NEVRONAS LOVES

Η ομιλία του πρώτου κωφού ηθοποιού που κερδίζει OSCAR! (Βίντεο)

Το OSCAR B’ Aνδρικού Ρόλου είναι για τον Τρόι Κότσουρ (Troy Kotsur) και την ταινία CODA. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Ruby (Jones), ενός CODA (που σημαίνει «παιδί κωφών ενηλίκων») που ενεργεί ως διερμηνέας για την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας Jackie (Matlin), του πατέρα Frank (Kotsur) και του αδελφού Leo (Durant), ενώ παλεύει και με τη δική της ταυτότητα στην προσπάθειά της να γίνει τραγουδίστρια.

 

της Πόπης Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς απονομής των ΟSCAR ήταν η ομιλία του ηθοποιού, για την ακρίβεια, του πρώτου κωφού ηθοποιού που κερδίζει αγαλματίδιο.

Ας δούμε τί είπε…

«Eίναι εκπληκτικό να βρίσκομαι εδώ, σ’ αυτό το ταξίδι. Δεν μπορώ να το πιστέψω.
Ευχαριστώ πολύ όλα τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου που αναγνώρισαν την δουλειά μου.
Ειναι επίσης καταπληκτικό που η ταινία μας «CODA» είχε παγκόσμια απήχηση που έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο, οι οποίοι μας κάλεσαν να τους επισκεφτούμε και μας ξενάγησαν στους χώρους, γνωρίσαμε και τον Joe (Τζο Μπάιντεν-πρόεδρος ΗΠΑ), και άλλους. Είχα σκεφτεί να τους μάθω και λίγη… ‘βρώμικη’ νοηματική γλώσσα αλλά τελικά η Μάρλυ (Μarlee Matlin) με έπεισε να συμμορφωθώ…!

Ακούς, Χόλιγουντ; «Εμείς, οι κωφοί ηθοποιοί, μπορούμε να δουλέψουμε όπως οποιοσδήποτε άλλος»

Ακούς, Χόλιγουντ; «Εμείς, οι κωφοί ηθοποιοί, μπορούμε να δουλέψουμε όπως οποιοσδήποτε άλλος»

-Μην ανησυχείς Μάρλυ, δεν θα πετάξω καμμία λεκτική ‘βόμβα’ στην ομιλία μου σήμερα… Απλά θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπέροχες Θεατρικές Σκηνές για Κωφούς ηθοποιούς (Deaf theatre stages) όπου επιτρεπόταν και μου δινόταν η ευκαιρία να αναπτύξω την τέχνη μου σαν ηθοποιός.

Διάβασα πρόσφατα ένα βιβλίο του Σπίλμπεργκ (σκηνοθέτης) που λέει ότι ο καλύτερος σκηνοθέτης είναι αυτός που είναι ικανός να μεταδίδει, να επικοινωνεί… Και εσύ, Σίαν Χέντερ (Sian Heder, σκηνοθέτιδα της ταινίας CODA), είσαι σπουδαία στην επικοινωνία. Κατάφερες να φέρεις δυο κόσμους κοντά… τον κόσμο των κωφών και το κόσμο των ακουόντων.

Έτσι, έγινες η γέφυρα που θα έχει για πάντα το όνομά σου, εδώ στο Χόλυγουντ. Η γέφυρά μας, η ταινία αυτή που υποστηρίχτηκε από τις εταιρείες SUNDANCE και APPLE (distribution), απ’ όλο το καστ, τα συνεργεία, τους παραγωγούς και την κοινότητα του Gloster της Μασαχουσσέτης(ΗΠΑ).

Ο πατέρας μου ήταν ο καλύτερος στην χρήση νοηματικής γλώσσας στην οικογένειά μας αλλά μετά από κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω…
Μπαμπά έχω μάθει τόσα πολλά από εσένα, θα σε αγαπώ για πάντα… εσύ είσαι ο δικός μου ήρωας..!

Ευχαριστώ…
Ευχαριστώ τους θαυμαστές μου, την γυναίκα μου, την κόρη μου Κίρα, την γενέτειρά μου στην Αριζόνα, τον μάνατζέρ μου Μαρκ Φίνλει και όλη την ομάδα.
Θέλω μόνο να προσθέσω ότι αυτό το βραβείο είναι αφιερωμένο στην κοινωνίες των κωφών, των CODA (που σημαίνει «παιδί κωφών ενηλίκων»), των αναπήρων.. Αυτή είναι η στιγμή μας..!!!
Το αφιερώνω στην μητέρα μου, στον αδελφό μου Μαρκ που δεν είναι εδώ σήμερα αλλά… τα κατάφερα!
Σας αγαπώ… Σας ευχαριστώ.

 

Γράφει: η Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *