Υπάρχει ευρέως μία παρερμηνεία η οποία υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελείται από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στην πραγματικότητα όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες οι οποίες είναι ίσες μεταξύ τους και έχουν την ίδια αξία. Oι κωφοί αθλητές κατά πρώτον εξαιτίας της φυσικής τους ικανότητας και κατά δεύτερον λόγω της επικοινωνιακής τους αναπηρίας, δεν μπορούν να συμμετέχουν ούτε στους Ολυμπιακούς ούτε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Η δράση της ICSD παρουσιάζεται παγκοσμίως ως ένας αυτόνομος κυβερνητικός φορέας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι Αγώνες των Deaflympics πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1924 στο Παρίσι. Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το1960 στη Ρώμη.
Τον Μάιο του 2001 οι Deaflympics διεξήχθηκαν με το όνομα «Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών». Στις 17/5/2001 η Δ.Ο.Ε. I.O.C. με την απόφαση 10342/2001/GMF/cma πιστοποίησε την αλλαγή της ονομασίας των Παγκόσμιων Αγώνων Κωφών σε “Deaflympics”.
Οι Deaflympics διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, έπειτα από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης είναι αναγνωρισμένοι από την Ολυμπιακή Επιτροπή και διεξάγονται υπό την επίβλεψη της ICSD.
Είναι λογικό ότι οι κωφοί αθλητές κατά πρώτον εξαιτίας της φυσικής τους ικανότητας και κατά δεύτερον λόγω της επικοινωνιακής τους αναπηρίας, δεν μπορούν να συμμετέχουν ούτε στους Ολυμπιακούς ούτε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Η ICSD δεν είναι μέλος της Παραολυμπιακής Επιτροπής παρόλο που είχε γίνει μία προσπάθεια σύνδεσης το 1985 από τον τέως Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε., κ.. Antonio Samaranch, ως διαμεσολαβητή, αλλά εξαιτίας των διαφορετικών σωματικών ικανοτήτων η συνεργασία ήταν σίγουρο ότι θα αποτύχει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μία τελική συμφωνία μεταξύ της ICSD και της I.P.C. η οποία υπογράφηκε στο Groningen/ Ολλανδία κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της I.P.C.. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία και την ισότητα της ICSD.
Κατά συνέπεια, οι κωφοί αθλητές χωρίς επιπρόσθετες αναπηρίες, δεν συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αναφορικά με τους Κανονισμούς της ICSD η συμμετοχή σε κάθε αθλητικό γεγονός περιορίζεται σε άτομα που:
«είναι Κωφοί, που ορίζεται με απώλεια ακοής τουλάχιστον 55Db. στο καλύτερο αυτί
(μέσος όρος τριών τόνων στα 500, 1.000 και 2.000 Hertz 150, μέτρο του 1964.
– Όλοι οι αγωνιζόμενοι δεν θα φορούν βοηθήματα ακοής κατά την διάρκεια του Αγώνα.
– Μόνο οι αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις των κανονισμών ακοής της Διεθνούς Επιτροπής Αθλητισμού Κωφών (ICSD) και, έχουν ελεγχθεί από την ICSD κι εφόσον έχουν καταχωρηθεί στην επίσημη λίστα Διεθνών Αθλητών, θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στις αθλητικές διοργανώσεις».