ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Χτυπούν κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων (Βίντεο)

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει τις ελλείψεις σε φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά.

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου…

ΦΣΘ: «Χτυπούν κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων

Άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων παραμένουν περισσότερα από 400 σκευάσματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ελλείψεων, μετατρέποντας σε Γολγοθά την αναζήτησή τους για πολίτες και φαρμακοποιούς.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές, αλλά τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Όπως τονίζει ο ΦΣΘ, οι ελλείψεις φαρμάκων «χτυπούν κόκκινο», με την αναμονή εκατοντάδων πολιτών να ξεπερνάει έως και τις 30 ημέρες μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά τους, δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τους ασθενείς τους, αναζητώντας τα είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του νομού Θεσσαλονίκης είτε και σε άλλους νομούς, από τον Έβρο έως και την Κρήτη.

ΕΣΑμεΑ: “κ. Πλεύρη κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω της έλλειψης γ΄σφαιρίνης”

ΕΣΑμεΑ: “κ. Πλεύρη κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω της έλλειψης γ΄σφαιρίνης”

«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά επιδεινώνεται ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Πλέον σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Κατά το διάστημα της αναμονής, πολλοί από τους ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους, διότι για ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη, δεν υπάρχει πάντα κάποιο άλλο με το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί ή αναγκάζονται να επισκεφτούν εκ νέου το γιατρό τους για να την αλλάξουν», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

«Αγκάθι» όμως αποτελούν και οι σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, αλλά εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας ΑΕ). Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΦΣΘ Γιώργο Κιοσέ, «το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο κατά του τετάνου Tetana και τα χάπια Librax που ενδείκνυνται για παθήσεις του γαστρεντερολογικού».

«Παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και συνταγογραφούνται σε μεγάλο αριθμό ασθενών, είναι διαρκώς σε έλλειψη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, καθώς αναγκάζονται είτε να κάνουν το διπλό ή τριπλό εμβόλιο κατά του τετάνου, το οποίο δεν αφορά μόνο τον τέτανο, αλλά και τη διφθερίτιδα είτε να αλλάζουν φαρμακευτική αγωγή σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σκευάσματα», τονίζει ο κ. Κιοσές και προσθέτει «το τοπίο αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν τις συγκεκριμένες ελλείψεις παραμένει θολό. Οι εμπλεκόμενοι φορείς ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, καθώς ο ΙΦΕΤ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να παραγγείλει και να κάνει εισαγωγή αυτών των φαρμάκων χωρίς προηγούμενη εντολή από τον ΕΟΦ».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα καταθέσει στους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και ένα ενημερωτικό βίντεο για την ανάδειξη του ζητήματος.

«Τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη συνήθως είναι πολυεθνικών εταιρειών και πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνουμε τους αρμόδιους φορείς και δημοσιοποιούμε το πρόβλημα προτείνοντας λύσεις, όπως απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ουσιαστική διεξαγωγή ελέγχων από τις αρχές και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων. Ωστόσο κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την οριστική επίλυση του προβλήματος ή έστω τον περιορισμό των ελλείψεων», δηλώνει ο κ. Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο κ Κιοσές προτείνει «τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία. Κάθε φαρμακοποιός θα έχει την επιλογή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να δηλώσει ότι το φάρμακο της συνταγής δεν βρέθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι έτσι θα ενημερώνονται έγκυρα και έγκαιρα για τις ελλείψεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρείες, ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: www.fsth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *