήσεις. Οι σταθεροί, χαμηλού επιπέδου κραδασμοί της Tortoise θα επιταχύνονται, όταν τα ανακλώμενα κύματα δείξουν ότι ένας άλλος δρομέας ή αντικείμενο είναι κοντά.
“Όταν μιλάμε για τεχνολογία που αφορά σε άτομα με προβλήματα όρασης, το πιο σημαντικό είναι η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα“, λέει ο Wheatcroft. “Πώς θα μπορέσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται πιο εύκολα και με ασφάλεια. Αν υπάρχουν τέτοιες τεχνολογίες, όλοι θα τις χρησιμοποιήσουν”.
Ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης αντιπροσωπεύει έναν αγώνα με πολλές δυσκολίες στην διαδρομή. Ο Wheatcroft πιστεύει ότι με την εύρεση ενός τρόπου για να περιηγηθείς στην διαδρομή αυτή, ανάμεσα σε χιλιάδες δρομείς, μπορεί να βοηθήσει στη δοκιμή τεχνολογίας που, μελλοντικά θα εξυπηρετήσει περίπου 200.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με προβλήματα όρασης.
Πολλοί από όσους έχουν προβλήματα όρασης δεν έχουν δουλειά – το 70 με 80% στις ΗΠΑ είναι άνεργοι – και υποφέρουν από ποικίλα προβλήματα κινητικότητας και προκλήσεις μετακίνησης.
“Με ενοχλεί το ότι τόσοι τυφλοί άνθρωποι δεν δουλεύουν και, για πολλούς από αυτούς, αυτό οφείλεται σε θέματα μετακίνησης. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Προσωπικά, θέλω να βελτιώσω την τεχνολογία για την κοινότητα ως σύνολο“, λέει ο Simon.
Το Άρθρο δημοσιεύεται και στην σελίδα της LiSolutions
Πηγή: https://www.theverge.com/
Γράφει: ο Νικος Πουλάκης (Owner / Web Designer @ LiSolutions)
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση