Ο μοναδικός δημοτικός ξενώνας της πόλης για ευάλωτες οικογένειες, άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες, θύματα βασανιστηρίων, γυναίκες μόνες σε κύηση ή λοχεία ή διεμφυλικά άτομα, προσφύγες και μετανάστες έκλεισε λόγω διακοπής χρηματοδότησης. Εκδιώχθηκαν οι ένοικοι της δομής. Στον δρόμο οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Στο υπουργείο Μετανάστευσης ρίχνει τις ευθύνες ο δήμος.
Η μοναδική δημοτική δομή φιλοξενίας για ευάλωτα άτομα και οικογένειες, που λειτουργούσε στην Θεσσαλονίκη από τις 17 Μαΐου 2015, έβαλε λουκέτο με την είσοδο του 2023, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υλοποίησε τον προγραμματισμό του για διακοπή της χρηματοδότησης.
Ο,τι κατασκευάστηκε στην πόλη με μεγάλο αγώνα κόντρα σε φασιστικές και ρατσιστικές αντιδράσεις και απειλές, ό,τι υπήρξε ως σήμα κατατεθέν εφαρμογής της ρήσης του Νικηφόρου Χούμνου από τον 14ο αιώνα ότι «κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη», σφαλίστηκε χωρίς καν να χυθεί ένα δάκρυ. Ούτε λόγος για διαμαρτυρία…
Ο ΕΟΠΠΥ κόβει τα νοσήλια σε βαριά πάσχοντα με αναπηρία πάνω από 90%
Ο ΕΟΠΥΥ κόβει τα νοσήλια σε βαριά πάσχοντα με αναπηρία πάνω από 90%
Άρον άρον, σιωπηλά και άνευ δισταγμών, μια τετραμελής οικογένεια προσφύγων αιτούντων άσυλο με δύο μικρά παιδιά και τη γυναίκα έγκυο και μια μητέρα με το παιδί της, οι τελευταίοι ένοικοι της δομής, εκδιώχθηκαν. Για την οικογένεια βρέθηκε «φιλικό σπίτι»(;), ενώ για τη μητέρα με το παιδί της ένα διαμέρισμα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ 2 που ακόμη κατοικείται από άλλους πρόσφυγες, έρμαια πλέον όλοι τους των διαθέσεων ή της υπομονής του ιδιοκτήτη. Δεν υπήρξε γι’ αυτούς τους απολύτως ευάλωτους ανθρώπους μια πρόβλεψη, έστω, για μεταφορά σε κάποιο προσφυγικό καμπ. Το πρωτοχρονιάτικο πολυθέαμα πυροτεχνημάτων δεν φώτισε το δράμα τους. Λάμπρυνε την αδιαφορία για τους ανέστιους.
Το «Φιλοξενείο» στους πρώην στάβλους της Τούμπας με την ουσιαστική και συμβολική του αξία ήταν ο μοναδικός ξενώνας «αυξημένης μέριμνας» για ευάλωτες οικογένειες, άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες, θύματα βασανιστηρίων, γυναίκες μόνες σε κύηση ή λοχεία ή διεμφυλικά άτομα. Λειτούργησε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις ΜΚΟ «Αρσις» και «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», φιλοξενώντας περισσότερους από 300 ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο δήμος δεν εξέδωσε καν μια ανακοίνωση, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία. Πληροφορίες θέλουν μέχρι πριν από μία εβδομάδα να πίστευαν σε διαβεβαιώσεις ότι θα δινόταν μια μικρή παράταση ζωής στον ξενώνα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τώρα να δίνονται «ελπίδες» ότι ένα άλλο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει κάποτε…
Όσοι εργάστηκαν στο πρόγραμμα έξι χρόνια τώρα έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία βρέθηκαν στον δρόμο. Από τα 23 άτομα που εργάζονταν, μετά βίας έχουν απομείνει 5-6 άτομα κι αυτοί θα εργάζονται για ένα διάστημα 2 με 4 μήνες μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος REACT 2022 για το οποίο ήδη οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι τεράστιες. Οι εκτιμήσεις του περασμένου Ιουλίου έχουν επαληθευτεί πλήρως επί το δυσχερέστερον αφού η προκαταβολή για το REACT 2022, που υλοποιείται από τις 16/4, δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα!