ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ρόλος του γονεϊκού κινήματος στο σχεδιασμό πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία

Η άσκηση πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο, ιδίως για τους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες κάθε κράτους, συνιστά δείκτη του κοινωνικού μας πολιτισμού και προσδίδει ποιότητα στη δημοκρατία μας. Μια από τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που χρήζουν μέτρων αυξημένης κοινωνικής υποστήριξης είναι τα παιδιά με αναπηρία και οι ενήλικες με νοητική αναπηρία. Πρόκειται για μια ομάδα συμπολιτών μας, που ενώ αποτελούν υποκείμενα δικαιωμάτων σε ίση βάση με το γενικό πληθυσμό, δεν ακούγεται επαρκώς η φωνή τους και η έκφραση των επιθυμιών και επιλογών τους.

 

του Γιώργου Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ

 

Τη διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων τους έχουν αναλάβει οι οικογένειες τους, οι οποίες σταδιακά στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα συγκρότησαν το γονεϊκό αναπηρικό κίνημα. Σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) αριθμεί περίπου 220 πρωτοβάθμια σωματεία και αποτελεί τη μεγαλύτερη ομοσπονδία του αναπηρικού κινήματος. Προωθεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματα ανηλίκων ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία, καθώς κι ενηλίκων ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Εγκεφαλική Παράλυση, Σύνδρομο Down, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, όπως επίσης και τα δικαιώματα των οικογενειών τους.

Το Στερεότυπο του Ήρωα-Γονέα…

Το Στερεότυπο του Ήρωα-Γονέα…

Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα το γονεικό κίνημα έχει συμβάλει καταλυτικά με τις θέσεις και τις προτάσεις του, τόσο στη διάχυση της δικαιωματικής προσέγγισης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, όσο και στο σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών, που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών, με τρόπο ενεργό και ουσιαστικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική αναπηρία και αυτισμό, που συντελούν στην ενίσχυση της ορατότητας τους και την προαγωγή της ένταξης τους στις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας. Οι πρώτες στέγες δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία των γονιών ενηλίκων ατόμων με νοητική αναπηρία, με αποτέλεσμα σήμερα το μοντέλο αυτό διαβίωσης στην κοινότητα να κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τα σωματεία μέλη της διεκδικούν από την Πολιτεία τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών τους, ενώ παράλληλα στέκονται αρωγοί της Πολιτείας σε κάθε θεσμική πρωτοβουλία και μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συντελεί στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Ειδικότερα, το γονεϊκό κίνημα μας δείχνει το δρόμο, με την ενεργό συμμετοχή του και τις προτάσεις του, στην ποιοτική μας μετάβαση από ένα σύστημα υποκαθιστάμενης λήψης των αποφάσεων που ισχύει σήμερα, προς ένα σύστημα υποστηριζόμενης λήψης των αποφάσεων, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τις επιταγές του αρ.12 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Τα άτομα με νοητική αναπηρία και αυτισμό δεν πρέπει να στερούνται το δικαίωμα της ψήφου, ούτε την ελεύθερη άσκηση στο δικαίωμα στην επιλογή, η οποία πρέπει να ακούγεται και να συνεκτιμάται.

Το γονεϊκό αναπηρικό κίνημα συμβάλλει στη διαμόρφωση κουλτούρας αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με νοητική αναπηρία και εκπαίδευσης των ατόμων αυτών να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διεξήχθησαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ σε ενοίκους των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και του Κέντρου ΑμεΑ «ο Σωτηρ» Στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση, έχοντας συνοδοιπόρους τους γονείς των ατόμων με νοητική αναπηρία, σχεδιάζει και υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές, με στόχο την πρόληψη της ιδρυματοποίησης, την ορατότητα τους και την ανάδειξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους. Έτσι, επενδύουμε στην οικοδόμηση κοινωνιών, συνεκτικών, ανοικτών και βιώσιμων, στη βάση της αξιοπρέπειας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αίροντας τα κάθε μορφής εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Γράφει: ο Γιώργος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *