Η θεωρία γίνεται πράξη και για τους επόμενους μήνες η ομάδα του smarty4covid, που αποτελείται από ερευνητές δύο εργαστηρίων (BIOSIM και AILS) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συνεργάζεται με την επιστημονική και νοσηλευτική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΑΧΕΠΑ για την συλλογή πρωτότυπων δεδομένων ηχητικών καταγραφών φωνής, βήχα και αναπνοής νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Το υλικό αυτό θα αποδειχτεί πολύτιμο για την δημιουργία μοντέλων πρόγνωσης της εξέλιξης της τόσο απρόβλεπτης νόσου COVΙD-19.
Με την βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κας Χριστίνας Δημόνη θα γίνει λήψη καταγραφών φωνής, βήχα και αναπνοής από νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα υποστούν επεξεργασία με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση κρυμμένων μοτίβων που μπορεί να χρησιμεύσουν ως νέοι βιοδείκτες υψηλής προγνωστικής αξίας για την εξέλιξη της νόσου.
Η συνεργασία αυτή είναι πρωτοποριακή, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε η έρευνα και η καινοτομία είναι βασικά χαρακτηριστικά του smarty4covid από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημιουργίας του, γεγονός που αναγνωρίστηκε στοn διαγωνισμό καινοτομίας, τεχνολογίας και δημιουργικότητας #HackCoronaGreece.
To smarty4covid συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο πλαίσιο της Προκήρυξης Δράσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας «Παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Επιστημονικώς υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια του ΕΜΠ και διευθύντρια του εργαστηρίου BIOSIM. Κύρια ερευνήτρια του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, μέλος ΕΔΙΠ του ΕΜΠ και μέλος του Εργαστηρίου BIOSIM. Στην ερευνητική ομάδα του smarty4covid, συμμετέχει ο Δρ. Γεώργιος Στάμου, καθηγητής του ΕΜΠ και ερευνητές-μέλη των εργαστηρίων ΒIOSIM και AILS.
Παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές στο ΑΧΕΠΑ, η ομάδα του smarty4covid φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα εθελοντών συμμετεχόντων που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό, έχει αναπτύξει και διαθέτει προς χρήση από το ευρύ κοινό την διαδικτυακή εφαρμογή www.smarty4covid.org μέσω της οποίας συλλέγονται κατάλληλα δεδομένα για την δημιουργία μοντέλων βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη της διάγνωσης και την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου. Μπορείτε να γίνετε μέλη της κοινότητας smarty4covid χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για να περιγράψετε την υγεία σας, απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις και πραγματοποιώντας σύντομες καταγραφές βήχα, φωνής και αναπνοής.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: https://www.ntua.gr/