Πριν από τρία χρόνια οι γονείς παιδιών με αυτισμό στην Λέσβο δημιουργήσαμε τη ΣΥΝ-εξέλιξη.
Η ονομασία του συλλόγου ΣΥΝ-εξέλιξη δηλώνει την πεποίθηση των γονιών ότι τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, με την κατάλληλη υποστήριξη συνεχώς εξελίσσονται, βελτιώνοντας την λειτουργικότητά τους και μαζί τους εξελίσσονται και οι γονείς, ιεραρχώντας τις αξίες της ζωής τους.
της Αναστασίας Σκούρτσου-Αναγνώστου – Συνεξέλιξη – Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό – Λέσβος
Ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
- Τί εφόδια για το μέλλον τους προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα;
- Πόσο προτάσσεται μια προεπαγγελματική κατάρτιση;
- Πώς ενισχύεται η αυτονομία και η λειτουργικότητά τους;
- Τελικά, γνωρίζουμε το δυναμικό τους, τα ταλέντα τους, τις κλίσεις τους;
Το ηλικιακό φάσμα των παιδιών της ΣΥΝ-εξέλιξης είναι ευρύ και οι ιδιαιτερότητες πάμπολλες. Τα παιδιά υψηλής λειτουργικότητας φοιτούν στη Γενική Εκπαίδευση, έχοντας συνήθως την παράλληλη στήριξη.
Τα παιδιά που φοιτούν στα σχολικά πλαίσια της Ειδικής Αγωγής, με την ολοκλήρωση της φοίτησής τους έρχονται αντιμέτωπα με τις ελλείψεις των ανάλογων υποστηρικτικών δομών.
Στην Λέσβο δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια δομή για τον αυτισμό. Στόχος μας είναι η ίδρυση ενός Κέντρου Ημέρας και μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για ανθρώπους με αυτισμό.
Βάσει του σχεδιασμένου χάρτη του Υπουργείου Υγείας για τις προβλεπόμενες δομές προβλέπεται ένα Κέντρο Ημέρας για τον αυτισμό στη Λέσβο. Ευελπιστούμε στην υλοποίηση του σχεδίου, αλλά ακόμα απορούμε… Γιατί, αφού υπάρχει η πρόβλεψη δεν προχωρά και η υλοποίηση του σχεδίου; Πάλι οι γονείς πρέπει να πιέσουν;
Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ…
Εδώ στην Λέσβο –στο πανέμορφο νησί μας- θα θέλαμε πάρα πολύ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ!!! Όλες οι σχετικές δομές να είναι μέσα σ’ ένα αγρόκτημα, όπου θα διαμένουν τα παιδιά μας, θα ασχολούνται με τη μάνα γη και θα παράγουν τα προϊόντα τους με την ανάλογη υποστήριξη.
Γνωρίζουμε ότι το όραμά μας υπερβαίνει τη νομοθεσία, όταν η πρόβλεψη για τις ΣΥΔ είναι εντός αστικού ιστού, αλλά ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ, γιατί ποιος ξέρει ίσως κάτι αλλάξει στο άμεσο μέλλον για… το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών μας!
Το κείμενο που διαβάσατε, είναι μέρος της συνεργασίας του nevronas.gr με τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες “Η Αγία Σκέπη” με στόχο την ανάδειξη των ανάγκών των ατόμων με αναπηρία ανω των 21 ετών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
“Αναπηρία: Μετά τα 21 τι;“
Αναπηρία: Τι θα γίνει ο Δημήτρης μετά τα 21;
Γράφει: η Αναστασία Σκούρτσου-Αναγνώστου – Συνεξέλιξη – Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό – Λέσβος