Οι αθλητές και αθλήτριες της ελληνικής αποστολής στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Βραζιλία, εντυπωσιάζουν με τις εμφανίσεις τους. Μετά από μια εβδομάδα η ελληνική αποστολή έχει κατακτήσει έξι μετάλλια, ένα περισσότερο, από όσα είχε κατακτήσει στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σαμψούντα της Τουρκίας (πέντε).
Πρώτο μετάλλιο με Παναγιώτη Χιώνη στη ποδηλασία
Σ’ έναν αγώνα που κράτησε σχεδόν μια ημέρα, που στο μεγαλύτερο του διάστημα διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή, με συνεχείς ενστάσεις από τους Πολωνούς και τα λάθη των διοργανωτών, ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στο πρώτο αγώνισμα της ποδηλασίας το 100άρι, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, στη Santuário Diocesano Nossa Senhora de Caravaggio, το 1000άρι σπριντ ανδρών και γυναικών Κωφών, με τον Έλληνα πρωταθλητή Παναγιώτη Χιώνη να κλέβει την…παράσταση από την πρώτη κούρσα. Κατάφερε να φθάσει στον τελικό, αήττητος, αποκλείοντας «μεγαθήρια» του αθλήματος, όπως είναι η Πολωνία, η ΗΠΑ και η Γαλλία.
Ο αγώνας πέρασε πραγματικά από τα…σαράντα κύματα, καθώς σε μερικά χρονικά διαστήματα έβρεχε καταρρακτωδώς, δημιουργώντας προβλήματα σε αθλητές, αλλά και ποδήλατα.
Ο Παναγιώτης Χιώνης, από την αρχή φάνηκε ότι θα ήταν στα μετάλλια, καθώς έφθασε με άνεση στους «16» και στη συνέχεια στους 8, αφήνοντας πολύ πίσω τους αντιπάλους του. Οι διοργανωτές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την πολύωρη αναμονή, που οδήγησαν οι ενστάσεις κυρίως των Πολωνών, για τη γυναικεία τους ομάδα, αποφάσισαν με τη δυνατότητα που τους έδιναν οι κανονισμοί να κριθούν στη μια νίκη οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί και στις δύο οι τελικοί.
Ο Έλληνας πρωταθλητής έφθασε με άνεση στην 8άδα, και στη συνέχεια πέρασε στους ημιτελικούς αφήνοντας έξω τον Ολλανδό Μάρκ Στούτεν. Στην κούρσα για τα μετάλλια, άφησε εκτός τον Αμερικανό Μπλέικ Χέρμπολντ, που τελικά έμεινε και εκτός βάθρου καθώς ηττήθηκε στη συνέχεια και από τον Γάλλο Σερβιέρ, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο,
Στον τελικό και για το χρυσό μετάλλιο ο Χιώνης κοντραρίστηκε με το φαβορί, τον Γάλλο Στιβ Τουμπούλ, ο οποίος υπερασπιζόταν τον τίτλο του, καθώς είχε πάρει το χρυσό στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Τουρκίας, το 2017.
Στην πρώτη κούρσα ο Έλληνας πρωταθλητής το πάλεψε και έχασε για πολύ λίγο από τον Γάλλο. Στη συνέχεια όμως, ένας μικροτραυματισμός, δεν άφησε τον Χιώνη να αγωνιστεί στη δεύτερη κούρσα, καθώς ακολουθεί και ο αγώνας αντοχής (6 Μαΐου) και δεν θέλησε να ρισκάρει περισσότερο, με τον Γάλλο τελικά να παίρνει το χρυσό.
Παναγιώτης Χιώνης: «Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου»
Συγκινημένος και καταπονημένος από την προσπάθεια ο Παναγιώτης Χιώνης, με κρεμασμένο το μετάλλιο στο στήθος, μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: «Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Ακολουθούν ακόμη δύο αγωνίσματα (σ.σ. αγώνας αντοχής, και πόντων) και δεν ήθελα να ρισκάρω τη συμμετοχή μου σε αυτούς. Πραγματικά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για όλους τους ποδηλάτες, αλλά ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη και μένουν άλλοι δύο».
Ακόμη ένα μετάλλιο με τη Σοφία Μουτσώκου στο Καράτε
Χάλκινο στο καράτε και στα -61κ. με τη Σοφία Μουτσώκου. Και θα μπορούσε να έχει πάρει ακόμη ένα με τον αδελφό της Σοφίας, τον Νίκο Μουτσώκο, στα -75κ., αλλά η πολλή δύσκολη κλήρωση και ένας κανονισμός, του το στέρησαν.
Για λίγο έχασε το βάθρο
Ο Νίκος Μουτσώκος κατάφερε να επικρατήσει του Ιρανού ασημένιου Ολυμπιονίκη του 2017, Καμράν με 4-3. Στη συνέχεια ηττήθηκε με 8-0 από τον μετέπειτα χρυσό Ολυμπιονίκη στην Caxias Do Sul, Αλγερινό Χασάν Γιουσέιφ. Επικράτησε άνετα με 10-2, του επόμενου αντιπάλου του Μεξικανού Χόρχε Μανουέλ Κομπαρούμπας, αλλά στον αγώνα για τα μετάλλια, αγωνίστηκε με τον Ουκρανό Αλεξάντερ Τσερνάιεφ με το αποτέλεσμα να είναι ισόπαλο 2-2, και να χάνει με τον κανονισμό, της υπεροχής λόγω πρώτων πόντων, που θέλει νικητή, τον αθλητή που έχει πάρει πρώτος βαθμό.
Μετά το τέλος του αγώνα ο Νίκος Μουτσώκος, μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όσους τον στήριξαν: «Τελειώνοντας οι αγώνες κατέκτησα την 5η θέση ( 2 νίκες 2 ήττες). Νιώθω ότι είμαι πολύ καλύτερος από παλιά. Πραγματικά είναι τόσο πολλοί αυτοί που θέλω να ευχαριστήσω αυτήν την στιγμή, που δεν ξέρω από ποιον να πρωτοξεκινήσω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναθλητές μου, που ήταν εκεί και στήριξαν την προσπάθεια μου σήμερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα στο δάσκαλο μου Κώστα Παππά. Προχωράμε στα επόμενα με περισσότερη όρεξη και νέους στόχους!»
Το χάλκινο μετάλλιο
Η Σοφία Μουτσώκου κατάφερε αν και είχε δύσκολες αθλήτριες για αντιπάλους να ανέβει στο βάθρο. Στην αρχή κατάφερε και επικράτησε της Αλεχάντρα Φίλιπς από τη Βενεζουέλα, αλλά με την επόμενη αθλήτρια την Ογκούρα Ρίο, από την Ιαπωνία ηττήθηκε και έτσι δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, για το χρυσό μετάλλιο. Η αθλήτρια της Ιαπωνίας επειδή δεν…έφερνε αντίπαλο, από άλλο αγώνα, οδήγησε την Ελληνίδα καρατέκα στο βάθρο.
Μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, η Ελληνίδα «χάλκινη» ολυμπιονίκης μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και τόνισε: «Σήμερα στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που γίνονται στη Βραζιλία κατέκτησα την 3η θέση είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι πολύ χαρούμενη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια μου και περισσότερο τον προπονητή μου Κώστα Παππά. Είναι πολύ ικανοποιημένη και προχωράμε βάζοντας νέους στόχους στους επόμενους αγώνες».
Κώστας Παππάς: «Γλυκόπικρη γεύση είχε το αποτέλεσμα»
Ο προπονητής των αδελφών Μουτσώκου, Κώστας Παππάς αναφέρθηκε στη…γλυκόπικρη γεύση, που του άφησαν οι Αγώνες της Βραζιλίας: «Ο απολογισμός μας για σήμερα είναι μια 5η θέση με τον Νίκο Μουτσώκου στα 75κ. και ένα χάλκινο μετάλλιο με τη Σοφία Μουτσώκου, στα 61κ. Γλυκόπικρη γεύση θα έλεγα, γιατί ναι μεν χαρήκαμε το μετάλλιο της Σοφίας, αλλά και ο Νίκος άξιζε ένα μετάλλιο επειδή το έχασε πολύ οριακά, με μια πολύ δύσκολη κλήρωση, αλλά γενικότερα είμαι ευχαριστημένος και από τους δύο γιατί πάλεψαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό».
‘Οσο για τη συνέχεια και τους επόμενους στόχους: «Στη συνέχεια είναι η επιστροφή στην Αθήνα, να ξεκουραστούν τα παιδιά, να δούμε τι έχουμε μπροστά μας και να αρχίσουμε τον προγραμματισμό για τις επόμενες διοργανώσεις. Νομίζω θα έχουμε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2023 και βλέπουμε στη συνέχεια».
Τρίτο μετάλλιο το χάλκινο της Ειρήνης Μαχαιρίδου στο ταεκβοντο
Ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο χάρισε στην ελληνική αποστολή, των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, η 14χρονη Ειρήνη Μαχαιρίδου στο τεχνικό αγώνισμα του ταεκβοντο, το poomsae που ελληνικά ονομάζεται φόρμες ή σκιαμαχίες (προκαθορισμένος συνδυασμός τεχνικών (χεριών και ποδιών) που εκτελούνται στον αέρα χωρίς αντίπαλο και επαφή).
Στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών η Ειρήνη Μαχαιρίδου ξεπέρασε το εμπόδιο του ημιτελικού και πέρασε στον τελικό του ατομικού όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Στην 5η θέση το ομαδικό
Η Ειρήνη Μαχαιρίδου μαζί με τον Σταύρο Ρενιέρη κατέλαβαν την 5η θέση στο ομαδικό του ίδιου αγωνίσματος. Ο Σταύρος Ρενιέρης είναι αθλητής του ΑΟΚ, με προπονήτρια τη Χριστίνα Μαυρίκου και αγωνίστηκε ως ζευγάρι με τη Μαχαιρίδου, όπου για λίγο έχασαν το βάθρο.
Δεύτερο αργυρό μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που διεξάγονται στη μακρινή Βραζιλία. Το κατέκτησε η Νικολέττα Χιώνη στο επί κοντώ με άλμα στα 3.20μ. Μετά από μια εβδομάδα η ελληνική αποστολή έχει κατακτήσει έξι μετάλλια, ένα περισσότερο, από όσα είχε κατακτήσει στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σαμψούντα της Τουρκίας (πέντε).
Το τέταρτο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής είναι χρυσό από τον Παύλο Λιότσο στο Ταεκβοντο
Ήταν η ώρα του χρυσού μεταλλίου για την ελληνική αποστολή στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που διεξάγονται από την 1η Μαΐου, στην Caxias Do Sul, της Βραζιλίας. Μετά το ασημένιο και τα δύο χάλκινα, ο Παύλος Λιότσος, ο αθλητής του Ταεκβοντο, στα -68κ. ανέβασε την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και ο ύμνος της χώρας ακούστηκε στη μακρινή Βραζιλία, χαρίζοντας το τέταρτο μετάλλιο, έως και σήμερα.
Το χρυσό μετάλλιο ήταν το καλύτερο δώρο, για τα γενέθλια του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Ιωσήφ Σταυρακάκη, που τα γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο. Με μια τούρτα έκπληξη, που δώρισε ο ναυτιλιακός σύμβουλος του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Παναγιώτης Μαριδάκης, που είναι και διεθνής διαιτητής στους Αγώνες βόλεϊ του ολυμπιακού τουρνουά.
Στον τελικό «κατάπιε» τον Τούρκο αντίπαλό του Αχμέτ Χακάν Τούνα, ο οποίος άντεξε το πρώτο δίλεπτο (10-6) καθώς τα δύο τελευταία ήταν ένας… μονόλογος του Έλληνα αθλητή με το σκορ να φθάνει τελικά στο 48-14, μην αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του.
Με τη νίκη του αυτή ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε και το 2-1 στις νίκες με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, καθώς οι αγώνες μεταξύ τους ήταν στο 1-1, τον είχε νικήσει μια φορά και είχε ηττηθεί την επόμενη.
Παύλος Λιότσος: ««Είναι υπερήφανος που ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδος στη μακρινή Βραζιλία»
Μετά το χρυσό μετάλλιο και τη μεγάλη νίκη ο Έλληνας ολυμπιονίκης μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: «Είναι υπερήφανος που σήκωσα τη σημαία της χώρας μου ψηλά και ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδος στη μακρινή Βραζιλία. Ευχαριστώ όλους τους προπονητές, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, κ. Σταυρακάκη και να του ευχηθώ και χρόνια πολλά, τον πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών Βορείου Ελλάδος (ΑΣΚΒΕ) Αντώνη Ζασπάλη και όλα τα παιδιά της αποστολής που ήρθαν και με στήριξαν και μου επιφύλαξαν και υποδοχή έκπληξη στο ξενοδοχείο. Τους ευχαριστώ όλους και αυτό το μετάλλιο ήταν πραγματικά η κοπιαστική προσπάθεια χρόνων, που είδα να ανταμείβεται».
Πρωταγωνίστρια της ημέρας η οικογένεια Χιώνη
Το πρωί ο Παναγιώτης Χιώνης, χάριζε το πέμπτο μετάλλιο στην Ελλάδα και το απόγευμα η αδελφή του η Νικολέττα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο επί κοντώ γυναικών Κωφών, με άλμα στα 3.20μ. και όπως τόνισαν η ίδια και ο προπονητής της Κωνσταντίνος Παπαδιαμαντης, αν δεν είχε κάποιο πρόβλημα, που την ταλαιπωρούσε με τη μέση της, θα μπορούσε να βελτιώσει και το ατομικό της ρεκόρ.
Η Ελληνίδα αθλήτρια άρχισε με επιτυχημένο άλμα στα 2.80μ. στη συνέχεια πέρασε τα 3μ. με τη 2ή προσπάθεια, τα 3.10μ. με την πρώτη, τα 3.20 με τη δεύτερη προσπάθεια και απέτυχε και τις τρείς φορές στα 3.40μ.
Παγκόσμιο ρεκόρ
Σ’ ένα αγώνισμα που η πρώτη η Γαλλίδα Μαρί Ριβερώ έκανε νέο ολυμπιακό ρεκόρ Κωφών (θεωρείται ως παγκόσμιο ρεκόρ) με 4μ. Η Γαλλίδα ήταν πολύ δυνατή από την αρχή με «καθαρά» και πολύ ψηλά άλματα. Και τα 4μ. τα πέρασε με την τρίτη της προσπάθεια. Μετά επιχείρησε και στα 4.11μ., αλλά δεν κατάφερε να περάσει το ύψος. Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην Ιαπωνία.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: hafdeaf.gr