NEVRONAS LOVES

EY Ελλάδος: Ταξίδι Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για τη Νευροδιαφορετικότητα μαζί με το Nevronas!

Για την ομάδα του Nevronas η συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς, όπως η EY, αποτελεί μια ακόμη εξαιρετική ευκαιρία να μεταφέρουμε τα μηνύματα της κοινότητας. Ξεκινήσαμε λοιπόν να συνδιαμορφώνουμε με το τμήμα Talent της EY, ένα ταξίδι ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τη νευροδιαφορετικότητα.

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Αφετηρία μας ήταν ο Μάιος, που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό Μήνα Πολυμορφίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την προβολή της σημασίας της πολυμορφίας και της ένταξης στον χώρο εργασίας και στην κοινωνία. Διοργανώθηκαν 3 εκδηλώσεις, όπου μεγάλος αριθμός εργαζομένων της EY είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συμμετέχει ενεργά, είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης.

Webinar για τη Νευροδιαφορετικότητα: Ενδυναμώνοντας την Εργασιακή Συμπερίληψη

Στην πρώτη αυτή δράση παρουσιάστηκαν οι βασικοί τύποι της Νευροδιαφορετικότητας όπως ΔΕΠΥ, Δυσλεξία, Δυσπραξία, Αυτισμός, Σύνδρομο Tourette και το πώς μπορεί να ενισχυθεί η συμπερίληψη νευροδιαφορετικών ατόμων σε ένα εταιρικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας την αποδοχή, τη συνεργασία και την ανάπτυξή τους. Την παρουσίαση έκανε η Στέλλα ΚαμπούρηHuman Resources Professional και εκπαιδευτική συνεργάτιδα του nevronas.gr, η οποία μέσα από έναν απόλυτα διαδραστικό τρόπο και με εμπλουτισμένο υλικό, οδήγησε το κοινό σε μεγάλη συμμετοχή κάνοντας τη δράση να έχει θετική και ενεργή ανταπόκριση.

Συνέντευξη – Βιωματική Διαδραστική Συζήτηση με αυτιστικό εργαζόμενο

Από αριστερά: Ηλίας Βυζάς, Ιωάννα Φαναριώτη, Νίκος Παγίδας, Ανδρέας Πάτσιος, Γιάννης Μπαμπάλης

«Είμαστε χρήσιμοι πολίτες που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία»

Ανδρέας Πάτσιος

Ο Ανδρέας Πάτσιος, ένας νέος εργαζόμενος στον τομέα τον χρηματοοικονομικών, μιλά για τη διάγνωση αυτισμού, την επιρροή της στις σπουδές του, αλλά και στην εργασιακή του αποκατάσταση. Παράλληλα, στελέχη της EY μιλούν για το δικαίωμα όλων στην εργασία και για τα πλεονεκτήματα μιας συμπεριληπτικής εργασιακής ομάδας.

Ήδη, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη που μεταδόθηκε διαδικτυακά και ζωντανά σε όλους τους υπαλλήλους της EY Ελλάδος, το κλίμα ήταν φιλικό και ευχάριστο. Ο οργανισμός της ΕΥ αγκάλιασε τόσο το nevronas.gr, όσο και τον Ανδρέα Πάτσιο, που ήρθε με χαρά να ενημερώσει για τα όσα ενδεχομένως χρειαστεί κάποιος με διάγνωση αυτισμού, ώστε να καταφέρει να εξελιχθεί εκπαιδευτικά και επαγγελματικά στο σημείο όπου βρίσκεται ο ίδιος σήμερα.
Συγκεκριμένα, μίλησε για τον αποκλεισμό που βίωσε στην εκπαίδευση, αλλά και την δυσκολία εύρεσης εργασίας που αντιμετώπισε, όπου και έπρεπε ο ίδιος να μπει στη διαδικασία να ενημερώσει και να καθησυχάσει τους υποψήφιους εργοδότες του. Έπρεπε να κάνει γνωστή τη δυσκολία του στη διαπροσωπική επικοινωνία και την αφοπλιστική του ειλικρίνεια που συχνά αποτελεί μια κοινωνική τροχοπέδη, κάποια χαρακτηριστικά που συνδέονται αρκετά συχνά με τον αυτισμό όμως δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστά σε όλους.

«Αν η κοινωνία είχε την σωστή ενημέρωση θα έκαναν και οι νευροτυπικοί κάποιες προσπάθειες να μπουν στον δικό μου κόσμο και να με καταλάβουν!»

Ανδρέας Πάτσιος

Ο κύριος Γιάννης Μπαμπάλης, Partner στο Technology Consulting & EY Neurodiversity Champion, μίλησε κι ο ίδιος για τις δυσκολίες που φέρνει η κοινωνία στους αυτιστικούς, αναφέρθηκε στη διάγνωση του γιου του και μίλησε για τις δράσεις της ΕΥ, ώστε να γνωρίσουν οι εργαζόμενοι τη δυναμική της νευροδιαφορετικής κοινότητας. Μεγάλη σημασία έχει, όπως τόνισε ο κύριος Μπαμπάλης, η υποστήριξη των υπαλλήλων με συμπεριφορές που ταιριάζουν σε κάποιου είδους νευροδιαφορετικότητα, αλλά εξαιτίας του φόβου του στίγματος παραμένουν αδιάγνωστοι. Αυτό εξάλλου είναι το σωστό management των υπαλλήλων – να αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς του κάθε ένα ξεχωριστά και να μη βασiζόμαστε αποκλειστικά σε μια διάγνωση και τα συμπτώματά της. «Όχι άλλα checklists σε ανθρώπους».

Αυτό το αποτέλεσμα, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Ανδρέα Πάτσιου, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Ο Ανδρέας εργάζεται εδώ και 2 περίπου χρόνια στο λογιστήριο μεγάλης εταιρείας, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά σε σχετικό τομέα. Εκμεταλλευόμενος τις δεξιότητες του, όπως τις ακαδημαϊκές του γνώσεις και την προσοχή του στη λεπτομέρεια, έχει καταφέρει  να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τον εργοδότη και τους συναδέλφους του ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Οι ευθύνες διαχείρισης παραπόνων από πελάτες για παράδειγμα, κάτι που τον μπλοκάρει λόγω αυτισμού, έχουν ανατεθεί σε άλλον εργαζόμενο, αφήνοντας τον ίδιο να αποδώσει εκεί όπου ξεχωρίζει.

«Έγινα σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα»

Ανδρέας Πάτσιος

Η Ιωάννα Φαναριώτη με τη σειρά της, ως Head of Talent στην EY Ελλάδος και το South CESA Cluster, τόνισε την σημασία της χρήσης σωστής ορολογίας για τον εκάστοτε νευροδιαφορετικό και της προσβασιμότητας των χώρων (όπως την ύπαρξη ατομικών γραφείων εκτός από τα γυάλινα meeting rooms ή open-space offices που κουράζουν ακόμη και τους νευροτυπικούς). Επίσης, σημείωσε την αξία της ενημέρωσης των υπεύθυνων πρόσληψης, ώστε να μη δράσουν τυχόν ασυνείδητες προκαταλήψεις (unconscious biases) ενάντια των υποψήφιων υπαλλήλων με νευροδιαφορετικότητα.

Ο Ηλίας Βυζάς, Partner & Head of Consulting Services, εστίασε στο θέμα της συνάντησης, αναφέροντας πως στην Αμερική είχε εμπειρία με νευροδιαφορετικούς στο χώρο εργασίας και χαίρεται που πλέον βλέπει τη συμπεριληπτικότητα να εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Παγίδας, Εργοθεραπευτής, Συνιδρυτής και Διαχειριστής του Nevronas, συντόνισε τη συζήτηση και υπογράμμισε τη σημασία της ουσιαστικής αποδοχής της νευροδιαφορετικότητας από τους εργοδότες. Ως σημαντικό μέλος του προγράμματος Συμπεριληπτικής Εργασίας του nevronas.gr, αλλά και ως επαγγελματίας εργοθεραπευτής, γνωρίζει καλά το δισταγμό και τις προκαταλήψεις εκ μέρους των εργοδοτών προς τους νευροδιαφορετικούς υπαλλήλους τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα ενός εργοδότη που δεν επέτρεψε στο νευροδιαφορετικό υπάλληλό του τη χρήση ακουστικών απομόνωσης ήχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύγχυση του εργαζομένου και την ανάγκη του για περισσότερα διαλείμματα, μια ταραχή που θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση των ακουστικών.

Μετά τη σύντομη απάντηση μερικών διευκρινιστικών ερωτήσεων από το κοινό, ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση που σίγουρα άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Κλείνοντας, θα αφήσουμε το σχόλιο του Ανδρέα Πάτσιου για τη συμπερίληψη των νευροδιαφορετικών ατόμων στην εργασία, με την ευχή να κάνει την πεποίθηση της ισότητας, εργασιακή πρακτική.

«Οι νευροδιαφορετικοι είμαστε ένας αρκετά σημαντικός πληθυσμός. Αρνούμαι να μας βλέπουν σαν άρρωστους και άχρηστους, πολίτες τρίτης κατηγορίας. Είμαστε αρκετά ικανοί να προσφέρουμε και σαν επιστήμονες, αλλά και ως εργαζόμενοι υπάλληλοι ή ως εργάτες!»

Εικονική Πραγματικότητα και Αυτισμός

Στην τρίτη δράση οι εργαζόμενοι της ΕΥ, είχαν την ευκαιρία με την χρήση της VR Εφαρμογής AUTISM SIMULATOR” (Εξομοιωτής Αυτισμού), κυριολεκτικά, να βιώσουν το πώς αντιλαμβάνεται αισθητηριακά τον κόσμο, ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού. Παράλληλα μετά το τέλος της εικονικής αυτής εμπειρίας, μοιράστηκαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με την Πόπη Μάλεση και τον Νίκο Παγίδα, μέλη της ομάδας του Nevronas και επαγγελματίες στον χώρο της ειδικής αγωγής.

Οι πρώτες, λοιπόν, δράσεις για τη Νευροδιαφορετικότητα ολοκληρώθηκαν, με πολλά θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες και έδειξαν για μία ακόμη φορά το πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση σε συνδυασμό με τη βιωματική προσέγγιση. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινότητα των Νευροδιαφορετικών ανθρώπων απέκτησε νέους υποστηρικτές.

Στα επόμενα όμορφα που ετοιμάζονται και που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία με την EY!

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος