ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι ρε φίλε να μην αφήσεις το αυτοκίνητό σου για 5 λεπτά…

Σε μια πρωτότυπη δράση προχώρησαν τα άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους ασυνείδητους οδηγούς που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε θέσεις αναπήρων, ή με alarm μπροστά σε ράμπες διέλευσης αναπηρικών αμαξιδίων.

 

Πρωτεργάτης της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ο Δημήτρης Αντωνίου που εμπνεύστηκε από έναν παρόμοιο τρόπο δαμαρτυρίας στους δρόμους της Λισαβώνας. Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook προσκάλεσε άτομα με αναπηρία να συμμετάσχουν, “παρκάροντας” τα αμαξίδια τους την Τρίτη 4 Ιουνίου2019 το πρωί, στην πλατεία Αριστοτέλους με τη λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη και αφήνοντας σημείωμα  “Επιτρέφω σε 5 λεπτά”…

επιστρέφουμε σε 5 λεπτά

 

Τα άτομα με αναπηρία λένε: “Οχι μην το αφήσεις 5 λεπτά…”

 

Το κάλεσμα του Δημήτρη Αντωνίου:

Αυτή είναι η αγαπημένη ατάκα των οδηγών που παρκάρουν σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ (με ή χωρίς αλάρμ) και νομίζουν ότι δεν τρέχει και τίποτα. Μέσα από αυτή την δράση μας λοιπόν θα δείξουμε ότι τρέχει και παρατρέχει!

Γιατί ζούμε σε εποχές ”περίεργες” που όλα τείνουμε να τα ισοπεδώσουμε μπρος στην δικαιολογία των δυσκολιών που όλοι βιώνουμε. Ας πούμε ότι καταλαβαίνουμε τα νεύρα και την ανυπομονησία των οδηγών. Ας πούμε ότι κατανοούμε (όχι αποδεχόμαστε) την γενικότερη χαλαρότητα απέναντι στην παραβατικότητα που έχει γίνει καθημερινό στοιχείο της ζωής μας. ΚΑΙ ΕΔΩ ερχόμαστε εμείς για να θυμίσουμε στους εαυτούς μας και τους γύρω μας ότι και στην βλακεία ή την αναισθησία πρέπει να υπάρχουν και όρια.

ΌΧΙ ρε φίλε, να μην το αφήσεις ούτε 5 ούτε 10 ούτε 15 λεπτάκια.
ΌΧΙ δεν δέχομαι ότι πετάχτηκες κάπου εδώ δίπλα
Δεν έχεις ιδέα τι δυσκολίες αντιμετωπίζω και πίστεψε με δεν θέλεις να βρεθείς στην θέση μου.

Γι αυτό θέλω να μας θυμίσω ότι…. ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τον συνάνθρωπο με αναπηρία και ΔΕΝ ΠΑΡΚΑΡΟΥΜΕ σε θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ.

 

Στην δράση έδώσε το παρόν η ομάδα ρομποτικής και προγραμματισμού του 11ου Δημοτικου Σχολείου Καλαμαριάς και ο δάσκαλος τους στην πληροφορική Νίκος Αυγουλάς, παρουσιάζοντας την ιδέα-πρόταση που έχουν για το πως η τεχνολογία θα βοηθήσει να λυθεί το παραπάνω δυσάρεστο πρόβλημα της ”απρόσεκτης” ή μη έλλειψης σεβασμού στους ανθρώπους με αναπηρία.

 

 

Ο Δημήτρης Αντωνίου, στα είκοσι οκτώ του χρόνια, δε σταματάει στιγμή να δημιουργεί, παρά το πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα δεκαέξι του χρόνια.

Πραγματοποίησε σε μόλις τέσσερα χρόνια τις σπουδές του στο τμήμα φυσικής του Α.Π.Θ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αντικείμενο της μεταπτυχιακής του διατριβής είναι τα τροχαία ατυχήματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης την περίοδο 2010-2015. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει σε επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Ίδρυσε και διεύθυνε την παρέα του C’est la vie απ’ το 2013 έως το 2018, δίνοντας χρώμα με γκράφιτι και μοιράζοντας αισιοδοξία σε σχολεία και πάρκα της πόλης. Επίσης, έχει γράψει τρία λογοτεχνικά βιβλία τα οποία τα δύο αποτελούν συλλογές διηγημάτων με τίτλο «Έτσι είναι η ζωή» και «Ας είναι όνειρο αυτό» και πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ένας καλύτερος άνθρωπος». Τέλος έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε και συμμετείχε ως ηθοποιός στην θεατρική παράσταση “Στα καλά του καθισμένου”.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *