MORE AND MORE

ΚΥΜΑ Festival: Άγγιγμα ψυχής… μέσα από την Συμπερίληψη

ΚΥΜΑ Festival… touch me if you can!

 

Η συμπερίληψη των ΑμεΑ στην κοινωνία και σε ό,τι συνεπάγεται μέσα σε αυτή, είναι το μαγικό συστατικό που δίνει απάντηση σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού, σε κάθε φαινόμενο παραγκωνισμού, σε κάθε φαινόμενο φασισμού. Είναι η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας και θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

Λένε πως ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που η ίδια αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, λένε πως η πολιτιστική κληρονομιά της είναι οι τέχνες, οι επιστήμες, ο χορός, το θέατρο, η μουσική κλπ. Κι η Ελλάδα καυχιέται πως είναι η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό. Πολιτισμός; Πολιτισμός; Άραγε τι είναι, πραγματικά, ο πολιτισμός; Τι εννοούμε όταν μιλάμε για πολιτισμό; Μην είναι τα αγάλματα; Η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας, οι Δελφοί κ.α. που μαρτυρούν μια αρχαία ιστορία κάποιων προγόνων μας; Μην είναι τα επιτεύγματα στον αθλητισμό, τις επιστήμες και τα όσα έχουν καταφέρει κατά καιρούς διάφοροι –αρτιμελείς- συμπολίτες μας και έχουν γεμίσει με τόνους υπερηφάνειας την ψωροκώσταινα;

Όσοι είχαμε την ευλογία να βρεθούμε (στις 9 και 10 Μαΐου) στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και να παρακολουθήσουμε το 2ο ΚΥΜΑ Festival με τίτλο «χορο-θετώντας αισθήσεις», ανακαλύψαμε πως ο πραγματικός πολιτισμός είναι η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ!

Μιλώντας για συμπερίληψη εννοούμε την συνειδητή ενέργεια του να περικλείονται και να «χωράνε» ισότιμα όλοι οι συνάνθρωποί μας, μέσα σε κάθε πράγμα της καθημερινότητας μας. Σε οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Κάτι που για εμάς –τους αρτιμελείς ή φυσιολογικούς- όπως έχουμε ακούσει να χαρακτηριζόμαστε, φαίνονται δεδομένα.

 

Δείτε το Video…

Η 2η χρονιά του ΚΥΜΑ Festival περιελάμβανε πολυθεματικές ενότητες…

Το 2ο φεστιβάλ του Κύματος, ήταν ο χαρακτηριστικότερος και ο πιο ενδεικτικός τρόπος για να καταλάβουμε το πόσο μαγική είναι η σύμπραξη, επί σκηνής, ατόμων με αναπηρία και μη. Όντας απλοί θεατές, πραγματικά, μείναμε αποσβολωμένοι με το αποτέλεσμα. Το οποίο, φρονούμε ότι δικαίωσε ακόμη και τον πιο αυστηρό θεατή. Η ατμόσφαιρα μυσταγωγική σε ένα περιβάλλον φιλόξενο και καθόλα προσβάσιμο. Οι χορευτές έδειξαν το μεγαλείο του ταλέντου τους μέσα από την ψυχή τους, με τις αδρές κινήσεις που επιχειρούσαν κι οι οποίες «παντρεύονταν» αρμονικά με τις αισθήσεις τους επισκιάζοντας κάθε δυσκολία τους, αλληλεπιδρώντας με το κοινό. Η οργάνωση, οι ώρες της προσπάθειας που ξόδεψαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο ιδρώτας, το άγχος και η αγωνία αποτυπώθηκαν εμφατικά στο αποτέλεσμα. Κι η παραμικρή λεπτομέρεια είχε προβλεφτεί για να κάνει τους θεατές να είναι ακόμη πιο άνετοι.

 

 

Ο πλουραλισμός των θεματολογικών και βιωματικών ενοτήτων του φεστιβάλ, έδωσε ακόμη ένα κίνητρο στους θεατές να «αγκαλιάσουν» με σεβασμό τον καλλιτεχνικό χώρο της αναπηρίας. Εκτός από τις χορευτικές παραστάσεις, πραγματοποιήθηκαν 4 σεμινάρια, ανοιχτά για όλους και 3 παρουσιάσεις από μεικτές ομάδες. Στα σεμινάρια υπήρξε η ποικιλία, για να γίνει σαφές ότι η συμπερίληψη δεν υπάρχει μόνο σε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού. Γι’ αυτό είδαμε σεμινάρια bodymusic, yoga, physical performance και feldenkrais στα οποία μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως εμπειρίας ή αναπηρίας. Στο κομμάτι των παρουσιάσεων υπήρξαν 3 μεικτές ομάδες με αρκετά διαφορετικό ύφος και διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Μετά τις παρουσιάσεις και λίγο πριν τη λήξη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους συντελεστές του φεστιβάλ και διάλογος με το κοινό.

Πως «γεννήθηκε» η ιδέα του KYMA Festival…

Η εμπνεύστρια και στυλοβάτης του όλου εγχειρήματος είναι η performer και πολιτιστική διαχειρίστρια Αγγελική Μητροπούλου. Η Αγγελική είναι ιδρυτικό μέλος της μεικτής ομάδας χορού «Έξις» και εισηγήτρια σεμιναρίων κίνησης για μεικτά γκρουπ. Αποφασισμένη να προωθήσει τις συμπεριληπτικές τέχνες ίδρυσε την πολιτιστική πρωτοβουλία «Kyma Project-Inclusive Dance», μια πλατφόρμα που δημιουργεί ευκαιρίες ενασχόλησης με τον σύγχρονο χορό για άτομα με κάθε είδους αναπηρία.

Το ΚΥΜΑ Festival είναι ένα καθολικά προσβάσιμο φεστιβάλ αφιερωμένο στον συμπεριληπτικό χορό, δηλαδή την αρμονία επί σκηνής ανάπηρων χορευτών και μη. Η μουσική, η κίνηση και οι χορογραφίες των πρωταγωνιστών είναι εξατομικευμένες με βάση τα χαρακτηριστικά και την λειτουργικότητά τους. Πραγματοποιήθηκε σε προσβάσιμο θέατρο με προσβάσιμο περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα τα σεμινάρια συνοδεύτηκαν από διερμηνεία στην ελληνική νοηματική και το απουσιολόγιο προσαρμόστηκε σύμφωνα με τους συμμετέχοντες. Επίσης στις χορευτικές παραστάσεις υπήρξαν Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την Liminal, παράλληλη Ακουστική Περιγραφή για μη βλέποντες από την Κερασία Μιχαλοπούλου, προγράμματα σε γραφή Braille και Διερμηνεία στην Νοηματική. Η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη ήταν τα δυο στοιχεία που έκαναν ξεχωριστό το φεστιβάλ.

 

 

Η μη προσβασιμότητα στα θέατρα απομακρύνει τους θεατές!

Το θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών είναι ένας χώρος προσβάσιμος για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα και αμαξίδια. Επιπλέον, οι γύρω χώροι του θεάτρου, η σκηνή και τα παρασκήνια είναι προσβάσιμα σε αμαξίδια, κάτι που ήταν βασική προϋπόθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα. «Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν και πάρα πολλές επιλογές όταν ψάχνουμε για έναν πλήρως προσβάσιμο θέατρο τόσο για τους θεατές όσο και για τους καλλιτέχνες. Ελπίζουμε πραγματικά αυτό να αλλάξει στο μέλλον και να υπάρξουν όλο και περισσότερα προσβάσιμα θέατρα που να θέλουν να φιλοξενήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες», είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο nevronas.gr η Αγγελική Μητροπούλου, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: «Σαφέστατα θα θέλαμε και πιστεύουμε πως έχει αξία, όχι μόνο να συνεχιστεί το φεστιβάλ αλλά και να μεγαλώσει σε διάρκεια και σε περιεχόμενο. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, όσο νιώθουμε ότι έχει νόημα αυτή η προσπάθεια. Στόχος μας είναι να επενδύσουμε σε συνέργειες με φορείς που μπορούν να εξασφαλίσουν αυτήν την συνέχεια και να εμπλουτίσουμε την οργανωτική ομάδα με άτομα που μοιράζονται το όραμα και το πάθος μας για συμπερίληψη».

Διαβάστε την Συνέντευξη…

5 λεπτά… για το ΚΥΜΑ Festival!

 

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε…

Εργαστήρια:

Moving Around Music – Νατάσα Μάρτιν
Accessible Yoga – Μαριάννα Φασόη
Physical Performance – Αθηνά Βάχλα
Feldenkrais – Awareness Through Movement – Μαριλένα Πετρίδου

 

Παραστάσεις:

«Mazive» από την ομάδα VSA Hellas σε χορογραφία της Κατερίνας Γεβετζή
«Το ταξίδι» σε χορογραφία της Ντέμης Παπαθανασίου
«Εntropia» σε χορογραφία της Στέλλας Σπύρου για την Liminal

 

 

Το μήνυμα του nevronas.gr…

Ακολούθα το ΚΥΜΑ… και άφησε να σε παρασύρει!

 

Ο nevronas ήταν για ακόμη μια χρονιά εκεί, ως χορηγός επικοινωνίας, δίπλα στις προσπάθειες όλων των συντελεστών του, στηρίζοντάς το αξιόλογο έργο τους!!!

Όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για Συμπεριληπτικές πρακτικές, όταν η πρόσβαση σε δημόσια κτήρια είναι σπάνια, επειδή οι υποδομές και οι κατασκευές δεν υπολογίζουν τον παράγοντα ΑμεΑ. Εάν όμως υπάρξουν περισσότερα προσβάσιμα κτήρια, γίνουν μελέτες με βάση τα εμποδιζόμενα άτομα και την πρόσβασή τους, τότε οι δράσεις και τα οφέλη πολλαπλασιάζονται.

 

Γράφει: ο Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

Video και Φωτογραφίες: Αργυρώ Παγίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *