«Παραμύθια από το τηλέφωνο… στο τηλέφωνο» του Τζάνι Ροντάρι. Μια δράση αλληλεγγύης για τα παιδιά που μένουν σπίτι. Από 16 Απριλίου και για όσο διαρκεί η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.
Σε αυτή την παγκόσμια συγκυρία το θέατρο και οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες για τους ίδιους ως κλάδος που πλήττεται άμεσα. Είναι μάλλον επιφορτισμένοι να βρουν νέους τρόπους, νέες ιδέες και νέες συνεργασίες για να βοηθήσουν την κοινωνία να προχωρήσει δημιουργώντας με αισιοδοξία νέες συνθήκες και νέες σχέσεις.
Έτσι το θέατρο act, σε συνεργασία με την ιταλική θεατρική ομάδα Campsirago Residenza από τη Λομβαρδία και τη νεοσύστατη ελληνική ομάδα τηλεφωνικών αφηγήσεων ΝτρινTeam, φέρνει στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα τις τηλεφωνικές θεατρικές αφηγήσεις για τα παιδιά που μένουν σπίτι. Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε ούτε στο σχολείο, ούτε στο θέατρο ούτε στις βιβλιοθήκες, το θέατρο έρχεται στο σπίτι τους μέσα από ένα διαδραστικό τηλεφώνημα και τη ζωντανή φωνή ενός/μιας ηθοποιού.
Από τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου και για όσο διαρκεί η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, το θέατρο act και η ΝτρινTeam του θα πραγματοποιούν την τηλεφωνική θεατρική αφήγηση «Παραμύθια από το τηλέφωνο… στο τηλέφωνο» που αντλεί την έμπνευσή της απ’ το βιβλίο «Παραμύθια από το τηλέφωνο» του σημαντικού Ιταλού συγγραφέα και παιδαγωγού Τζάνι Ροντάρι, από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια.
Λίγα λόγια για «Τα παραμύθια απ’ το τηλέφωνο»…
“Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ο κ. Μπιάνκι από το Βαρέζε. Ήταν εμπορικός αντιπρόσωπος και έξι μέρες από τις εφτά της εβδομάδας, ταξίδευε σε όλη την Ιταλία πουλώντας φάρμακα. Την Κυριακή γυρνούσε στο σπίτι του και τη Δευτέρα το πρωί έφευγε πάλι. Μα πριν φύγει, η μικρή του κόρη του έλεγε: «Μπαμπά, να μην ξεχνιέσαι! Κάθε βράδυ πρέπει να μου λες μια ιστορία!» Έτσι, εξαιτίας της απόστασης που χώριζε τον κ. Μπιάνκι από τη μικρή του κόρη, γεννιούνται τα «Παραμύθια από το τηλέφωνο». Από αυτό το βιβλίο και από την απόσταση που έχει επιβληθεί σε όλους μας εμπνέεται αυτή η θεατρική, τηλεφωνική, διαδραστική αφήγηση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, όπως περίπου τη φαντάστηκε ο Τζάνι Ροντάρι στο βιβλίο του. Αλληλεπιδρώντας στο τηλέφωνο με τον/την ηθοποιό, τα παιδιά παίζουν, διαλέγουν, από τις ιστορίες που τους προτείνονται, αυτές που θέλουν να ακούσουν και μαζί με τον/την ηθοποιό ζωντανεύουν τα παραμύθια από το τηλέφωνο.
Πως γίνεται η τηλεφωνική θεατρική αφήγηση…
Η τηλεφωνική αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά 5-10 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά και σε παιδιά Ελλήνων ομογενών κατοίκων του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς επικοινωνούν με το θέατρο act μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο act.theater.patras@gmail.com, υποδεικνύοντας το όνομα και την ηλικία του παιδιού, καθώς και την ημέρα και ώρα που το παιδί θα είναι διαθέσιμο να λάβει την τηλεφωνική κλήση. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα το θέατρο αναθέτει σε έναν από τους ηθοποιούς της ΝτρινTeam την τηλεφωνική κλήση-αφήγηση. Η διάρκεια κάθε τηλεφωνικής αφήγησης είναι περίπου 20 λεπτά και πραγματοποιείται παρουσία γονέα. Συνήθως περιλαμβάνει 2 ή 3 ιστορίες του κυρίου Μπιάνκι από το βιβλίο. Δεν πρόκειται για μια απλή αφήγηση της κάθε ιστορίας όπως θα συνέβαινε μέσω ραδιοφώνου ή βίντεο, αλλά για έναν διάλογο, μια ζωντανή διάδραση, που σέβεται το «εδώ» και το «τώρα» μιας κανονικής θεατρικής αφήγησης και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του εκάστοτε παιδιού και του ηθοποιού. Το παιχνίδι όμως δεν τελειώνει με το τηλεφώνημα. Στο τέλος της συνομιλίας, τα παιδιά θα παρακινηθούν, εφόσον το θελήσουν, να γράψουν ή να ζωγραφίσουν μια δική τους ιστορία και να την στείλουν ηλεκτρονικά στον κ. Μπιάνκι, στο email του θεάτρου μας. Εκτός από την Ελληνική, παραστάσεις πραγματοποιούνται και στην Ιταλική και Αγγλική γλώσσα για όποιες οικογένειες το επιθυμούν.
Η δράση…
Η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γίνεται αφιλοκερδώς με την συμμετοχή των ηθοποιών που θέλουν να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες κατά την περίοδο που θα διαρκέσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης του Κορωνοϊού. Η διοργάνωση από πλευράς του θεάτρου act γίνεται επίσης χωρίς οικονομικό όφελος καθώς οι τηλεφωνικές θεατρικές αφηγήσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν, μέσω διαδικτύου. Όσοι γονείς το επιθυμούν, θα ενημερώνονται ότι μπορούν να κάνουν μια ελεύθερη προσφορά για τη στήριξη των ηθοποιών, μέσω τραπεζικής κατάθεσης, απευθείας στους ηθοποιούς και μόνο σε αυτούς.
Campsirago Residenza…
Η ιταλική θεατρική ομάδα Campsirago Residenza, που εδρεύει στην περιφέρεια της Λομβαρδίας που χτυπήθηκε πολύ σκληρά από τον Κορωνοϊό, πραγματοποιεί ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες τις ξεχωριστές αυτές τηλεφωνικές παραστάσεις. Η ιδέα ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο αλλά σε διάστημα λίγων ημερών, διαδόθηκε σε όλη την Ιταλία, εμπλέκοντας όλο και περισσότερους ηθοποιούς. Προσφάτως μάλιστα, η ιδέα βραβεύτηκε από την περιφέρεια της Λομβαρδίας ως βέλτιστη πρακτική για την ψυχική υγεία.
Θέατρο act και ΝτρινTeam…
Το θέατρο act διανύει τη δωδέκατη σεζόν συνεπούς επαγγελματικής πολιτιστικής δραστηριότητας στην Πάτρα. Η ομάδα ΝτρινTeam δημιουργήθηκε με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση και με στόχο τη διαρκή εξερεύνηση της θεατρικής τέχνης εξ αποστάσεως και μέσω νέων τεχνολογιών. Αποτελείται από πέντε ηθοποιούς και έναν συγγραφέα που σήμερα κατοικούν και εργάζονται σε Ελλάδα, Αγγλία, Ελβετία και Ιταλία.
Βιογραφικά ομάδας ΝτρινTeam:
Ρόζα Αγγελή: Αριστούχος απόφοιτος κλασικής κιθάρας και ανώτερων θεωρητικών και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί. Τα τελευταία 5 χρόνια ζει στην Ελβετία όπου διδάσκει θεατρικό παιχνίδι, μουσική και χορούς στο ελληνικό σχολείο Λωζάννης και Γενεύης ενώ παράλληλα αποτελεί μέλος της θεατρικής ομάδας Ελλήνων Λωζάννης και του μουσικού συγκροτήματος Τετρακτύς.
Μαρία Βουρλιωτάκη: Απόφοιτος της Ανώτερης σχολής Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο. Ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τον τελευταίο χρόνο είναι μέλος της ομάδας Κουκλο-Θέατρο Κρήτης (Puppet Theatre of Crete) με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κατερίνα Ναστοπούλου: Απόφοιτος Φιλολογίας του Παν/μιου Πατρών και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι καιροί, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στο Κοινωνικό Θέατρο από το Παν/μιο του Τορίνο. Ζει στο Τορίνο της Ιταλίας όπου τα τελευταία 8 χρόνια ασχολείται με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωνικού Θεάτρου, ως project manager, σκηνοθέτης και δραμματουργός, καθώς και ως συντονίστρια για ευρωπαϊκά προγράμματα νεανικής κινητικότητας για το θέατρο και την εκπαίδευση.
Αγάπη Παπουτσάκη: Απόφοιτος Ιστορικού – Αρχαιολογικού του ΑΠΘ και της Ανώτερης Δραματικής σχολής Μοντέρνοι Καιροί, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στις Μουσειακές Σπουδές και τη Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Ολλανδία, Παν/μιο Leiden). Έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε Ελλάδα και Ολλανδία. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της Εταιρείας Μουσειακού Θεάτρου “Ετεροτοπία”. Ασχολείται με εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Συγγραφέας του παιδικού βιβλίου Ιστορία του χωριού, που ο καθένας μπορεί να είναι όπως είναι και να κάνει ό, τι θέλει (εκδ. Πατάκη).
Ελιάνα Περηφάνου: Απόφοιτος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μιου Πατρών και της Ανώτερης σχολής Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί, κάτοχος μεταπτυχιακού πάνω στο εφαρμοσμένο θέατρο από το παν/μιο Goldsmiths του Λονδίνου. Ζει στο Λονδίνο και τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται ανάμεσα σε Λονδίνο κι Αθήνα πάνω στο παιδικό θέατρο, την αναπηρία και την εκπαίδευση. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 2 παιδικές θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα με την ομάδα ΘΕΑμΑ (θέατρο ατόμων με αναπηρία).
Τηλέμαχος Τσαρδάκας: Συγγραφέας και Πολιτιστικός διαχειριστής. Σπούδασε Νομικά και Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι. Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Πολιτική, Ασφάλεια και Ολοκλήρωση στα Βαλκάνια στο UCL του Λονδίνου και στο Πολιτιστικό Management στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα. Έχουν εκδοθεί συνολικά εννέα βιβλία του, αποτελούμενα από θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες και από ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και εργαστηρίων σωματικού θεάτρου, υποκριτικής, σωματικών κρουστών, αφρικανικών κρουστών και θεατρικών φωτισμών. Διευθύνει το θέατρο act και τη θεατρική ομάδα Κάνθαρος.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΔΡΑΣΗΣ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Εκδόσεις Μεταίχμιο – Ekdoseis Metaixmio)
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΘΙΑΣΟΥ:
MINISTERO PER I BENI E LE ATTIVITA CULTURALI, REGIONE LOMBARDIA, FONDAZIONE CAPIPLO
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ACT:
Πελοπόννησος, pelop.gr, Τέταρτο, Άρωμα FM, happyweek.gr, presspop.gr, patrasevents.gr, Άνοιξη fm, Sidoux café, Δίηχο, tempo24.gr, Cafe Cinema, Συνδετήρας, Thelocals.gr, upfm, sinradio.gr, Ηχότοπος café, pelopolitismos.wordpress.com, Απτάλικο, jambacopy, locale, city café
ΧΟΡΗΓΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ACT:
GALAXY CITY CENTER HOTEL, MONO, NoiseBoxStudio, THE BESTNEWS
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Το διαβάσαμε: Act Theater Patras