Ελληνίδα επιστήμονας έχει εντοπίσει το πώς η νόσος του Πάρκινσον αναπτύσσεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έρευνα της μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη πιθανών θεραπειών. Η Δωροθέα Πινότση, είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Βιοτεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge). Η επιστήμονας έχει ταυτοποιήσει πότε οι πρωτεΐνες του Πάρκινσον γίνονται τοξικές σε εγκεφαλικά κύτταρα.
Η ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of National Academy of Sciences), ανοίγει το δρόμο στην ιατρική κοινότητα σχετικά με το “πώς” και “γιατί” εκδηλώνεται η συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσος και στην ανακάλυψη νέων θεραπειών.
Η νόσος Πάρκινσον είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσος παγκοσμίως, μετά την νόσο Αλτσχάιμερ. Περισσότερα από επτά εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από την ασθένεια με συμπτώματα μυικού τρόμου, δυσκαμψία και δυσκολία στη βάδιση. Η άνοια είναι κοινή σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.
Η έρευνα υποδεικνύει την αναγκαιότητα να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που οδηγούν σε νευροεκφυλιστικές νόσους ώστε να αντιμετωπιστούν καταλλήλως. “Με την βοήθεια των τεχνικών της οπτικής τεχνολογίας υψηλής-ευκρίνειας, μπορούμε να διακρίνουμε λεπτομέρειες που δεν μπορούσαμε προηγουμένως. Έτσι πιθανόν να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε αυτή την τοξικότητα σε πρώιμο στάδιο” λέει η Πινότση σε συνεντευξή της.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μη επεμβατική μέθοδο, καθώς παρατηρούσαν σε νανοκλίμακα τη διαδικασία που οδηγεί στη νόσο Πάρκινσον και εντόπισαν το σημείο στο οποίο οι πρωτεΐνες στον εγκέφαλο γίνονται τοξικές και νεκρώνουν εγκεφαλικά κύτταρα.
Τα αποτελέσματα των ερευνών υποδεικνύουν ότι η ίδια πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει την τοξικότητα ή να προστατέψει από την τοξικότητα που ευθύνεται για τη νέκρωση εγκεφαλικών κυττάρων, αναλόγως τη δομική μορφή της πρωτεΐνης.
“Παρατηρώντας την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, σκοπεύουμε να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες και νέες μεθόδους για την έγκυρη διάγνωση της νόσου. Αυτό είναι το πάθος μου και ο σκοπός μου. Να συμβάλλω στη δημιουργία τεχνικών που θα διαλευκάνουν τα σκοτεινά σημεία των νόσων” λέει η Πινότση.
Η Πινότση σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, πριν μετακομίσει στη Ζυρίχη για διδακτορικές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Φυσική στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (Technical University of Zürich).
Μετάφραση: Εμμανουέλα Σκαλίδη – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Πηγή:
http://eu.greekreporter.com/2016/03/24/greek-scientist-identifies-parkinsons-disease-causes/