Σε συνέχεια του άρθρου Μεσογειακή Διατροφή… όσα χρειάζεται να ξέρετε!, θα μιλήσουμε για την αξία της, στην ζωή των παιδιών.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας “τρόπος ζωής” που χαρίζει υγεία και ευεξία στον άνθρωπο.
της Ηλιαλένας Λυσικάτου – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μεσογειακή Διατροφή και Παιδιά.
Μπορούμε να μιλάμε για πιο υγιή ανάπτυξη;
Στους ενήλικες, η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οστών, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και διαβήτη τύπου 2.
Σε κάποιες μελέτες αποδεικνύεται ότι η μεσογειακή διατροφή στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για παχυσαρκία, άσθμα και αλλεργίες.
Επίσης, μπορεί να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ μη μεσογειακής διατροφής και διαταραχής υπερκινητικότητας-έλλειψης προσοχής.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, μια διατροφή μεσογειακού τύπου συνδέθηκε με σημαντική μείωση του δείκτη μάζας σώματος, της λιπώδους μάζας και της γλυκόζης, στα παιδιά με παχυσαρκία. Επίσης,σε άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν μεσογειακή διατροφή ήταν 15% λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, από τα παιδιά που δεν το έκαναν.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να σχετίζεται με μειωμένα συμπτώματα άσθματος και αλλεργίας στα παιδιά (η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής τείνει να συσχετίζεται με μια χαμηλότερη εμφάνιση συριγμού και άσθματος).
Επίσης, η εφαρμογή μιας μεσογειακής διατροφής, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι ένας προστατευτικός παράγοντας για το σημερινό συριγμό και το άσθμα, αλλά όχι για «σοβαρό τρεμούλιασμα», όπως επισημαίνουν κάποιες έρευνες για το θέμα αυτό.
Το περιοδικό Pediatrics δημοσίευσε μια μικρή μελέτη που υποδεικνύει ότι η κατανάλωση λιγότερης μεσογειακής διατροφής – δηλαδή λιγότερα λαχανικά, φρούτα και ψάρια, αλλά περισσότερο επεξεργασμένη τροφή – μπορεί να σχετίζεται με κατά 7,07 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης ADHD στα παιδιά.
Οι μηχανισμοί που συνδέουν τη διατροφή χαμηλής ποιότητας με τη ΔΕΠ-Υ είναι ακόμα άγνωστοι, αλλά μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο ή ωμέγα-3, που συμβάλλουν στην υγιή γνωστική και σωματική ανάπτυξη.
Φαίνεται ότι αυτές οι θρεπτικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ADHD.
Μερικές συμβουλές…
Για τους γονείς που θα ήθελαν να βάλουν την μεσογειακή διατροφή στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών τους.
Το να καθίσετε μαζί τους στο τραπέζι και να λειτουργείτε ως πρότυπο είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισαγάγετε μια μεσογειακή διατροφή.
Την ώρα του φαγητού συγκεντρώνετε όλη η οικογένεια στο τραπέζι.
Όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό σε μία χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα φαγητά.
Εισάγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, αργά και σταθερά.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού και στο στρώσιμο του τραπεζιού.
Δεν παρακολουθούμε τηλεόραση κατά την διάρκεια του φαγητού, καθώς αυτή η δραστηριότητα, συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος και υπερκατανάλωση τροφής.
Οι γονείς επιλέγουν…
- ΤΟ ΕΙΔΟΣ των τροφών που παρέχονται
- Τη ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ κατανάλωσης
- Τον ΤΡΟΠΟ μαγειρέματος
- Την ΩΡΑ του οικογενειακού γεύματος
Τα παιδιά επιλέγουν…
- ΑΝ θα φάνε
- ΠΟΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ θα φάνε
- ΠΟΣΟ θα φάνε
- ΜΕ ΤΙ ΡΥΘΜΟ θα φάνε
Γράφει: η Ηλιαλένα Λυσικάτου – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23578354
- https://www.nature.com/articles/nri3830.epdf?referrer_access_token=-2pw_CI2ZfqEDMAVQBR6cNRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PyU
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23870847
- https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2431-14-175
- https://www.gu.se/english/about_the_university/news-calendar/News_detail//children-consuming-a-mediterranean-diet-are-15–less-likely-to-be-overweight-.cid1222759
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.11/pai.12071?referrer_access_token
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1503734
- http://pediatrics.aappublications.org/content/139/2/e20162027