ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκατοντάδες μαθητές στην Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση για τον Αυτισμό!

Το μήνυμα πως «ο αυτισμός είναι απλώς μια διαφορετικότητα με πολλά χαρίσματα», έστειλαν από κοινού, με τον δικό τους συγκινητικό τρόπο, μαθητές γυμνασίου και λυκείου από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση με τίτλο «Όταν το παζλ συμπληρώνεται…», την Τετάρτη 5 Απριλίου, στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού διοργάνωσαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα», ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε. «Αχτίδα» και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) – Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Αυθόρμητοι, με βλέμμα καθαρό και λόγο κοφτερό, οι μαθήτριες και οι μαθητές ανέβηκαν στο βήμα συνοψίζοντας μέσα σε λίγες φράσεις τον στόχο των διοργανωτών, που ήταν η ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό. «Είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά και διαφορετικοί. Ανεξαρτήτως αν είσαι παιδί με αυτισμό, με ειδικές ανάγκες ή χωρίς, σημασία έχει να είσαι στο ‘’εσύ’’», είπε η Μυριάνα. «Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ταυτόχρονα ίσοι».

Οδηγός Αυτισμού για γονείς!

Η λέξη ‘’αυτιστικέ’’ χρησιμοποιείται ως βρισιά από κάποιες παρέες. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει όλοι να μάθουμε πως δεν είναι ντροπή κάποιος να έχει αυτισμό», συμπλήρωσε ο Σπύρος με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Πιστέψτε στον εαυτό σας! Κάνετε όνειρα, προσπαθήστε! Όπως τα παιδιά με αυτισμό, που καταφέρνουν να κάνουν τόσα πράγματα!», προέτρεψε ο Μιχάλης. «Όταν θέλουμε, μπορούμε. Φεύγοντας από εδώ όλοι έχουμε την ανάγκη και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», είπαν η Ευαγγελία και ο Ανέστης.

Οι μαθητές περιέγραψαν τον αυτισμό μέσα από τη δική τους ματιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης για έναν κόσμο δίκαιο για όλους. Νωρίτερα, μαζί με εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των φορέων που ασχολούνται με τον αυτισμό, παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Who is the last one- Ποιος είναι τελευταίος;» του Διεθνούς Φεστιβάλ «H αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» – RoDi του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που πραγματεύεται πώς παιδιά διαγνωσμένα στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και μη, εργάζονται στην ίδια θεατρική σκηνή και γίνονται μια ομάδα.

Μετά την προβολή, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση του κοινού με ειδικούς επιστήμονες, στην οποία εστίασαν στις πτυχές του αυτισμού, αλλά και στα κοινωνικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία γενικότερα.

«Μπορεί να απομένουν αρκετά βήματα για να γίνει βιώσιμη η καθημερινότητα για τους ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, όμως αυτό είναι κάτι που όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε, ο καθένας με τον τρόπο του», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης. Παράλληλα, ανέφερε ότι στο ΓΝ Παπαγεωργίου υλοποιήθηκε πιλοτική παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό, τα οποία συνεργάστηκαν με δυο «κοινωνικά» ρομπότ, τον Nao και την Pepper, και βοηθήθηκαν στο να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να εξοικειωθούν στην κατανόηση εννοιών.

Στη διαφορετικότητα των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού αναφέρθηκε και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου «Η Αντηρίδα» Ζωή Ψαρρά-Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για παιδιά με χαρίσματα και πολλά ταλέντα στα οποία όλοι πρέπει να είμαστε δίπλα.

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, ενώ την πλαισίωσαν μουσικά οι μαθήτριες της χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων «Ελπίδα».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *