Μαζευτήκαμε λοιπόν ένα όμορφο πρωινό Σαββάτου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, για να μιλήσουμε παρέα με την Ελένη Φουρνάρου, τον Άλεξ Πανδή (συνιδρυτές και διαχειριστές της ομάδας “Δε Ανάπηροι” στο facebook) και τον Λευτέρη Κουλώνη. Όλοι τους, πάσχοντες από την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλαιότερα.
Τί είναι η σκλήρυνση, πώς μπορεί κάποιος να την καταλάβει, πού πρέπει να απευθυνθεί, πώς αισθάνεται μετά την διάγνωση, ποιες αγωγές υπάρχουν, άβολες αλλά και αστείες στιγμές στην καθημερινή ζωή τους, τί έχει πάει λάθος σε σχέση με τη σκλήρυνση και εν γένει με την αναπηρία στην Ελλάδα και τόσα άλλα που δε θα σας αποκαλύψω εδώ, τώρα!
Ακούστε τα στο PODCAST!
Παρουσίαση: Γιώτα Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός
Συμμετέχουν: Ελένη Φουρνάρου, Aλέξανδρος Πανδής, Λευτέρης Κουλώνης
Ηχογράφηση / Μιξάζ: Γκίκας Μελαχροινός – Φωτογράφος – Βιντεογράφος
Διαβάστε ακόμη…
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας την εποχή του COVID 19…
Οι καλεσμένοι μας, συνασθενείς μεταξύ τους, δεν είναι γιατροί είναι άνθρωποι που συμβιώνουν με την Πολλαπλή Σκλήρυνση και μέσα από την εμπειρία που έχουν ζώντας με αυτή, μου έλυσαν τις πολλές μου απορίες.
Θα κρατήσω, πιο πολύ απ’ όλα, τα όσα σαν αίσθηση μου έμειναν περισσότερο από την συνομιλία μου μαζί τους, και θα σας τα μεταφέρω εδώ με δικά μου λόγια, για το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη όχι μόνο να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία σχετικά με την αναπηρία αλλά και να δράσει υπέρ της, με καθημερινή έκθεση των αναπήρων στα μάτια όλων μας δηλαδή με μια βόλτα στη γειτονιά, με μια παράσταση όπου συμμετέχουν και ηθοποιοί με αναπηρία, με ένα στριμ από έναν στριμερ, Podcasts, συνεντεύξεις κλπ .
Όσο μεγαλύτερη η έκθεση της αναπηρίας, τόσο μεγαλύτερη η εξοικείωση και η «οικειότητα» που προσφέρει. Για αυτό είμαστε εδώ για την προοπτική, την προσβασιμότητα, την συμπερίληψη και όπως είπε και η καλεσμένη μας (η Ελένη)… για την αυτονομία.
Τέλος τους ρώτησα τι θα πρότειναν σε έναν άνθρωπο που μόλις διαγνώστηκε.
Κρατάω αυτά που είπαν…
Ο Λευτέρης: «Τί χρειάζεσαι;»
Ο Άλεξ: «Καλύτερα να βρεις έναν γιατρό που εμπιστεύεσαι ή να μιλήσεις με έναν άνθρωπο που έχει το ίδιο πρόβλημα και μπορεί να σε κατευθύνει λίγο πιο άμεσα.»
Η Ελένη: «Μην το αφήσεις αυτό να γίνει εσύ, δηλαδή μην γίνεις η Ελένη που έχει σκλήρυνση, να παραμείνεις η Ελένη που ήσουν».
Ακούστε και άλλα Podcasts του nevronas.gr εδώ…