ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μη προσβάσιμη για ΑμεΑ η πόλη της Ρόδου (Βίντεο)

Είναι η πόλη της Ρόδου προσβάσιμη σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία; Η απάντηση είναι όχι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει, μετά μάλιστα και από την αυτοψία που έγινε προ μηνών από τη δημοτική αρχή, η οποία σκοπεύει να ξεκινήσει παρεμβάσεις για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

 

Αυτό θα γίνει εκτός απροόπτου στο τέλος της σεζόν και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στην πόλη της Ρόδου, όσο και στη Μεσαιωνική Πόλη, ώστε να κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση και την πρόσβαση και των ατόμων με αναπηρία που θέλουν να έρθουν για διακοπές στο νησί μας και να την επισκεφτούν.

Με τη βοήθεια του προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία επαρχίας Ρόδου Παναγιώτη Φωνιαδάκη, η rodiaki.gr παρουσιάζει την κατάσταση στην πόλη και καταγράφei τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Αδιάψευστος μάρτυρας της σημερινής εικόνας μερικές μόνο φωτογραφίες, ένα μικρό δείγμα για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει.

«Δυστυχώς η Ρόδος μας, είναι σχεδόν ολόκληρη έτσι. Δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά προσβάσιμο πεζοδρόμιο. Ανύπαρκτες  ή υποτυπώδεις ράμπες, φώτα, πινακίδες αλλά και δέντρα παντού στα πεζοδρόμια, κάνουν εντελώς απαγορευτική τη μετακίνηση των ΑμεΑ  και των εμποδιζόμενων ατόμων. Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, για να πούμε ότι είναι η πόλη έστω, προσβάσιμη για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα.

Ένας αργός δρόμος για το αυτονόητο δικαίωμα των ΑμεΑ στη θάλασσα

Ένας αργός δρόμος για το αυτονόητο δικαίωμα των ΑμεΑ στη θάλασσα

Δεν αρκεί μόνο η βούληση και η κατανόηση, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα από τους αρμόδιους. Πρέπει να μπει σε προτεραιότητα το πρόγραμμα αυτό. Ας γίνει η σημερινή δημοτική αρχή  αυτή που θα το ξεκινήσει και θα το υλοποιήσει… Εμείς σαν  Σύλλογος  είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους και να σταθούμε ουσιαστικοί αρωγοί στην προσπάθεια αυτή», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου στη «Ροδιακή».

Η αυτοψία από τον δήμο…

Πέρσι τον Νοέμβριο, η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Τηλέμαχος Καμπούρης μαζί με μηχανικούς του δήμου και μέλη της διοίκησης του Συλλόγου των ΑμεΑ επαρχίας Ρόδου, επισκέφθηκε το κέντρο της πόλης, περπάτησε τα πεζοδρόμια και τους δρόμους και είδε από κοντά την κατάσταση. Όπως έκανε γνωστό, υπάρχει πρόγραμμα μέσω του οποίου θα γίνουν τα έργα που χρειάζονται, αρχής γενομένης από το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις συνοικίες.

Επίσης ο Σύλλογος είχε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων Στέφανο Δράκο ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και στη Μεσαιωνική Πόλη για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ύψους 700.000 ευρώ μέσω του οποίου θα δοθούν χρήματα για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρόσβασης ΑμεΑ στους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμοι.

Μη προσβάσιμο το 58% των δημοτικών κτηρίων…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο έλεγχος και σε όλα τα δημοτικά κτήρια που βρίσκονται στο νησί, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι μόνο το 5% είναι απόλυτα προσβάσιμα, ενώ το 37% είναι μερικώς προσβάσιμα ως προς το ισόγειο και το υπόλοιπο 58% είναι εντελώς μη προσβάσιμα.

Από την αυτοψία στην πόλη φάνηκε επίσης ότι από τις υποτυπώδεις ράμπες που υπάρχουν, οι περισσότερες έχουν κράσπεδο από 5 έως 10 εκατοστά ψηλό, που εμποδίζει το αναπηρικό καροτσάκι να ανέβει. Στα περισσότερα πεζοδρόμια αν καταφέρει το αμαξίδιο να ανέβει θα συναντήσει μπροστά του ένα δέντρο ή μία κολώνα φωτισμού, κάποια πινακίδα ή ακόμα και κάδο απορριμμάτων.  Σε κάποιες περιπτώσεις αν ανέβει και κινηθεί στο πεζοδρόμιο, όταν φτάσει στο τέλος του δεν υπάρχει ράμπα για να… κατέβει! Έτσι αναγκαστικά πρέπει να γυρίσει πίσω!

Διαβάστε την συνέχεια στην rodiaki.gr

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: rodiaki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *