Ξεκινάω από το απλό. Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν οι γονείς που μπαίνουν τώρα στον αυτισμό, αυτοί που πήραν τώρα πρόσφατα τη διάγνωση… που φοβούνται, που θρηνούν, που δεν ξέρουν, που νιώθουν μόνοι τους, που νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς.
του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού
Γιατί; Τι θα αποκομίσουν;
Ελπίδα, θετικά μηνύματα, βασικές αλήθειες για τον αυτισμό και ένα παράδειγμα δύναμης, αποφασιστικότητας, προσήλωσης, αγάπης και πολύχρονου δύσκολου και αδιάκοπου αγώνα.
Η Άδα Σταμάτατου δεν έγραψε το βιβλίο αυτό, ούτε για να κάνει την life coach στους γονείς ΑμεΑ, ούτε για να προβληθεί, ούτε για να εκθέσει το παιδί της, ούτε έγραψε ένα εγχειρίδιο για τον αυτισμό. Έγραψε μία μαρτυρία, έγραψε αυτό που ζει με τα σωστά και τα λάθη της, συνειδητοποιημένα χωρίς μελοδραματισμούς, χωρίς ωραιοποιήσεις, με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια .
Ο αυτισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά σίγουρα δεν είναι και ευλογία, σίγουρα δεν είναι ένα λιβάδι με λουλούδια και πεταλούδες. Το πρόβλημα με μας, τους γονείς αυτιστικών παιδιών, είναι ότι έχουμε την τάση να επιβάλλουμε την εικόνα που έχουμε για τον αυτισμό, από το δικό μας παιδί, στους άλλους γονείς. Στο βιβλίο επουδενί δεν γίνεται αυτό. Κάποια πράγματα είναι μοναδικά στη ζωή της Άδας με τον Γιάννη, κάποια πράγματα είναι μοναδικά σε κάθε παιδί πού βρίσκεται στο αυτιστικό φάσμα. Αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι κοινά.
Ηταν καιρός λοιπόν να βγει ένα βιβλίο πού θα δείξει κάτι καινούριο, κάτι άλλο. Και την δύσκολη πλευρά, αυτήν που θάβουμε για να μην ενισχύσουμε τα στερεότυπα χρόνων, αλλά και την τρυφερή πλευρά. Και βέβαια τα κακώς κείμενα στο σύστημα θεραπειών, στις δομές ειδικής αγωγής αλλά ακόμα και στην νοοτροπία σε πολλούς από μας τους γονείς.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο μήνυμα στο βιβλίο για τους γονείς…
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι ο αυτισμός συνοδεύει τον άνθρωπο από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.
Είναι ένας μαραθώνιος ακόμα πιο μεγάλος και πιο σκληρός από αυτούς που τρέχει η Άδα για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον αυτισμό.
Δεν μπορείς, λοιπόν, να τρέξεις σε μαραθώνιο αν δεν προσέχεις τον εαυτό σου.
Παραθέτω λοιπόν ένα απόσπασμα και με αυτό κλείνω τις εντυπώσεις μου από το βιβλίο:
“Άκουγα και ακούω κριτικές ότι έχω “κανονική ζωή” λες και αυτό είναι κακό… Γιατί οι γονείς ΑμεΑ να μην έχουμε κανονική ζωή; Γιατί να μην είμαστε όμορφοι και ελκυστικοί εξωτερικά; Γιατί να μη φλερτάρουμε; Με τη ζωή την ίδια; Γιατί να πρέπει να απολογηθώ που είμαι αδύνατη, που γυμνάζομαι; Που βγαίνω έξω που γελάω;”
Δείτε εδώ το βιβλίο της Άδας Σταματάτου “Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί“
Γράφει: ο Βαγγέλης Καράτζας – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού