Σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύουμε από το autismap.gr, γίνεται αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί όλους τους γονείς ατομων με αυτισμό και αφορά στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων μέσα στην οικογένεια.
Γράφει: η Βασιλική Ντρε, Ψυχιατρική και Παιδιατρική Νοσηλεύτρια – Επισκέπτρια Υγείας, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ (ΔΦΑ)
1) Πώς αντιμετωπίζουν οι οικογένειες το γεγονός ότι έχουν παιδί με Διαταραχή Φάσματος του Αυτισμού (ΔΦΑ) και ότι η καθημερινή τους ζωή δεν θα είναι ποτέ πάλι η ίδια;
Κάθε οικογένεια είναι μοναδική και μπορεί να έχει διαφορετικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων. Οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν τι στρατηγικές αντιμετώπισης βοηθούν κάθε οικογένεια και φυσικά κάθε στρατηγική δεν λειτουργεί καλά για όλες τις οικογένειες. Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζουν την προώθηση της αξιοποίησης τόσο των επίσημων όσο και ανεπίσημων συστημάτων υποστήριξης της οικογένειας.
Επίσης, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας που εργάζονται με οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία, πρέπει να γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν π.χ. τις μητέρες να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Να μπορούν να βοηθήσουν τις μητέρες να συνειδητοποιήσουν τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους, τον εντοπισμό των προβλημάτων, να αναπτύξουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων εντοπίζοντας νέες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Όσον αφορά την πλευρά της οικογένειας, καλείται να εξοικειωθεί με τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά την ανατροφή ενός παιδιού με αυτισμό, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποτελεσματικότητα. Οι αντιλήψεις των μελών της οικογένειας για την αιτία του αυτισμού, είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τις ικανότητες ψυχοκοινωνικής προσαρμογής τους απέναντι στη διαταραχή. Ο τρόπος που γίνονται αντιληπτές οι αγχογόνες εμπειρίες από τα μέλη της οικογένειας επηρεάζει τις στρατηγικές αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων που υιοθετούν.
Έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης από τους γονείς παιδιών με αυτισμό και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η διατήρηση της αισιοδοξίας, η διατήρηση της οικογενειακής συνέπειας- συνοχής, μειώνει το επίπεδο άγχους τους. Στην πραγματικότητα, οι γονείς που εφάρμοζαν δραστικές στρατηγικές ανησυχούσαν λιγότερο για το μέλλον του παιδιού τους από τους γονείς που έμεναν παθητικοί.
Διαβάστε περισσότερα στο autismap.gr
O nevronas.gr υποστηρίζει στρατηγικά και επικοινωνιακά την προσπάθεια του Autismap