ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Όλοι μαζί» με «EyeHarp»… Παίζω Μουσική με τα Μάτια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης! (Βίντεο)

Το ψηφιακό μουσικό όργανο «EyeHarp» (άρπα ματιών), είναι το πρώτο μουσικό όργανο που επιτρέπει στους χρήστες να παίζουν μουσική με τα μάτια ή με κινήσεις του κεφαλιού. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, μία μοναδική εκδήλωση συμπερίληψης, αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας, στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Πρόκειται για μία μουσική σύμπραξη 100 παιδιών με και χωρίς αναπηρία που φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα μιας κοινωνίας που δεν χωρά αποκλεισμούς.

Το EyeHarp έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία ως ένα καινοτόμο έργο που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία ενώ στηρίζεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “EYE HARP”.

Όπως τόνισε η κα Μαρία Βαρσαμά, νέα διδάκτωρ του ΑΠΘ, οι επισκέπτες, αρχικά, μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα ταξίδι διάδρασης, αγγίζοντας το «χρώμα», χωρίς να το βλέπουν, ώστε να συναισθάνονται τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Δώδεκα απτικοί πίνακες του Δημήτρη Καπετάνου στη γραφή Braille περιγράφουν πως έχουν φανταστεί το χρώμα άνθρωποι με οπτική αναπηρία.

Στη συνέχεια, στο συναυλιακό μέρος, θα τραγουδήσει ο Βασίλης Λέκκας, ενώ θα παίξει μουσική με τα μάτια η Αλεξάνδρα Κερλίδου και παιδιά με σπαστική τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση με την τεχνολογία του EyeHarp, του Ζαχαρία Βαμβακούση. Θα συμμετάσχουν ακόμη 25 άτομα με αναπηρία της ομάδας των Κρουστωδών του Κέντρου ΑμεΑ ο Σωτήρ υπό τη διεύθυνση του Αποστόλη Λάσχου, καθώς και 50 χορωδοί της Γ.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου και της Ελπίδας Τσάμη. Δεκαπέντε κωφοί μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, θα αποδώσουν τα τραγούδια στην Ελληνική νοηματική Γλώσσα ενώ η 12χρονη Λουκία Κασαμάκη με οπτική αναπηρία, θα κάνει την έναρξη της συναυλίας. Η τέχνη, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση δημιουργούν μία γέφυρα συνύπαρξης όλων των παιδιών και όλων των ανθρώπων.

Άλλωστε, “η αναπηρία δεν χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο, είναι απλά ένα χαρακτηριστικό”, κατέληξε η κα Βαρσαμά.