ΑΡΘΡΑ

«Αυλή του Κόσμου»: Κέντρο Ημέρας Εφήβων – Νεαρών Ενηλίκων με Αυτισμό

Η «Αυλή του Κόσμου» γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει το πολύτιμο έργο της όντας μία από τις λίγες δομές για άτομα μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας με αυτισμό.

«Aυτισμός: Ενημερωθείτε – Αποδεχθείτε – Αγαπήστε»

Το Κέντρο Ημέρας Εφήβων – Νεαρών Ενηλίκων με Αυτισμό Δυτικής Αττικής «Στην Αυλή του Κόσμου» λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης εφήβων και νεαρών ενηλίκων με αυτισμό μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας.

Ιδρύθηκε το 2008, από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Διαθέτει την υπ’ αριθμ. Υ5β/Γ.Π.82959/10-11-2014 άδεια λειτουργίας .

Το κοινωνικό μας όραμα εστιάζεται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες με αυτισμό, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η «Αυλή του Κόσμου» αποτελεί μία από τις ελάχιστες δομές που παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε άτομα με αυτισμό μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας.

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Οι ωφελούμενοί είναι έφηβοι και ενήλικες με Αυτισμό μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας, ηλικίας 15-22 ετών.

Η «Αυλή του Κόσμου» έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 40 νέους με αυτισμό, στηρίζοντας παράλληλα και τις οικογένειες τους, παρέχοντας εκπαίδευση, συμβουλευτική και στήριξη.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με κύριο μέλημα τη βελτίωση της καθημερινότητας των εφήβων και νεαρών ενηλίκων με αυτισμό, παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

-Διάγνωση

Eξατομικευμένη Θεραπευτική αποκατάσταση στηριζόμενη στις αρχές του ΤΕACCH, του ΑΒΑ, του PECS, του SI, Intensive Interaction, της Sherbone

-Παιδοψυχιατρική παρακολούθηση

-Συμβουλευτική οικογένειας

-Λογοθεραπεία

-Εργοθεραπεία

-Προσαρμοσμένη φυσική αγωγή

αυλη του κόσμου_αθλητικές δραστηριότητες

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα θεραπευτικά / αποκαταστασιακά προγράμματα του Κέντρου Ημέρας είναι εξατομικευμένα και στοχεύουν:

– στην επίτευξη της αυτονομίας σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής

– στην ενίσχυση της επικοινωνίας

-στην προώθηση της αυτοεξυπηρέτησης στα πλαίσια των αναγκών του κάθε εξυπηρετούμενου

-στην κοινωνικοποίηση σε ομάδες

Πέρα από τις ειδικές θεραπείες, οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα μαγειρικής, δημιουργικού – καλλιτεχνικού εργαστηρίου κ.α.

Αυλή του Κόσμου_μαγειρική

Αυλή του Κόσμου_πρόγραμμα εξωτερικό

Σημαντικό μέρος των προγραμμάτων (τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο) λαμβάνουν χώρα στην κοινότητα υπό τη μορφή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (ψώνια, σουπερ-μάρκετ, λαϊκή, εκδρομές), με κύριο στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, την προώθηση της αυτονομία και την ένταξη στην κοινότητα.

Αυλή του Κόσμου_bowlling

Παράλληλα, το Κέντρο Ημέρας βοηθά στην καταπολέμηση του στίγματος του αυτισμού στην τοπική κοινότητα μέσω της ενημέρωσης και των στοχευμένων αποκαταστασιακών προγραμμάτων, που λαμβάνουν χώρα εντός αυτής.

Αυλή του Κόσμου_ενημέρωση

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από: Παιδοψυχίατρο, Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Ειδικό Παιδαγωγό, Γυμναστή Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Υπάλληλο Γενικών Καθηκόντων, Διοικητικό Υπάλληλο.

Όλοι οι θεραπευτές πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την άσκηση του επαγγέλματός τους κι έχουν τις απαιτούμενες πιστοποιημένες γνώσεις και εξειδικεύσεις για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η «Αυλή του Κόσμου» λειτουργεί με τρόπο που να διασφαλίζει την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και τη διαφύλαξη της εχεμύθειας.

 «Aυτσιμός: Ενημερωθείτε – Αποδεχθείτε – Αγαπήστε»

Ενημερωθείτε για τις δράσεις του Κέντρου Ημέρας “Στην Αυλή του Κόσμου” εδώ…

 

Ευχαριστούμε το Κέντρο Ημέρας Εφήβων – Νεαρών Ενηλίκων με Αυτισμό Δυτικής Αττικής “Στην Αυλή του Κόσμου” για την παραχώρηση του υλικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *