ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γονείς ΑμεΑ διαμαρτύρονται για την διαβίωση των παιδιών τους…

Γονείς ΑμεΑ (ατόμων με βαριές αναπηρίες και προβλήματα υγείας) ανησυχούν, προβληματίζονται και διαμαρτύρονται. Αμφιβάλλουν για την ασφαλή διαβίωση των παιδιών τους.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ στην επιστολή του αναφέρεται:

  • Στη σοβαρή υποστελέχωση προσωπικού, κυρίως σε νοσηλευτές και γιατρούς (ειδικά τώρα, εν μέσω πανδημίας κορονοιού/ Ποια τα υγιειονομικά μέτρα προστασίας τόσο των ΑμεΑ όσο και του προσωπικού/ Θέμα εμβολιασμού: Θα ζητηθεί η συναίνεση των γονιών για την χορήγηση του εμβολίου; Θα προηγηθεί ιατρικός έλεγχος στα παιδιά τους, για ενδεχόμενες αλλεργικές παρενέργειες;)
  • Τί θα γίνει με τις Απαγορεύσεις επισκεπτηρίου, όταν, λόγω έλλειψης προσωπικού, η φροντίδα των παιδιών τους γινόταν σχεδόν πάντα από τους ίδιους (κατά την διάρκεια των επισκέψεών τους) .
  • Οι γονείς διατυπώνουν δέκα παρεμβάσεις- συστάσεις για την αποκατάσταση προβληματικών καταστάσεων που κάνουν αφόρητη την ζωή των παιδιών αυτών (και των γονιών τους), αλλά και κατά περίπτωση μπορεί να τους θέτουν ακόμα και σε κίνδυνο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, κατέθεσαν αναφορά στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στις 20-01-2021, η Κα Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου και η Κα Μαρία Αθανασίου, Βουλευτίνες του Κόμματος Ελληνική Λύση.

 

Αναλυτικά…

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 1194
Ημερομ. Κατάθεσης: 20/1/2021
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αθήνα 11/01/2021
Προς: Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, είμαστε γονείς, αδέλφια και συγγενείς των μεγάλων ηλικιακά παιδιών μας με βαριές αναπηρίες μέχρι και πάνω από 90%. Στους χώρους που φιλοξενούνται σήμερα τα παιδιά μας μετά την βίαιη μεταστέγαση τους και χωρίς την δική μας έγκριση και ενημέρωση από το Ίδρυμα Σκαραμαγκά, η φροντίδα και η επιβίωση τους βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό (περίπατος, τάϊσμα, μπάνιο και ψυχαγωγία) σε εμάς με την μορφή επισκεπτηρίου ακόμα και καθημερινά.

Στην πρώτη απαγόρευση επισκεπτηρίου όπου δεν εξαιρεθήκαμε ως φροντιστές ανθρώπων με βαριές αναπηρίες παρόλο που παράλληλα είμαστε και δικαστικοί συμπαραστάτες των ανθρώπων μας υπήρξε η πρόφαση από την διοίκηση των ιδρυμάτων ότι αυτό εφαρμόζεται με απόφαση του Ε.Ο.Δ.Υ.

Σε επικοινωνία μας με το γραφείο Προέδρου του Ε.Ο.Δ.Υ. μας διαβεβαίωσαν ότι ουδέποτε προέβησαν σε τέτοια ενέργεια γιατί δεν έχουν την δικαιοδοσία να εκδίδουν αποφάσεις παρά μόνο οδηγίες.

Τα αιτήματα μας στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας στο οποίο υπαγόμαστε όπου ζητούσαμε αντίγραφο της απόφασης απαγόρευσης επισκεπτηρίου και τις όποιες εξαιρέσεις προβλέπονται για τους συνοδούς φροντιστές ανθρώπων με αναπηρία, αγνοηθήκαμε και δεν απαντήθηκαν.

Το εξωφρενικό είναι ότι ενώ μας απαγορεύουν να επισκεφθούμε και να φροντίσουμε αλλά και να επιβλέψουμε την ομαλή και ασφαλή διαβίωση των ανθρώπων μας όπου έχουμε χρέος αλλά και δικαίωμα ως δικαστικοί συμπαραστάτες όταν η κατάσταση που επικρατεί (συνθήκες διαβίωσης, υποστελέχωση προσωπικού σε αριθμό αλλά και εξειδίκευση, βοηθοί πλυντηρίων, καθαρίστριες, σιδεράδες εκτελούν χρέη νοσηλευτή κ.τ.λ.) οδηγεί τους ανθρώπους μας σε νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκτός ότι η διακομιδή γίνεται χωρίς συνοδό (σε ανθρώπους με καθυστέρηση νοημοσύνης και στέρηση λόγου) μέσω ασθενοφόρου, τότε απαιτούν να πάμε εμείς στο νοσοκομείο και να φροντίσουμε τον άνθρωπο μας και να είμαστε δίπλα του όλο το 24ωρο γεγονός που συμβαίνει αλλά με τεράστια δυσκολία αφού ορισμένοι γονείς είναι μέχρι και 87 ετών και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το συγκεκριμένο γεγονός φέρνει αντιμέτωπους και τους ιατρούς στο εκάστοτε εφημερεύων νοσοκομείο σε αδυναμία επικοινωνίας με τους ανθρώπους μας που στερούνται λόγου και νοημοσύνης και δεν γνωρίζουν ούτε τις ιδιαιτερότητες τους ούτε και τον κώδικα επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει με τα οικεία τους πρόσωπα. Απλά υποφέρουν άρρωστα μόνα τους και τρομαγμένα σε άγνωστο χώρο με άγνωστους ανθρώπους μέχρι την προσέλευση μας.(Όσα έχουν ακόμα τους γονείς τους εν ζωή).

Η απαγόρευση επισκεπτηρίου και φροντίδας που προσφέρουμε στους ανθρώπους μας έχει ως αποτέλεσμα την αποδεδειγμένη αποστέωση σε πολλά από τα παιδιά μας διακομιδές σε νοσοκομεία με λοίμωξη αναπνευστικού, διακομιδές σε κωματώδη κατάσταση και την επαναφορά τους μετά την νοσηλεία στο νοσοκομείο χωρίς παθολογικά ευρήματα και διακομιδές λόγω συσσώρευσης κοπρόλιθων σε σημείο κινδύνου για διάτρηση εντέρου το οποίο αντιμετωπίστηκε με εκκένωση με κλύσμα κάτι που θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί από το νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος αν υπήρχε η ανάλογη υπευθυνότητα και εξειδίκευση.

Επιπρόσθετα μαζί με τα παραπάνω η απαγόρευση πρόσβασης στους ανθρώπους μας που τους λείπουμε και μας λείπουν και μας αναζητούν έχει ως αποτέλεσμα να κλαίνε να βουλιάζουν σε ψυχικό μαρασμό ή να αντιδρούν με κρίσεις βίας αφού ακόμα και ο χώρος που διαβιούν είναι μικρότερος και από φυλακή και κάνουν την χρήση ηρεμιστικών και το δέσιμο με ιμάντες να φαίνεται μονόδρομος.

Όλα τα παραπάνω και αρκετά ακόμη μας έχουν δημιουργήσει έντονη αγανάκτηση και απόγνωση και θεωρούμε κάθε απαγόρευση πρόσβασης στα παιδιά μας στα οποία είμαστε δικαστικοί συμπαραστάτες απαράδεκτη και απάνθρωπη.

Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε έντονη τηλεφωνική πίεση στο να δεχθούμε να εμβολιασθούν τα παιδιά μας χωρίς να έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός του προσωπικού (το οποίο χρησιμοποιεί καθημερινά τα ΜΜΜ για να μεταβεί στην εργασία του και επανηλλειμένως έχουμε αντιληφθεί ότι δεν κάνουν χρήση μάσκας στον χώρο εργασίας τους) και χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών μας σε πιθανές παρενέργειες.

Για όλα τα προεκτειθέμενα ζητούμε την παρέμβαση σας και την έκδοση οδηγιών που θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

1) Σαφή εξαίρεση για τους δικαστικούς συμπαραστάτες (και τα μέλη της δικαστικής συμπαράστασης) που αφορούν ανθρώπους με βαριές αναπηρίες σε όποια απαγόρευση πρόσβασης στους προστατευόμενους
τους υφίσταται.

2) Δυνατότητα και ευκολία στο να μπορούν οι δικαστικοί συμπαραστάτες να πραγματοποιούν δωρεάν μοριακό test-covid σε δημόσιους φορείς και νοσοκομεία κατά προτεραιότητα.

3) Δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης rapid-test κατά την είσοδο τους από τον φορέα στους χώρους που φιλοξενούνται οι άνθρωποι τους.

4) Δυνατότητα ανάθεσης σε ειδικό κλιμάκιο την πραγματοποίηση μοριακού test-covid κατ’ οίκον σε άτομα με βαριές αναπηρίες (υψηλό αυτισμό, παραπληγία κ.τ.λ.) τα οποία διαβιούν σε κέντρα 24ωρης φροντίδας και πραγματοποιούν ολιγοήμερη φιλοξενία στο σπίτι τους με την οικογένεια τους καθώς η μετάβαση τους στους χώρους που συνήθως γίνονται τα συγκεκριμένα test είναι εκτός από επικίνδυνη είναι και οριακά αδύνατη.

5) Η συναίνεση για την χορήγηση του εμβολίου κατά του coνid σε άτομα με βαριές αναπηρίες να δίδεται ενυπόγραφα και αυστηρά μόνο από τον δικαστικό συμπαραστάτη του ατόμου και όχι από τον εκάστοτε φορέα φροντίδας.

6) Η διακομιδή των ανθρώπων μας σε νοσοκομείο να γίνεται πάντα με την συνοδεία του νοσηλευτικού προσωπικού του Φορέα ο οποίος έχει αναλάβει την φροντίδα τους και αμοίβεται γι’ αυτό καθ’ όλη την διάρκεια της νοσηλείας σε 24ωρη βάση όπως γινόταν στο παρελθόν στο Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά από το οποίο μεταφέρθηκαν.

7) Να επανδρωθούν οι χώροι που διαβιούν με μόνιμους Ιατρούς (Παθολόγοι και Ψυχίατροι απαιτούνται λόγω αυξημένων αναγκών σε 24ωρη βάρδια) και θα μπορούν να παρακολουθούν επαρκώς την πορεία της υγείας όσων κάνουν το εμβόλιο κατά του covid αποφεύγοντας έτσι την διακομιδή τους σε νοσοκομείο σε ενδεχόμενη σπάνια παρενέργεια.

8) Αντικατάσταση των ανειδίκευτων και χωρίς πτυχίο νοσηλευτών με μόνιμους αποκλειστικά εξειδικευμένους νοσηλευτές που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ειδικές ανάγκες των παιδιών μας καθώς και την ύπαρξη ατομικού φροντιστή (προσωπικού βοηθού) που θα αναλάβει την φροντίδα -ψυχαγωγία των ανθρώπων μας εξαφανίζοντας έτσι τις κρίσεις βίας και τον ψυχικό μαρασμό από τον διαρκή και μόνιμο περιορισμό τους στα δωμάτια καθώς και την σχεδόν μόνιμη έλλειψη βιταμίνης D εξαιτίας του ανύπαρκτου προαυλισμού τους και της μη έκθεσης τους στον ήλιο.

9) Να τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα καταγραφής σε όλους τους χώρους που διαβιούν τα παιδιά μας γεγονός που θα εξασφαλίσει την κατάλληλη και ασφαλή διαβίωση τους το οποίο έχουμε ήδη αιτηθεί
πριν από αρκετούς μήνες και είναι νόμιμο.

10) Επίσης θα θέλαμε την επιστημονική άποψη για το ποιος ιατρικός έλεγχος πρέπει να προηγηθεί για ενδεχόμενες αλλεργίες στο εμβόλιο για τον covid, αν κάποιος έχει δημιουργήσει αντισώματα στον ιό αν μπορεί το κάνει και αν χρειάζεται να κάνει test αντισωμάτων πριν την χορήγηση αφού ο έλεγχος που έχει πραγματοποιηθεί στο προσωπικό και τους φιλοξενούμενους έχει γίνει σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μηνός με άγνωστη εικόνα αν κάποιος νόσησε και το ξεπέρασε στο ενδιάμεσο.

Για τις παραπάνω προτεινόμενες οδηγίες όπου παρακαλούμε να εκδοθούν από εσάς και όσες ίσως από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί, καθώς και την απάντηση σας, επιθυμούμε να μας τις κοινοποιήσετε εγγράφως.

Πάντα στην διάθεση σας για όποια διευκρίνιση.

Με εκτίμηση
Πρόεδρος Συλλόγου «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»
Γεώργιος Γεωργούλας

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ