ΑΡΘΡΑ

«Ο τόρνος»… μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα!

Όταν ξεκίνησα να πάω να δω την παράσταση «ο τόρνος» του Γιάννη Κεντρωτά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου δεν περίμενα, για κανέναν λόγο, να δω αυτό που είδα!

 

της Γιώτα Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός

 

Γνώριζα προσωπικά τον Σήφη Πολυζωΐδη, είχαμε συνεργαστεί σε ένα επεισόδιο του Litsa.com, ήξερα τι μπορεί να κάνει επί σκηνής, μα αυτό που αντίκρυσα από όσους ήταν πάνω σε αυτήν και από όσους είχαν συμβάλει στο να γίνει αυτή η παράσταση, με συγκλόνισε.

Είδα την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα!

Είδα, ίσως, το πιο σύγχρονο νεοελληνικό θεατρικό κείμενο να παίζεται πάνω στη σκηνή του θεάτρου Olvio. Είδα αυτό που “ψυχανεμιζόμουν” ότι συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια και συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Δυστυχώς!

Είδα ένα νέο, καλόψυχο, γεμάτο όρεξη και επιθυμία για ζωή αγόρι, τον Αλεξη (Φοίβος Συμεωνίδης) να γίνεται έρμαιο των συγκυριών που του έτυχαν.

Μέσα από 8 στιγμιότυπα της ζωής του, είδα ένα υπέροχο πλάσμα να καταστρέφεται.

Ήταν λέει, μια μικροαστική οικογένεια του σήμερα, με μια μητέρα θρησκόληπτη (Τάνια Παλαιολόγου) και γεμάτη προκαταλήψεις που πιο πολύ την ενδιέφερε τι θα πει ο γείτονας, πάρα οι δικοί της άνθρωποι. Και ένας πατέρας (Σήφης Πολυζωΐδης) που στη ζωή του δεν ήταν και τόσο τυχερός να μπορέσει να καταλάβει ότι πάσχει η ψυχική του υγεία και επειδή δεν του άρεσε η δουλειά του, έγινε μέθυσος και κάθε λίγο χτύπαγε το μικρό του το παιδάκι… Γιατί έπρεπε κάπου να ξεσπάσει. Και η μάνα έκανε και λίγο τα στραβά μάτια, γιατί τί θα πει ο κόσμος, για τις τόσες κακές συνήθειες του άντρα της και ποιος να τους ξεπλύνει;

Και είχε ο έρμος ο Αλέξης όλα τούτα να αντιμετωπίσει, και είχε και τις ορέξεις του δασκάλου του (Ελισσαίος Βλάχος). Και ήθελε ο καψερός ο Αλέξης να γίνει μαθηματικός, αλλά δεν πρόκαμε, τον βρήκαν κι άλλα! Πολλά! Πάρα πολλά!

(Νομίζω όμως, πως είπα παραπάνω από όσα θα έπρεπε για το στορυ. Φτάνει με αυτό τωρα).

Ο Αλέξης, που αν ήταν σε άλλα χέρια μεγαλωμένος μπορεί να δίδασκε στο πανεπιστήμιο. Και όλα αυτά γιατί οι γονείς πληγώνουν βαθιά, πιο βαθιά από όλους. Και κακά τα ψέματα, όσο ακέραιος χαρακτήρας και να είσαι, τις περισσότερες φορές, θα δώσεις ό,τι πάρεις! Και όμως εκείνος αντιστεκόταν. Και προσπαθούσε να δώσει  όσα δεν είχε βιώσει. Μα όταν ζεις μόνο στην παράνοια, κάποια στιγμή θα γίνεις μέρος της.

Πηγαίνετε να το δείτε και θα καταλάβετε το μεγαλείο του κειμένου, της σκηνοθεσίας (με πόση μαεστρία τα έδεσε όλα αυτά ο σκηνοθέτης!), της τόσο λειτουργικής σκηνογραφίας (Άννα Σάπκα), των λιτών και συγχρόνων κοστουμιών (Ιφιγένεια Νταουντάκη), της πρωτότυπης μουσικής που έκανε εκκωφαντικό θόρυβο μέσα στο μυαλό μας- δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο εναρμονισμένη μουσική για αυτή την παράσταση (Βασίλης Τζαβάρας), των στοχευμένων φωτισμών (Βασίλης Κλωτσοτήρας) και τέλος των υποκριτικών δεξιοτήτων, όλων των συναδέλφων ηθοποιών!

Καθισμένη απέναντι απ’ ό,τι συνέβαινε πάνω σ’ αυτή τη σκηνή, δεν ήξερα αν ήθελα να γελάσω και να πω: «Έλα, σταματήστε, μου κάνετε πλάκα» ή να κλάψω και να ουρλιάξω από την αδικία που συνέβαινε μπροστά μου!

Όλοι οι θεατές ακροβατούσαμε ανάμεσα στο γέλιο και στο κλάμα. Γιατί είχε και πολλά κωμικά στοιχεία η παράσταση!.. Σαν τη ζωή.

Πόση ζωή άραγε, μπορεί να χωρέσει μια σκηνή θεάτρου, μέσα σε 90 λεπτά; Πόση αλήθεια;

Ε, εκεί στον «τόρνο», τα κατάφεραν και τη χώρεσαν όλη!

Πάντα τέτοια!

INFO:

Ο ΤΟΡΝΟΣ

του Γιάννη Κεντρωτά

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος

Από 25 Σεπτεμβρίου

κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο OLVIO

Παρουσιάστηκε με επιτυχία τον προηγούμενο χειμώνα στο θέατρο OLVIO, προκάλεσε αίσθηση και στη συνέχεια ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηρίστηκε ως ‘έργο διαμάντι’ που ‘με όχημα το χιούμορ, σφάζει αναίμακτα’ και ‘ρίχνει αριστοτεχνικά φως στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.’

Η μαύρη κωμωδία «Ο τόρνος»* του Γιάννη Κεντρωτά σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κοιλάκου παρουσιάζεται ξανά στο Θέατρο OLVIΟ κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 25 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κοιλάκος στο σημείωμα του «πρόκειται για ένα οξύ κοινωνικό σχόλιο πάνω στην καθημερινή βία. Έργο βαθιά τραγικό, με σουρεαλιστικά στοιχεία και περισσότερο μαύρο από ότι κωμικό, «Ο τόρνος» αντλεί το υλικό του από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το περιστρέφει μέσα από 8 σκηνές, διεισδύει, παθαίνει εμπλοκή και ανατινάσσεται μπροστά μας ξεβολεύοντας τον θεατή που στέκεται αμήχανα στο να γελάσει, να στεναχωρηθεί ή να θυμώσει. Σαν ένα μικρό ατύχημα, σε ένα μικρό μηχανουργείο, που πέρασε στα ψιλά. Σαν ένα μικρό ανέκδοτο ή σαν αστείο. Η ζωή του Αλέξη. Η ζωή ενός αγοριού που μεγαλώνει μέσα στη θαλπωρή μιας παραδοσιακής οικογένειας στις παρυφές μιας ελληνικής πόλης και προσπαθεί να βρει τα πατήματα του για να σταθεί με περηφάνεια και αισιοδοξία στις αναποδιές της ζωής.»

Το έργο γράφτηκε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης και ‘μεταξύ κωμωδίας και δράματος, στέκεται κριτικά στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.’ Παρουσιάζεται για τρίτη φορά πάντα σε παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Ξανθίας.

*Ο τόρνος είναι μηχανή που χρησιμοποιείται για την μορφοποίηση μετάλλου, ξύλου κ.τ.λ. με την σύσφιξή του σε συσκευή συγκράτησης (τσοκ) και με την περιστροφή του κάτω από ισχύ κατάλληλου εργαλείου κοπής για περιστροφή, διάτρηση, διαμόρφωση πρόσοψης, κατασκευή σπειρώματος κ.λ.π. Η διαδικασία της επεξεργασίας με τόρνο ονομάζεται τόρνευση. Το αντικείμενο που προκύπτει είναι συμμετρικό ως προς τον άξονα περιστροφής. Ανάλογα με το μέγεθός τους χωρίζονται σε τόρνους ελαφρού, ημιβαρέος και βαρέος τύπου (πηγή: Βικιπαίδεια).

Συντελεστές παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Κεντρωτάς

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος

Σκηνικά: Άννα Σάπκα

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας

Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης

Φωτογραφίες προώθησης και παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Γραφιστικά / Σχεδιασμός αφίσσας : Γιάννης Κεντρωτάς

Video: Στέφανος Κοσμίδης

Μουσική / Ηχητική επιμέλεια: Βασίλης Τζαβάρας.

Παραγωγή: «Ξανθίας» Α.Μ.Κ.Ε.

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Ελισσαίος Βλάχος, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωΐδης, Φοίβος Συμεωνίδης

Θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Στάση Μετρό Κεραμεικός. Τηλ: 210 3414118

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 από 25 Σεπτεμβρίου

Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος 15 €, Φοιτητικά 10 €, Άνεργοι και ΑμεΑ 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

 

Γράφει: η Γιώτα Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *