Με επιστολή της στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη η ΕΣΑμεΑ θίγει το ζήτημα των προσβάσιμων κατοικιών και διεκδικεί διακριτά μέτρα στην επερχόμενη ΚΥΑ για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την παροχή κατοικιών για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Η ΕΣΑμεΑ τονίζει για άλλη μία φορά ότι η συμπερίληψη της αναπηρίας/ χρόνιας πάθησης σε κάθε Πρόγραμμα της Στεγαστικής Στρατηγικής με διακριτό τρόπο είναι επιβεβλημένη, καθώς τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν το πρόσθετο κόστος της αναπηρίας/ χρόνιας πάθησής του, μαζί την μακροχρόνια οικονομική κρίση, την πληθωριστική κρίση, την ανεργία κλπ.
Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:
- Όλα τα διακριτά μέτρα που αφορούν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να ισχύσουν και για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, προσαυξημένα κατά 20% τουλάχιστον λόγω της αναπηρίας/χρόνιας πάθησης.
- Διπλασιασμό των εισοδηματικών ορίων, όπως ισχύει στην ΚΥΑ για τη συμπερίληψη των ευάλωτων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, για τους δικαιούχους με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους.
- Όλες οι κατοικίες που θα κατασκευαστούν από παραχωρήσεις του Δημοσίου ή θα ανεγερθούν σε δημόσια περιουσία να τηρούν τις βασικές προδιαγραφές προσβασιμότητας.
- Ειδική ρήτρα για επιπλέον ανακατασκευές σχετικές με την προσβασιμότητα των χώρων σε κατοικίες που θα δοθούν σε άτομα με αναπηρία.
Τονίζεται επίσης ότι η έλλειψη προσβάσιμης κατοικίας είναι εις γνώση της Πολιτείας, καθώς ήδη με το πρόγραμμα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας που έχει εντάξει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναγνωρίζεται με σαφή και ρητό αυτή η έλλειψη.
Γι’ αυτό το λόγο και ρητά πρέπει να προβλεφθεί ότι οι κοινωνικές κατοικίες που θα ανεγερθούν σε δημόσια οικόπεδα και θα παραχωρηθούν ως κοινωνική αντιπαροχή θα πρέπει να συμμορφώνονται κατ’ ελάχιστον με τα παρακάτω:
- οι πολυκατοικίες να διαθέτουν πλήρη προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών, με τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας στους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων (άνοιγμα θυρών, διαστάσεις χώρων υγιεινής κ.λπ.) βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν. 4067/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), να διαθέτουν α) πλήρη προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, με τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας για διασφάλιση εύκολης επισκεψιμότητας των κτιρίων σε όλους στους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων (προσβάσιμη ισόπεδη είσοδος, προσβάσιμες οριζόντιες και κατακόρυφες διαδρομές με κατάλληλους ανελκυστήρες, διαδρόμους κ.λπ.) διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία, β) δυνατότητα εύκολης μετατροπής όλων των διαμερισμάτων σε πλήρως προσβάσιμες κατοικίες (πρόβλεψη εξαρχής ικανοποιητικού ανοίγματος θυρών, διαστάσεις χώρων υγιεινής, ικανοποιητικού πλάτους εσωτερικών διαδρόμων κ.λπ.) εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα δια βίου χρήσης τους ανεξάρτητα από ηλικία, ατυχήματα, αναπηρία κ.λπ.
- ενώ ένα συγκεκριμένο ποσοστό διαμερισμάτων (20%) θα πρέπει εξαρχής να είναι πλήρως προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να διαθέτουν και συγκεκριμένο εξοπλισμό προσβασιμότητας.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι η ανάγκη διασφάλισης προσβασιμότητας δεν υπαγορεύεται μόνο από τη νομοθεσία και την ανάγκη συμπερίληψης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αλλά και από το γεγονός της ταχύτατης γήρανσης της ελληνικής κοινωνίας και της άρρηκτης σχέσης αναπηρίας και ηλικίας, η οποία ως γνωστό ενισχύεται με την αύξηση της ηλικίας.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: esamea.gr