Τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα διαφημιστικό σποτ για τον Ημιμαραθώνιο της Κρήτης. Στο βίντεο αυτό, παρουσιάζονται δύο παιδιά. Το ένα παιδί βλέπει και το άλλο δε βλέπει.
Το Παιδί που βλέπει ψάχνει παρέα για να παίξει μπάλα. Το μόνο παιδί που βρίσκεται να παίξει μαζί του είναι το παιδί που δε βλέπει γιατί όλα τα υπόλοιπα παίζουν με τα κινητά ή τα τάμπλετ.
Πρώτη ένσταση: Στις μέρες μας, τα κινητά και τα τάμπλετ είναι απόλυτα προσβάσιμα σε όλους ακόμα και σε αυτούς που δεν βλέπουν.
Όταν συναντιούνται τα δύο παιδιά, ακολουθεί ο εξής διάλογος:
– Θέλεις να τρέξουμε;
-Εγώ δε μπορώ.
Δεύτερη ένσταση: Από πότε τα παιδιά που δεν βλέπουν, δεν μπορούν να τρέξουν και να παίξουν με παιδιά που βλέπουν;
Από προσωπική πείρα σας λέω πως, όταν ήμουν παιδί, μιά χαρά έπαιζα, έκανα ποδήλατο, σκι στο χιόνι, skateboard, αλλά και πολλά άλλα. Μην τρομάζετε, δεν έχω μαγικές δυνάμεις, ούτε μάτια ψυχής, ούτε “ειδικές” ικανότητες.
Στη συνέχεια τα δύο παιδιά παρουσιάζονται να τρέχουν, μαζί. Έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές.
Εκδοχή Α | Το παιδί που δεν βλέπει να τρέχει ενώ το παιδί που βλέπει να περπατάει αφήνοντας το άλλο παιδί να κερδίσει.
Τρίτη ένσταση: Φαίνεται ολοκάθαρα ότι η νίκη χαρίζεται στο παιδί που δε βλέπει.
Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν χαρίστηκε ποτέ, ούτε σε τυφλά παιδιά, ούτε σε τυφλούς ενήλικες.
Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
– Κέρδισες!
– Δεν έχω κερδίσει ποτέ.
Τέταρτη ένσταση: Το μήνυμα οτι οι τυφλοί δεν κερδίζουν ποτέ, είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Το video συνεχίζεται με το σλόγγαν: (Βλέπεις, Μπορείς!).
Πέμπτη ένσταση: Δηλαδή αν δε βλέπεις, δε μπορείς; Δε νομίζετε οτι θα ήταν πιο σωστό να λέει: “Βλέπεις, δε βλέπεις, μπορείς”.
Εκδοχή Β | Τα δύο παιδιά τρέχουν και τερματίζουν μαζί, με τον ίδιο διάλογο των παιδιών να ακούγεται, ενώ αφαιρείται και η λέξη βλέπεις από το σλόγγαν στο τέλος, κάτι που δε χρειαζόταν να γίνει, αφού η λέξη βλέπεις χρησιμοποιείται από τυφλούς και βλέποντες στην καθημερινότητα.
Στο video αυτό, κάθε έκφραση του τυφλού παιδιού προκαλεί τον οίκτο, ένα συναίσθημα που δεν έχει καμία σχέση με το αθλητικό πνεύμα και τη θετική ενέργια που πηγάζει από τον Ημιμαραθώνιο.
Το βίντεο αυτό, είναι προσβλητικό ιδιαίτερα για όλους τους τυφλούς αλλά ακόμα περισσότερο για τους τυφλούς αθλητές και τους Παραολυμπιονίκες που μας έχουν χαρίσει μεγάλες στιγμές υπερηφάνειας φυσικά με την αξία τους και την δική τους προσωπική προσπάθεια.
Θα μπορούσε να παρουσιαστεί ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο, με τα δύο παιδιά να τρέχουν ως τυφλός αθλητής και συνοδός του.
Απαιτούμε από τους διοργανωτές την απόσυρση του συγκεκριμένου βίντεο, γιατί μας υποτιμά Ζητούμε την Αντικατάσταση του με άλλο που θα προάγει την ευγενή άμιλλα, την φιλία και όχι την λύπηση.
Είμαστε στη διάθεση των διοργανωτών και παραγωγών, για να συζητήσουμε μαζί τους τις προτεινόμενες αλλαγές.
Διαβάστε ακόμη…
Συλλέγουμε Υπογραφές για την Απόσυρση του Spot του «Ημιμαραθωνίου Κρήτης 2019»
Γράφει: η Μαρία Μανιατάκη (Διαχειρίστρια του καναλιού Προσβάσιμος Κόσμος – YouTube και μέλος της ομάδας Απαιτούμε την απόσυρση βίντεο για τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης 2019