Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εν Δράσει – Ηγουμενίτσα μας ενημερώνει για την Νοηματική Γλώσσα, με αφορμή την 23η Σεπτεμβρίου, την Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών.
Η Νοηματική Γλώσσα δεν είναι διεθνής, αλλά οι Κωφοί σε κάθε χώρα χρησιμοποιούν την δίκη τους νοηματική γλώσσα π.χ. στην Ελλάδα, την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.), στις Η.Π.Α., την Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα (American Sign Language).
Καταρχήν, η νοηματική γλωσσά είναι οπτικοκινησιακή, δηλαδή βασίζεται στην κίνησή των χεριών, στη στάση του σώματος και στις εκφράσεις του προσώπου. Τα Κωφά παιδιά είναι σημαντικό να κατακτήσουν τη Νοηματική Γλώσσα, ώστε να μάθουν την προφορική γλώσσα της χώρας στην οποία ζουν.
Το 1960 ξεκίνησαν διάφορες έρευνες στην Αμερική, για την εξέταση της επικοινωνίας των Κωφών, από γλωσσολόγους ευρωπαϊκών χωρών. Από τις 50.000 γλώσσες στον κόσμο, μόνο 100 – 150 έχουν γραπτό κώδικα, και αξιοποιούνται τόσο στην εκμάθηση της γλώσσας σε Κωφούς μαθητές, όσο και στην εκπαίδευση Κωφών και Βαρήκοων, στη σύνταξη και στη χρήση των Αναλυτικών Προγραμμάτων.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή η αύξησή του ενδιαφέροντος από την εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση της Νοηματικής Γλώσσας. Στη χώρα μας η χρήση στην εκπαίδευσή είναι ακόμη σε περιορισμένο επίπεδο. Ο Moores (ένας από τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση των Κωφών), έθεσε τρία βασικά ερωτήματα:
- Πώς πρέπει να διδάσκουμε;
- Πού πρέπει να διδάσκουμε;
- Τί πρέπει να διδάσκουμε;
Η πρώτη ερώτηση, έχει να κάνει με τη μέθοδο επικοινωνίας στο σχολείο, στην τάξη, στο σπίτι. Η δεύτερή ερώτηση, αναφέρεται στο σχολικό πλαίσιο που θα πρέπει να εκπαιδεύονται, ειδικά σχολεία, ειδικές τάξεις, τμήματα ένταξης. Η τρίτη ερώτηση, αναφέρεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα, με μαθήματα γλωσσικά και ειδικής επικοινωνίας όπως: ομιλία, χειλεανάγνωση, ακουστική.
Οι εκπαιδευτικοί, δίνουν πλέον σημασία και στα υπόλοιπα μαθήματα όπως μαθηματικά, φυσική, ιστορία, δίνοντας έμφαση στον γραμματισμό, δηλαδή στην ανάγνωση και στη γραφή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωσή (1988), αναγνώρισε τις νοηματικές γλώσσες των κρατών-μελών της, ως επίσημες γλώσσες των κοινοτήτων των Κωφών. Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως γλώσσα της ελληνικής κοινότητας των Κωφών, σύμφωνα με τον Ν.2817/2000. Η αναγνώριση αυτή παρέχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στη διερμηνεία, τη διδασκαλία, και την ερεύνα της γλώσσας.
Επομένως, με την χρήση της Νοηματικής, οι Κωφοί μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε μαθησιακή διαδικασία, όσο περίπλοκη κι αν είναι, να ενθουσιάζονται με τη μάθηση, με σκοπό να εξελιχθούν σε επιστημονικούς κλάδους της αρεσκείας τους, συνεπώς, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται μέρος του κοινωνικού σύνολου.
Γράφει: η ομάδα του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εν Δράσει – Ηγουμενίτσα