Επίκαιρη ερώτησή από τον βουλευτή του Μέρα25 Κρίτωνα Αρσένη προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: “Καμία αύξηση στα επιδόματα αναπηρίας εδώ και 11 χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο”.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του βουλευτή…
Δεν έχουν καταλάβει ακόμα τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ τη διάσταση των πληθωριστικών πιέσεων, κατά την υφυπουργό Εργασίας.
Περιμένουμε το ΥΠΟΙΚ να κατανοήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στους αναπήρους, είπε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι η ίδια προσπαθεί να δώσει έκτακτο επίδομα έως ότου το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να προχωρήσει σε ενίσχυση των επιδομάτων των αναπήρων. Την πρωτοφανή αυτή δήλωση έκανε η κ. Μιχαηλίδου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη που είχε ως αντικείμενο το “πάγωμα” των αναπηρικών επιδομάτων εδώ και 11 χρόνια -παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7%, και τη στιγμή που η αύξηση στις τιμές των βασικών για την επιβίωση κάθε νοικοκυριού αγαθών ξεπερνά το 20%.
Ενώ όλο και περισσότεροι δεν έχουν χρήματα να “περάσουν τον μήνα” η υφυπουργός Εργασίας δηλώνει στη βουλή ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πολίτες “μέχρις ότου καταλάβουμε και καταλάβουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τη διάσταση και τη διάρκεια αυτών των πληθωριστικών πιέσεων”.
Και πώς θα ενισχύσουν τους πολίτες, κατά το υπουργείο Εργασίας; Το έκαναν, είπε η κ. Μιχαηλίδου, με “έκτακτες δόσεις”. Απέφυγε να μιλήσει για το τι θα κάνουν, απέφυγε να μιλήσει με νούμερα για το τι έδωσαν. Αλλά τα άτομα με αναπηρίες τα γνωρίζουν καλά -250 ευρώ πήραν τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ το Πάσχα. Ακριβώς επειδή τα γνωρίζουν, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στις 30 Μαρτίου όπου γράφει χαρακτηριστικά: “Το έκτακτο βοήθημα κατά της ακρίβειας που θα δοθεί από την κυβέρνηση, δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα της ακρίβειας. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, με εύλογες αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία”. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μέχρι το 2011 η ετήσια αύξηση στα επιδόματα αναπηρίας ήταν 7-10% για να μπορούν στοιχειωδώς να ζουν οι άνθρωποι, και από το 2011 δεν έχει υπάρξει ούτε μία αύξηση.
ΕΣΑμεΑ: Εδώ και τώρα αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα
Λέει από τον Μάρτιο η ΕΣΑμεΑ ότι πλέον είναι αδύνατη ακόμα και η “κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών”. Και έρχεται το υπουργείο πάνω από δύο μήνες μετά, με το κόστος διαβίωσης να εκτοξεύεται, να μας πει ότι “με το υπουργείο Οικονομικών και με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων γίνεται συγκεκριμένη άσκηση εργασίας” για το πώς μπορούν τα επιδόματα αναπηρίας να προσαρμοστούν στις πληθωριστικές πιέσεις. Άσκηση εργασίας -αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης όταν ανάπηροι πολίτες και οι οικείοι τους έχουν να επιλέξουν τι θα πληρώσουν, το ρεύμα, το φαγητό ή τα είδη υγιεινής που χρειάζονται.
Όσο το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν “ασκήσεις εργασίας” στα γραφεία τους, τι δεν έχουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, όπως τα περιγράφει ο σύλλογος ΑμεΑ Ιλίου: Δεν έχουν καμία οικονομική κάλυψη για αγορά αναλώσιμων υλικών καθημερινής χρήσης, όπως πάνες ακράτειας. Δεν έχουν καμία κάλυψη αναλώσιμων νοσηλείας, όπως επιθέματα για κατακλίσεις. Ζητούν να επικαιροποιηθεί η λίστα βοηθημάτων που θα κάνει πιο εύκολη την καθημερινή τους ζωή, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και λάπτοπ με τις κατάλληλες εφαρμογές. Ζητάνε ράμπες εισόδου-εξόδου σε σπίτια όπου δε μπορούν να ανεβούν τις σκάλες. Ζητούν βοήθεια για τόσο βασικά πράγματα και λειτουργίες της καθημερινότητας.
Ενώ επέμεινα στο ερώτημα αν θα αυξηθούν άμεσα τα επιδόματα αναπηρίας, η υφυπουργός επέλεξε να μιλά για τον Προσωπικό Βοηθό για άτομα με αναπηρία. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά μόλις 1.000 ωφελούμενους σε πρώτη φάση, μιλούν για εφαρμογή σε “πρώτη φάση” στην Αττική, και μετά σε “περιοχές εκτός Αττικής” χωρίς καμία εξήγηση για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν, δε λένε πότε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα παντού και δε λένε καν αν θα ενταχθούν όλες οι κατηγορίες αναπήρων στο πρόγραμμα. Με τέτοια προχειρότητα και επιπολαιότητα νομοθετούν ενώ χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία περιμένουν με αγωνία σαφή μέτρα χωρίς καθυστέρηση.
Το υπουργείο μιλά για προγράμματα και ασκήσεις εργασίας, τη στιγμή που τα άτομα με αναπηρία ζητούν οικονομική ενίσχυση άμεσα για να μπορούν κυριολεκτικά να επιβιώσουν. Την ώρα που πρωτοφανής ακρίβεια “σαρώνει” την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους, η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τα προνοιακά επιδόματα στα οποία στηρίζονται για να ζήσουν χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία. Αυτή της η επιλογή δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Στο ΜέΡΑ25 ζητάμε το άτομο με αναπηρία να μην εξαφανίζεται από την κοινωνία κλεισμένο μέσα στο σπίτι του. Ζητάμε να έχει κάθε δυνατότητα να είναι μέλος της κοινωνίας. Να αυξήσει τώρα η κυβέρνηση τα επιδόματα αναπηρίας, όπως ακριβώς το ζητούν οι ενώσεις και οι εκπρόσωποί τους