Γίνεται, δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι να έχουν κάτι κοινό; Κάτι που αν το ανακαλύψεις μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της δουλειάς σου; Πόσο ανοιχτά πρέπει να έχεις τα μάτια σου και σε πόση εγρήγορση το μυαλό σου;
Στην περίπτωση της ιατρικής και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν, σίγουρα σκέφτονται έξω από τα τετριμμένα.
Το προσωπικό της μεγαλύτερης νοσοκομειακής μονάδας νεογνών, στο Καρντίφ (Cardiff) της Ουαλίας, συμβουλεύτηκε ομάδα ‘pit stop’ της Formula 1, για τεχνικές που αφορούν στην ταχύτητα αντίδρασης του νοσηλευτικού προσωπικού, όταν πρόκειται “να επαναφέρουν στην ζωή” νεογνά.
Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας (University Hospital of Wales) συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες στην εργασία των δύο ομάδων και ζήτησαν βοήθεια για την ομαλή ροή των διαδικασιών της δουλειάς τους.
Η ομάδα της νεογνικής κλινικής επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ουίλιαμς (Williams) στο Οξφορντσάιρ (Oxfordshire), για να δούν από πρώτο χέρι πως λειτουργούν οι τεχνικοί της formula 1, κατά τη διάρκεια ενός pit stop.
Eκείνο που διαπίστωσαν ήταν ότι και για τις δύο ομάδες (τους νοσηλευτές και τους μηχανικούς) ίσχυαν τα εξής: ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, πρέπει να δουλεύουν μέσα σε πολύ περιορισμένο χώρο και σε εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή!
Η ομάδα της Williams, μπορεί να αλλάξει τέσσερα ελαστικά στο μονοθέσιο σε περίπου δύο δευτερόλεπτα, δεν μένει όμως μόνο σε αυτό. Συνεργάζεται με την Τζέμα Φίσερ (Gemma Fisher), η οποία εξειδικεύεται σε θέματα ανθρώπινης απόδοσης, για να τελειοποιήσουν όλες τις διαδικασίες και τις τεχνικές του πληρώματος.
Η Gemma δήλωσε ότι αρχικά ξαφνιάστηκαν και σκέφτηκαν πώς γίνεται να σχετίζονται αυτά τα δύο;
Όμως τους επισκέφθηκαν στον χώρο τους, στο Kαρντίφ (Cardiff) και όταν άρχισαν να ψάχνουν καλύτερα και να επεξεργάζονται τις διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται οι δύο ομάδες, γρήγορα είδαν την συσχέτιση ανάμεσά τους.
Aνακάλυψαν πολλά σημεία που υπάρχουν ομοιότητες και σκέφτηκαν τρόπους για να τους μεταδώσουν κάποια σχέδια στρατηγικής, τις τεχνικές προπόνησης και ανάλυσης. Όλα αυτά τα εξετάζουν από την πλευρά της νοσηλευτικής, σε επείγουσες καταστάσεις υγείας, νεογνών.
Μετά την επίσκεψή της στο εργοστάσιο, η ομάδα της μονάδας νεογνών, έκανε αεροδυναμικό το καρότσι που μεταφέρει τον εξοπλισμό ανάνηψης, για να εξασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός θα μεταφέρεται γρηγορότερα και οριοθέτησε (ξεκάθαρα) τον χώρο, μέσα στον οποίο θα εργάζεται. Επίσης υιοθέτησαν τεχνικές επικοινωνίας και ανάλυσης, όπως το τσεκάρισμα του ασυρμάτου (radio-check), πριν ξεκινήσουν διαδικασία ανάνηψης, μεγαλύτερη χρήση σημάτων με τα χέρια (αντί ομιλίας)και ανάλυση βίντεο για ανατροφοδότηση της δουλειάς τους.
Oι αλλαγές που έγιναν και η μέθοδος που ακολουθήθηκε, επανεξετάστηκαν 6 μήνες μετά. Υπήρξε σαφέστατα βελτίωση στον τρόπο οργάνωσης και προσβασιμότητας του εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να γίνει ταχύτερη και η όλη θεραπευτική διαδικασία – που σε αυτές τις επείγουσες περιπτώσεις σημαίνει ότι το νεογνό κρατιέται στην ζωή, αλλά και συχνά αποφεύγονται επιπλοκές στην ανάπτυξή του.
Απίστευτο, θα πούνε κάποιοι, μα είναι αληθινό. Η Formula 1 στην υπηρεσία της… υγείας!
Μετάφραση – Παρουσίαση: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Πηγή: http://www.bbc.com/news/uk-wales-south-east-wales-36255167