Εξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγράφονται δεκαεννιά περιστατικά ημερισίως. Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν 6.834 δικογραφίες, σε σχέση με τις 4.619 που είχαν σχηματιστεί το 2020.
Το 2021 συνολικά 5.705 γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 3.626 γυναίκες που είχαν πέσει θύματα το 2020.
Από τα συνολικά 7.695 θύματα ενδοοικογενειακής βίας του 2021, οι 5.705 ήταν γυναίκες και οι 1.990 άντρες.
Διαβάστε | «Σταμάτα να φοβάσαι… Μπορείς! Το ξέρεις πως μπορείς…»
Όσον αφορά στους δράστες, από την Αστυνομία ταυτοποιήθηκαν το 2021 συνολικά 7.242, σε σχέση με τους 4.814 του 2020.
Από τους 7242 δράστες του 2021, οι 5.868 ήταν άντρες και οι 1.374 γυναίκες, ενώ από τους 4.814 δράστες του 2020, οι 3.966 ήταν άντρες και οι 848 γυναίκες.
Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο δημιουργήθηκαν τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας. Θυμίζεται ότι αρχικά ιδρύθηκαν πέντε στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση ανάλογων τμημάτων και στην περιφέρεια.
Το 2021 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες στη χώρα, εγκλήματα που συγκλόνισαν και προβλημάτισαν.
Το θέμα των γυναικοκτονιών και της ενδοοικογενειακής βίας απασχολεί την κοινωνία και της αρχές, μιας και τα χρόνια της πανδημίας με τα lockdown και τους περιορισμούς που επέβαλαν τη μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι και αύξησαν τα περιστατικά αυτά, έφεραν το θέμα στο προσκήνιο και έκαναν πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους αλλά και την αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από το τόσο σημαντικό αυτό θέμα.
Ενδοοικογενειακή βία
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.
Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.
Αν είστε θύμα:
- Καλέστε το 100.
- Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
Ακριβή διεύθυνση
Ονοματεπώνυμο
Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου») - Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
- Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
- Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
- Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
- Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr
Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
- Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
- Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
- Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
- Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
- Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: http://www.astynomia.gr/