Στις αρχές Ιουνίου το Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» οργάνωσε «Γεύμα Αγάπης» για τη σίτιση του μεταναστευτικού πληθυσμού της περιοχής. Η δράση υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος με τη συμμετοχή των ωφελούμενων του προγράμματος Sacra Terra. Τα γεύματα που προσφέρθηκαν στην δράση ήταν κατά 35% από την παραγωγή του Θεραπευτικού Λαχανόκηπου.
Το Ίδρυμα για το παιδί Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ στα πλαίσια καινοτόμων θεραπευτικών δράσεων για παιδιά με ΔΑΦ υλοποιεί πρόγραμμα Θεραπευτικού Λαχανόκηπου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Nέα Μάκρη.
Η δράση χρηματοδοτείτε από το πρόγραμμα REMAP που υλοποιείται στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό της Κάριτας Ελλάς.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε έκταση 1500 τ.μ., η οποία αποτελεί μέρος του εργαστήριου κηπουρικής και ευρύτερα της έκτασης που καλλιεργείται για τους ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς των ωφελούμενων του Ιδρύματος.
Ανοικτή Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το ΚΔΗΦ «Η Παμμακάριστος»
Ανοικτή Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το ΚΔΗΦ «Η Παμμακάριστος»
Ο Θεραπευτικός λαχανόκηπος της Παμμακάριστου εντάσσεται στις δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και κοινωνικοποίησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και την νοητική αναπηρία με σκοπό την ένταξη τους στον εργασιακό χώρο. Η καλλιέργεια και η κηπουρική λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά καθώς τα αποτελέσματα της δράσης αυτής είναι εμφανή σε μικρό σχετικά χρόνο.
Η Κατασκευή των Θερμοκηπίων έγινε με την χρηματοδότηση της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν:
- 50 πιστοποιημένοι ωφελούμενοι ΑμεΑ (μέσης και υψηλής λειτουργικότητας, μεταξύ 18 και 40 ετών) που διημερεύουν στο Ίδρυμα, από τους οποίους 7 ωφελούμενοι, υψηλά λειτουργικοί, με μεταναστευτικό υπόβαθρο (πρώτης και δεύτερης γενιάς μετανάστες από Ινδία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιράκ κλπ.) ηλικίας 22 με 37 ετών. Οι εν λόγω ωφελούμενοι κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης.
- Το πρόγραμμα υποστηρίζουν 3 εργοθεραπευτές, 1 ψυχολόγος και 4 ειδικοί παιδαγωγοί. Ενώ καθημερινή 4ωρη εργασία προσέφεραν 2 εργαζόμενοι του Ιδρύματος (εργάτες γης και γενικών καθηκόντων).
Η ενασχόληση των συνάνθρωπων στο φάσμα του αυτισμού με την καλλιέργεια και την κηπουρική λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά καθώς τους βοηθά να διατηρούν τη σωστή διέγερση και να αποφεύγουν την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την κοινωνικοποίηση και συντελεί στην ψυχοσωματική και πνευματική τους ανάπτυξη και ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Η συνεργασία & συμμετοχή άλλων κοινωνικών ομάδων και εθνοτήτων (πρόσφυγες & μετανάστες) βελτίωσε την κοινωνική αποδοχή και ένταξη τους στην κοινωνία ενώ παράλληλα τους προσέφερε την κατάλληλη επαγγελματική εμπειρία για την ανεύρεση εργασίας.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: pammakaristos.gr