ΑΡΘΡΑ

Ο Αυτισμός σε δύο υπέροχες παιδικές ταινίες!

Αν θες να αποδείξεις ότι έχεις καταλάβει κάτι, θα πρέπει να μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον άλλο. Αν γνωρίζουμε κάτι για τον αυτισμό ή αν θέλουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα θα πρέπει να είμαστε ικανοί να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτόν.

 

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας αυτιστικού παιδιού

 

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να βρω στο psaroloco.org δύο υπέροχες παιδικές ταινίες μικρού μήκους για τον αυτισμό: «Τα παπούτσια του Λουίς» (Les Chaussures de Louis/ Louis’ Shoes) και “My Brother Luca” (Mi Hermano Luca).

Ο αυτισμός σε πρώτο πρόσωπο…

Ο Λουίς είναι ένα αυτιστικό αγοράκι 8 χρονών που συστήνεται στους νέους του συμμαθητές αφού αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Βλέπουμε τη ζωή μέσα από τα δικά του μάτια και έχουμε την τύχη να δούμε πώς λειτουργεί το μυαλό του. Πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα, τι νιώθει, τι είναι αυτό που τον στεναχωρεί ή τον πιέζει, αλλά και τι τον κάνει χαρούμενο. Πράγματα που μας φαίνονται ασήμαντα, παίρνουν άλλη διάσταση και άλλη σημασία στη ζωή ενός αυτιστικού ατόμου, όπως τα παπούτσια για τον Λουίς.

Πόσα εκατομμύρια παιδιά και οι γονείς τους, ακούνε αυτό το χαρακτηριστικό χριτς χρατς που κάνουν τα παπούτσια με βέλκρο κάθε μέρα, αφού για πολλούς αυτιστικούς το να δένουν κορδόνια μοιάζει ακατόρθωτο…

Ένα πολύ όμορφο film…

Η αισθητική και το animation του film θυμίζει άλλες εποχές, αξιοποιώντας όμως όλα τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι όμορφες εικόνες, η τρυφερή μουσική και το πολύ καλό voice acting κάνει την ταινία πολύ ελκυστική για για όλες τις ηλικίες και έτσι μεταφέρει τα μηνύματα της ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Δείτε την ταινία και αξιοποιήστε το φροντισμένο εκπαιδευτικό υλικό που την συνοδεύει εδώ…

Η αδελφή του Luca…

Από τη Γαλλία πάμε στο Μεξικό και στην ταινία My Brother Luca. Σπάνια ακούμε τα αδέρφια των αυτιστικών παιδιών να μιλούν για το πώς βλέπουν εκείνα τον αυτισμό. Ο Luca για τη μικρή Giulia δεν είναι απλά διαφορετικός, είναι ένας υπερήρωας. Ακούει και βλέπει αυτά που δεν μπορούν οι άλλοι. Έχει τηλεπάθεια, όπως λέει, αφού καταφέρνει να κάνει πάντα το δικό του, χωρίς να μιλάει και βέβαια έχει μία μοναδική σχέση μαζί της.

Ο Αδελφός μου είναι Αυτιστικός. Είμαστε δύο Αδέρφια όπως πολλά άλλα!

Ο Αδελφός μου είναι Αυτιστικός. Είμαστε δύο Αδέρφια όπως πολλά άλλα!

Οικογένεια…

Η ταινία μας δίνει την ευκαιρία να δούμε όχι μόνο πως νιώθει η Giulia για τον αδερφό της, αλλά και πώς επηρεάζει ο αυτισμός τους γονείς του. Είναι σπάνιο να βλέπεις μία παιδική ταινία να δείχνει και αυτή την πλευρά, να είναι αληθινή χωρίς όμως να γίνεται δυσάρεστη ή σκοτεινή.

Η αισθητική της ταινίας είναι τελείως διαφορετική από τα “Παπούτσια του Λουίς”, θυμίζει λίγο προσχολικό εκπαιδευτικό cartoon χωρίς όμως αυτό να της αφαιρεί κάτι από την καλλιτεχνική ή εκπαιδευτική της αξία. Μάλλον προσθέτει στην αμεσότητα της.

Δείτε την ταινία εδώ…

Μία δωρεάν ταινιοθήκη μας περιμένει!

Το Psaroloco είναι ένα παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ που δίνει σε όλους μας την δυνατότητα  να απολαύσουμε δωρεάν ποιοτικό σινεμά! Όμως είναι και μία ιστοσελίδα γεμάτη με ταινίες για παιδιά και εφήβους όχι μόνο για την διαφορετικότητα αλλά για όλα όσα θα έπρεπε να απασχολούν ή μαθαίνουν τα παιδιά. Εκεί οι ταινίες έχουν επιλεγεί με αυστηρότατα κριτήρια όσον αφορά την αισθητική, το περιεχόμενο ή την καλλιτεχνική τους αξία, δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς να τις χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία μάθησης και ευαισθητοποιήσης στο παιδιών.

Δωρεάν ποιοτικό σινεμά στο PSAROLOCO παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ!

Δωρεάν ποιοτικό σινεμά στο PSAROLOCO παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ!

Το nevronas.gr θα βρίσκεται στο φεστιβάλ με αφορμή μία μοναδική πρωτιά για τον αυτισμό σε κινηματογραφική ταινία!

Σας περιμένουμε να την ανακαλύψετε και να απολαύσετε τις ταινίες του φεστιβάλ δωρεάν!

Το Psaroloco δίνει προτεραιότητα σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες κινηματογραφικού αλφαβητισμού

Το Psaroloco δίνει προτεραιότητα σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες κινηματογραφικού αλφαβητισμού

Δείτε τα trailer και λεπτομέρειες εδώ… και εδώ…

Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής