ΑΡΘΡΑ

Ένας σούπερσταρ με σύνδρομο Tourette: «Lewis Capaldi: Πώς Νιώθω Τώρα»

Ένας νεαρός τραγουδιστής τραγουδάει το μεγαλύτερο hit (με πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές στο Spotify) αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει λόγω έντονων τικ. Σε αυτό το σημείο παίρνει τη σκυτάλη το κοινό του και συνεχίζει το τραγούδι σε ένα βίντεο που έγινε viral πριν λίγο καιρό…

 

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού

 

Την πολύ ανθρώπινη ιστορία αυτού του superstar αφηγείται το ντοκιμαντέρ  «Λούις Καπάλντι: Πώς Νιώθω Τώρα» (Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now) παραγωγής Νetflix του 2023.

Αυθεντικό πορτρέτο…

Η ταινία ξεκινάει πολύ συμβατικά δείχνοντας ένα νεαρό παιδί που μεγάλωσε με μία κιθάρα παίζοντας τραγούδια στην κουζίνα των γονιών του και κατέληξε να γεμίζει στάδια και αρένες σε όλο τον κόσμο. Από ένα σημείο και μετά όμως, βλέπουμε πως οι πιέσεις για επιτυχία επηρεάζουν την ψυχική του υγεία, αλλά και τον αντίκτυπο που έχει το σύνδρομο Tourette σε αυτό που αγαπάει περισσότερο: στο να παίζει μουσική ζωντανά στο κοινό.
Βλέπουμε πως αλλάζει η ζωή του από τον ξαφνικό πλούτο αλλά και πως αυτό αλλάζει τους γύρω του. Βλέπουμε ακόμα και την μοναξιά ενός ανθρώπου που αναγνωρίζεται ή περιτριγυρίζεται από τόσο κόσμο.

Ένας τελείως διαφορετικός superstar…

Αν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τη δημόσια εικόνα του Καπάλντι με δυο λέξεις αυτές θα ήταν χιούμορ και αντισυμβατικότητα. Τον έχω παρακολουθήσει σε δεκάδες αποσπάσματα από συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια, όπου είναι πάντα αθυρόστομος, αυθόρμητος και αστείος με εναν ακατέργαστο δικό του τρόπο. Στην ταινία υπάρχει μία από τις πιο αστείες ομιλίες αποδοχής βραβείου που έχετε δει ποτέ. Πάντα ατημέλητος και μάλλον αχτένιστος, ακόμα κάνει παρέα με τους φίλους του από την παιδική του ηλικία (μεταξύ των οποίων ένας νεκροθάφτης και ένας DJ πρώην στεγάς) και αν και  εκατομμυριούχος πέρασε την περίοδο του lockdown στο σπίτι των γονιών του, που το λες και άβολο…

Stress και το σύνδρομο του απατεώνα…

Πίσω όμως από αυτή την εικόνα κρύβεται ένας άνθρωπος με τεράστια ευαισθησία, που έγραψε και τραγούδησε, εξαιρετικά συναισθηματικά τραγούδια, που τον οδήγησαν στην παγκόσμια επιτυχία. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται, μέσα σε άλλα, την τραγική ιστορία που ενέπνευσε το “Before you Go” και τα παιδικά τραύματα που άφησαν στον Λούις.

Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να τον έχουν ακούσει μέσω internet και πάνω από ένα εκατομμύριο ζωντανά, ο ίδιος  θεωρεί ότι δεν αξίζει την αγάπη του κοινού, νιώθει ότι κάποια στιγμή θα ξεσκεπαστεί  ή υποτιθέμενη «καλλιτεχνική του ανεπάρκεια», κάτι που κατονομάζει ο ίδιος ως Σύνδρομο του Απατεώνα. Από την άλλη είναι η πίεση των εταιρειών και των μάνατζερ για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, για ακόμη περισσότερες πωλήσεις, για ακόμα περισσότερα views. Το αέναο κυνήγι του κέρδους και της επιτυχίας που ξαφνικά μετατρέπει την αγάπη του για τη μουσική σε καταναγκαστική εργασία. Συσσωρευμένο άγχος, κρίσεις πανικού και επιδείνωση της υγείας του με κάτι που τον απασχολούσε χρόνια χωρίς να ξέρει την πραγματική φύση του.

Η σημασία της διάγνωσης…

Και ξαφνικά από το κέντρο του κόσμου τρία χρόνια εκτός μουσικής. Υπάρχει μία σκηνή  στο ντοκιμαντέρ που βλέπουμε την ανακούφιση και την ηρεμία που φέρνει στον Καπάλντι, η διάγνωση του με σύνδρομο Tourette. Γιατί γνωρίζει πια. Γιατί ξέρει τι είναι αυτό που έχει να διαχειριστεί.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι  μόνο για να έχει την κατάλληλη θεραπεία αλλά και να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Μιλώντας με πολύ κόσμο για τον αυτισμό έχω ακούσει συχνά την έκφραση ότι «η διάγνωση είναι μία ταμπέλα και ότι στιγματίζει το άτομο που την παίρνει». Αυτό βέβαια, για εμένα, είναι εξαιρετικά ανόητο και ιδιαίτερα όταν εκστομίζεται από ειδικούς.

Η διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής, νόσου ή συνδρόμου, βοηθά όχι μόνο το ίδιο το άτομο για την αυτεπίγνωση του ή την αντιμετώπιση της, αλλά και την κοινωνία να αναγνωρίσει να αποδεχτεί και να ενημερωθεί για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα.

Επανεκκίνηση…

Το ντοκιμαντέρ λοιπόν σηματοδοτεί την επάνοδο του Λούις στα μουσικά πράγματα: νέο άλμπουμ, περιοδείες με ζωντανές εμφανίσεις, συνεντεύξεις και έντονη παρουσία στα social media (instagram, tik tok κτλ). Έτσι προέκυψε και η υποστήριξη του κοινού στο γνωστό βίντεο. Το ότι ο Λούις μιλάει δημόσια για το σύνδρομο Tourette, όπως βέβαια και η Billie Eilish, βοηθάει όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά όσους έχουν το ίδιο σύνδρομο ή κάποια άλλη αναπηρία, αλλά κυρίως βοηθάει στην ενημέρωση του κοινού που δεν γνωρίζει.

Η Billie Eilish ανοίγεται για το σύνδρομο Tourette

Η Billie Eilish ανοίγεται για το σύνδρομο Tourette

Μία σκληρή βιομηχανία…

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι που πρέπει να δείτε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Ένας είναι το μουσικό φαινόμενο με το όνομα Λούις Καπάλντι, ο δεύτερος είναι η ανθρώπινη πλευρά του τραγουδιστή και τραγουδοποιού και η μάχη που δίνει τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική του υγεία και ο τρίτος για το ποσό κακό κάνει η μουσική βιομηχανία στους ίδιους τους καλλιτέχνες αλλά και στο έργο τους.

Αναλογίστηκα πόσα θύματα έχουμε όλες αυτές τις δεκαετίες, πόσους ταλαντούχους νέους ανθρώπους που έφυγαν πρόωρα από αυτοκτονία ή από καταχρήσεις, στα χέρια της κρεατομηχανής που λέγεται showbiz.

Από τον Kurt Cobain (Nirvana) και τον Michael Hutchence (INXS) στην Amy Winehouse και την Dolores O’Riordan (Cranberries) στους σχετικά πρόσφατους θανάτους του θρυλικού Chester Bennington (Linking Park ) ή του αγαπημένου μου Avicii.

Δεκάδες καλλιτέχνες που κατέρρευσαν από το βάρος της πίεσης για δημοφιλία και κερδοφορία και πήραν ως αντάλλαγμα μία «πλούσια ζωή» που  τελικά δεν τους πρόσφερε τίποτα…

Ελεύθεροι στο Δρόμο: Η Διαφορετικότητα που μας Ενώνει

Ελεύθεροι στο Δρόμο: Η Διαφορετικότητα που μας Ενώνει

Δείτε το trailer και λεπτομέρειες εδώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *