Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, η ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ανεξάρτητη Διαβίωση – Προσωπικός Βοηθός», που διοργάνωσε το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Με κεντρικούς Ομιλητές :
- Την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή
- Τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κο Γιώργο Σταμάτη
- Τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας (ΠΟΜΑμεΑ) κο Στέφανο Πάικο
- Τον Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων κο Πέτρο Μπέλλο
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ευχαρίστησε τους τοπικούς βουλευτές, τους εκπροσώπους του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας , των φορέων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκκλησίας και κάθε πολίτη, που βρέθηκε στο χώρο της διοργάνωσης αλλά και σε όλες και όλους, που αν και δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την αίθουσα λόγω της αθρόας συμμετοχής, παρέμειναν και συνυπέγραψαν με την παρουσία τους το μήνυμα ενεργοποίησης και ατομικής ευθύνης στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.
Η κα Μακρή, αρμόδια υφυπουργός και για την ειδική αγωγή, μίλησε αναλυτικά για το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Υπουργείο Παιδείας στα θέματα της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας των μαθητών με αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον και παρουσίασε το ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του 12ου Στόχου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία «Εκπαίδευση και Κατάρτιση για όλους» χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
Η πρώιμη εκπαιδευτική παρέμβαση, οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, η σύσταση 1100 οργανικών θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, η ολοκλήρωση του οδηγού ενταξιακής εκπαίδευσης, η σύσταση επιτροπών για την ψηφιακή και φυσική προσβασιμότητα, οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, ο εμπλουτισμός του προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού των ειδικών σχολείων και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αξιολόγησης και υποστηρικτικών παρεμβάσεων σε μαθητές με αναπηρία που διατρέχουν κίνδυνο πολλαπλών διακρίσεων, ήταν, μεταξύ άλλων, σημεία τα οποία τόνισε η κα Μακρή.
Η υφυπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τις διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που έκαναν την ημερίδα προσβάσιμη σε κωφούς και βαρήκοους συμμετέχοντες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους συμπολίτες της που τιμούν τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, της ισότιμης συνύπαρξης, της κοινωνικής συμμετοχής και ευθύνης.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η κα Μακρή περιηγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής της κ. Ηρούς Θεοχάρη, μέλους σωματείου «Ιππόκαμπος», η οποία προσέφερε εικαστικές δημιουργίες της στους ομιλητές.
Αντίστοιχα και ο Γεν. Γραμματέας, κος Γιώργος Σταμάτης αναφέρθηκε στις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ενισχύουν την ανεξάρτητη διαβίωσή τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας εφαρμόζει ένα «Δικαιωματικό Μοντέλο» προστασίας των Ατόμων με αναπηρία, καθώς σε ένα Κράτος Δικαίου, η αναπηρία δεν πρέπει να στερεί από τον άνθρωπο τα δικαιώματά του.
Όπως εξήγησε, πάνω σε αυτή την Αρχή διαμορφώθηκε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία, το οποίο καλύπτει όλα τα στάδια της ζωής ενός ατόμου με αναπηρία, στοχεύοντας στην πρόληψη της αποϊδρυματοποίησης και στην ισότιμη ένταξή του στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Ο Γεν. Γραμμ. χαρακτηριστικά αναφέρθηκε:
- Στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος “Προσωπικός Βοηθός” για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να στηρίζουν τις επιλογές τους, να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και να υλοποιούν τις δικές τους αποφάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα όχι μόνο της δικής του ζωής, αλλά και των οικογενειών τους.
- Στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας και την δημιουργία Μητρώου Αναπηρίας, καθώς και την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ και την κάρτα αναπηρίας, μέσω των οποίων αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και επιτυγχάνεται η διευκόλυνση του ανάπηρου πολίτη στην καθημερινότητά του.
- Στα έργα προσβασιμότητας που αφορούν σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες και σε 700 εργασιακούς χώρους όπου διαμένουν ή εργάζονται άτομα με αναπηρία.
- Στο πιλοτικό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης που εφαρμόζεται σε 1450 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, απασχόλησης για άτομα με αναπηρία και επαγγελματικής αναδοχής, που στοχεύουν στη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας.
- Στην ενίσχυση των δομών αποϊδρυματοποίησης όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, τον διπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, καθώς και το νέο σύγχρονο πλαίσιο προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας που θα αφορά στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, το οποίο θα διαμορφωθεί σύντομα.
Ο Γεν. Γραμματέας ανέφερε: «Τρεισήμισι χρόνια τώρα, με μικρές αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις διασφαλίζουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Δεν θα σταματήσω να λέω ότι για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, αλλά μία διαφορετική κατάσταση μέσα στην κοινωνία μας και έτσι την αντιμετωπίζουμε. Με πράξεις λοιπόν και όχι με λόγια, εξορθολογίζουμε πρακτικές, εκσυγχρονίζουμε υπηρεσίες και διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Γιατί η προάσπιση κάθε δικαιώματος των συμπολιτών μας, ειδικά των πιο ευάλωτων, ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».