Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) στο πλαίσιο και της φετινής πρόσκλησης υποψήφιων μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. για υποβολή αίτησης – δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη ως προσωρινών αναπληρωτών το διδακτικό έτος 2023-2024, με αρ. πρωτ.: 90870/Ε4/14-08-2023, η οποία συμπεριλαμβάνει τον κλάδο των Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25, εν’ όψει της νέας σχολικής χρονιάς, απέστειλε σχετικό έγγραφο προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, τονίζοντας τις επιτακτικές ανάγκες στελέχωσης των Σχολικών Μονάδων με μόνιμους Σχολικούς Νοσηλευτές, τις δυσχέρειες σε ότι αφορά τις ελλείψεις Ειδικών Χώρων Παροχής Νοσηλευτικής Φροντίδας, την επικαιροποίηση της Υ.Α. για το σχολικό φαρμακείο, την υπερωριακή αμοιβή για την κάλυψη των επιπλέον διδακτικών ωρών, δηλώνοντας τη διαθεσιμότητα της για την από κοινού συνεργασία, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ο θεσμός του Σχολικού Νοσηλευτή.
Αναλυτικά το έγγραφο:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) συστήθηκε με τον Ν. 3252/2004 υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), εθνικής εμβέλειας, σωματειακής φύσεως, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με το Ν. 3252/2004, Άρθρο 3, παρ. 1, 2,3, οι Σχολικοί Νοσηλευτές υπάγονται ως τακτικά μέλη ως απόφοιτοι: α) Νοσηλευτικών Τμημάτων Α.Ε.Ι., β) Νοσηλευτικών Τμημάτων Τ.Ε.Ι., γ) Πρώην Ανώτερων Σχολών Αδελφών Νοσοκόμων, Επισκεπτριών Αδελφών Νοσοκόμων, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δ) Πρώην Νοσηλευτικών Σχολών ΚΑΤΕΕ, ε) Νοσηλευτικών Σχολών ή Τμημάτων της αλλοδαπής, των οποίων τα διπλώματα έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα με τα πτυχία των νοσηλευτικών σχολών της ημεδαπής από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράγραφος 3: Αλλοδαποί που δικαιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν τη Νοσηλευτική στην Ελλάδα, υποχρεούνται να γίνουν μέλη της Ε.Ν.Ε., με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Ο θεσμός του Σχολικού Νοσηλευτή, αν και τεκμηριώθηκε νομοθετικά, σχετικά προσφάτως, βάσει των Φ.Ε.Κ 2038/05-06-2018, Φ.Ε.Κ. 4706/12-10-2021 και Φ.Ε.Κ. 2055/26-04-2022: «Καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», έχει καταδείξει περίτρανα το τεράστιο έλλειμα που προϋπήρχε στις Σχολικές Μονάδες σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης, γεγονός το οποίο είχε αρνητικές επιρροές στο μαθητικό πληθυσμό τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας των ίδιων των Σχολικών Μονάδων. Δεν νοείται να εξακολουθούν να λειτουργούν Σχολικές Μονάδες, χωρίς την παρουσία Σχολικών Νοσηλευτών.
Πώς είναι η σχολική καθημερινότητα ενός αυτιστικού παιδιού
Στο πλαίσιο και της φετινής πρόσκλησης υποψήφιων μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. για υποβολή αίτησης – δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη ως προσωρινών αναπληρωτών το διδακτικό έτος 2023-2024, με αρ. πρωτ.: 90870/Ε4/14-08-2023, η οποία συμπεριλαμβάνει τον κλάδο των Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25, εν’ όψει της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνουμε για πολλοστή φορά, προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων – Αθλητισμού, ότι εκτός της αυτονόητης κάλυψης όλων των οργανικών κενών στην ειδικότητα ΠΕ25, τόσο στην Ειδική Αγωγή, όσο και στη Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, είναι απολύτως αναγκαίο να προβείτε άμεσα και στη σύσταση των αντίστοιχων οργανικών θέσεων στη Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (όπως υπάρχουν στην Ειδική Αγωγή), ώστε να μονιμοποιηθούν οι αναπληρωτές Σχολικοί Νοσηλευτές και να αρθούν βασικές δυσχέρειες, οι οποίες διαπιστώνονται σε κάθε σχολικό έτος.
Η ετήσια «τεχνητή» λύση των αναπληρωτών Σχολικών Νοσηλευτών, αφενός καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των υποστηριζόμενων μαθητών, αφετέρου όμως, δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς δημιουργείται ένα ευμετάβλητο καθεστώς σχολικής νοσηλευτικής φροντίδας για τους υποστηριζόμενους μαθητές, οι οποίοι τις περισσότερες φορές, αλλάζουν Σχολικό Νοσηλευτή, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται το συνεχές της εξατομικευμένης σχολικής νοσηλευτικής φροντίδας, ως συνέχεια της παροχής της, από το περασμένο σχολικό έτος. Έτσι σε κάθε σχολικό έτος, ο «νέος αναπληρωτής Σχολικός Νοσηλευτής» καλείται να προσαρμοστεί σε νέο σχολικό περιβάλλον σε επίπεδο μαθητών, χωροταξίας και σε επίπεδο συνεργασίας με το Σύλλογο Διδασκόντων, γεγονός το οποίο καθυστερεί την άμεση προσαρμογή του και την οργάνωση των παρεμβάσεων και των δράσεων του, όπως αυτές ορίζονται στα Φ.Ε.Κ 2038/05-06-2018, Φ.Ε.Κ. 4706/12-10-2021 και Φ.Ε.Κ. 2055/26-04-2022: «Καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».
Επιπλέον στις περιπτώσεις των συστεγαζόμενων Σχολικών Μονάδων, ένας Αναπληρωτής Σχολικός Νοσηλευτής καλείται να υποστηρίζει πέραν του συγκεκριμένου μαθητή του και επιπρόσθετους μαθητές (έως ότου και αν διοριστούν επιπλέον αναπληρωτές Σχολικοί Νοσηλευτές), όπως και το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, βάσει του Φ.Ε.Κ. 2055/26-04-2022: «Καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης». Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν επαρκεί ένας αναπληρωτής Σχολικός Νοσηλευτής, αλλά αρκετοί περισσότεροι, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της Σχολικής Μονάδας σε επίπεδο παροχής σχολικής νοσηλευτικής φροντίδας. Για το σκοπό αυτό κρίνεται αναγκαίος ο προσδιορισμός της αναλογίας Σχολικών Νοσηλευτών/Μαθητών και φυσικά ο διορισμός επιπλέον Σχολικών Νοσηλευτών.
Επιπροσθέτως, σας τονίζουμε για ακόμη μια φόρα την άμεση και επιτακτική ανάγκη δημιουργίας σε κάθε Σχολική Μονάδα, Ειδικού Χώρου Παροχής Σχολικής Νοσηλευτικής Φροντίδας, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η φροντίδα παρέχεται είτε σε Γραφεία Διδασκόντων, είτε παραχωρείται μια αποθήκη ή κάποιος χώρος σε Γυμναστήριο ή εντός της αίθουσας Εκδηλώσεων, γεγονός το οποίο καταργεί κάθε έννοια δημιουργίας ενός ασφαλούς θεραπευτικού πλαισίου, το οποίο θα διαφυλάττει την ιδιωτικότητα των μαθητών, αλλά και θα επιτρέπει στον Σχολικό Νοσηλευτή να παρέχει την απαιτούμενη φροντίδα σε όλες τις περιπτώσεις, όπως χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, μετρήσεις σακχάρου, εξατομικευμένη φροντίδα, πρώτες βοήθειες, απομόνωση κρουσμάτων γρίπης κ.λπ. Επιπλέον δε, ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να τηρείται το ιατρικό αρχείο των Μαθητών, αλλά και να λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής των γονέων και κηδεμόνων για την ενημέρωση τους, σχετικά με τους υποστηριζόμενους ή μη μαθητές σε θέματα υγείας.
Ακολούθως σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της αναχρονιστικής υπ’ αριθ. 12142 /01-10-1976 Υ.Α. του ΥΠΕΠΘ σχετικά με το περιεχόμενο του σχολικού φαρμακείου (υγειονομικό υλικό), η οποία δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση την παροχή της σχολικής νοσηλευτικής φροντίδας.
Τέλος σας επισημαίνουμε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του εργασιακού ωραρίου των Σχολικών Νοσηλευτών οι οποίοι ενώ υπογράφουν για να εργάζονται 25 διδακτικές ώρες, παραμένουν στη Σχολική Μονάδα και εργάζονται 30 διδακτικές ώρες, χωρίς να υπάρχει η σχετική αποζημίωση, στην πλειοψηφία τους.
Ως ο αρμόδιος φορέας εκπροσώπησης των Σχολικών Νοσηλευτών και σύμφωνα με τους σκοπούς της Ε.Ν.Ε., Ν. 3252/2004, άρθρο 2, είμαστε στη διάθεσή σας, για την από κοινού χάραξη βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε ο θεσμός του Σχολικού Νοσηλευτή να αναπροσαρμοστεί τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε λειτουργικό πλαίσιο, έχοντας ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ήδη εδώ και μια δεκαετία υλοποιούμε το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Ε.Ν.Ε.: «Schoolhealth» (www.schoolhealth.gr), με έμφαση στις Πρώτες Βοήθειες, για τους Μαθητές – Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το οποίο έχουμε ενημερώσει σχετικά τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου. Επιπλέον κάθε έτος επανεκπαιδεύουμε τους Σχολικούς Νοσηλευτές στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, χορηγώντας αντίστοιχη βεβαίωση παρακολούθησης.
Η Σχολική Νοσηλευτική, αποτελεί μια εξειδικευμένη πρακτική νοσηλευτικής. Διασφαλίζοντας την υγεία των μαθητών μέσα στο σχολικό περιβάλλον, καλλιεργούμε υγιείς νοοτροπίες, προάγουμε την ακαδημαϊκή επιτυχία και θέτουμε τις βάσεις για μια ισχυρή και ευσυνείδητη μελλοντική κοινωνία.
Ευελπιστώντας στη θετική σας απόκριση, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεσή σας για μια άμεση συνάντηση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: enne.gr