ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για ένα σχολείο με ανοικτές πόρτες για όλα τα παιδιά! (Βίντεο)

Η αναπηρία είναι ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια αποκλεισμού από την εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 93 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν με αναπηρίες. Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά με αναπηρία έχουν φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον τους. Απαιτούν ποιοτική εκπαίδευση για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους.

 

Ωστόσο, τα παιδιά με αναπηρία συχνά αμελούνται κατά τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής, με συνέπεια να περιορίζεται η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση καθώς και η ικανότητά τους να συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Σε όλο τον κόσμο, αυτά τα παιδιά είναι πιθανότερο να βρεθούν εκτός σχολείου. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση απορρέουν κυρίως από τις διακρίσεις, τον στιγματισμό και την αποτυχία των αρμόδιων να ενσωματώσουν την αναπηρία στις σχολικές υπηρεσίες.

Κάθε παιδί πρέπει να έχει μια ποιοτική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, από που προέρχεται και από ποιες είναι οι οικογενειακές τους συνθήκες. Η UNICEF έχει σαφές πλαίσιο δράσης: ο στόχος «Βιώσιμης Ανάπτυξης 4» απαιτεί την επίτευξη συνεκτικής, δίκαιης και ποιοτικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί, έως το 2030.

Η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σημαίνει ότι όλα τα παιδιά βρίσκονται και συνυπάρχουν στις ίδιες τάξεις, στα ίδια σχολεία. Σημαίνει πραγματικές ευκαιρίες μάθησης για ομάδες που παραδοσιακά βρίσκονται αποκλεισμένοι – όχι μόνο για τα παιδιά με αναπηρίες, αλλά και για όσα μιλούν άλλη γλώσσα.

Η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς επιτρέπει στους μαθητές όλων των προελεύσεων να μαθαίνουν και να μεγαλώνουν δίπλα-δίπλα, προς όφελος όλων.

Με βάση επιτυχημένες και καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καθώς και τις υφιστάμενες συνεργασίες και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω των δράσεων για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, η UNICEF υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, τα σχολεία, τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, τα παιδιά και τους γονείς ώστε να διαμορφώσουν μια σχολική κουλτούρα που ενδυναμώνει κάθε παιδί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρία, παιδιών προσφύγων και μεταναστών, παιδιών μειονοτήτων, παιδιών που χρειάζονται εναλλακτική φροντίδα και παιδιών θυμάτων βίας και κακοποίησης.

Καμία εξαίρεση, κανένα παιδί δεν μένει πίσω.

Αυτές οι πήγες για την εκπαίδευση αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή επιλογή του υλικού που παράγεται από τη UNICEF και τους συνεργάτες της στην Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται τακτικά ώστε να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες:

Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά με αναπηρία

Βελτίωση της Συμμετοχής στην Εκπαίδευση: Δείκτες πολιτικής και πρακτικών για την εγγραφή όλων των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο και την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής (2017) – UNICEF

Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς: Κατανόηση του άρθρου 24 των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (2017) – UNICEF
Πλήρης έκθεση | Σύντομη αναφορά

Παρακολούθηση της συμμετοχής στην εκπαίδευση: Πλαίσιο για την παρακολούθηση παιδιών και εφήβων που είναι εκτός σχολείου ή κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο (2016) – UNICEF και UNESCO
Πλήρης έκθεση Σύντομη αναφορά

Μια καμπάνια του Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με χρηματοδότηση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος #EUChildGuarantee.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Πηγή: https://www.unicef.org/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *