“Οι υποστηρικτές της επαγγελματικής απασχόλησης, για ανθρώπους με αναπηρία, λένε ότι… ήρθε η ώρα να αυξήσουν τις προσδοκίες”.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο, για την απασχόληση των αναπήρων, Bill Gamack… “ο δημόσιος τομέας είναι κατάλληλος για την απασχόληση ατόμων με αυτισμό, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να προωθηθεί η διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας”.
της Πόπης Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Η EPIC Assist, του κ. Gamack, είναι ένας κορυφαίος_ μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί πάνω από 25 χρόνια, βοηθώντας τα άτομα με αναπηρία να προετοιμαστούν, να βρουν και να διατηρήσουν ουσιαστική απασχόληση. Ο Βill Gamack ως Διευθύνων Σύμβουλος της EPIC, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, παγκοσμίως και είναι παθιασμένος με το να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν εργασία και να επιδιώκουν το μέγιστο δυναμικό τους – ιδιαίτερα εκείνους με αναπηρία ή μειονεκτήματα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στον Μichael Gorey_ της Canberra Times, μίλησε γι’ αυτά τα θέματα…
Είπε, ότι η κοινωνία είχε χαμηλές προσδοκίες για άτομα με αναπηρία και αυτό έπρεπε να αλλάξει…”Τα άτομα με αναπηρία, γενικά, δεν αναμένεται να επιτύχουν πολλά, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης και της οικοδόμησης μιας καριέρας”.
“Αυτό το θέμα των χαμηλών προσδοκιών είναι μια ατυχής αλήθεια και κάτι που οι άνθρωποι αγωνίζονται να συζητήσουν, αλλά χωρίς να το αναγνωρίσουμε πρώτα, δεν μπορούμε ποτέ να περιμένουμε να το αντιμετωπίσουμε”.
Ο κ. Gamack δήλωσε ότι απαιτείται μια σημαντική αλλαγή στη σκέψη…
“Δεν είναι εύκολο να αμφισβητήσουμε τα κοινωνικά πρότυπα και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν για τόσο πολύ καιρό, αλλά είναι απαραίτητο να δούμε την πρόοδο και να επιτύχουμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των ανθρώπων με αναπηρία”.
“Οι θέσεις εργασίας είναι εκεί και υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία που μπορούν να καλύψουν αυτούς τους ρόλους. Το θέμα είναι, να ανοιχτούν αυτές οι πόρτες και να προωθηθεί ένα περιβάλλον που θα στηρίζει και θα αποδέχεται την διαφορετικότητα“.
“Τα άτομα με αναπηρία ίσως χρειαστούν λίγο επιπλέον στήριξη εκ των προτέρων, για να εξοικειωθούν σταδιακά με τον επαγελματικό ρόλο τους, αλλά όπως συμβαίνει και και με όποιον άλλον, αποκτούν αυτοπεποίθηση με την πάροδο του χρόνου”.
Η ομοσπονδιακή δημόσια υπάλληλος, η κα Jeanette Purkis, που είναι αυτιστική, εξέθεσε και η ίδια τις απόψεις της, γι’ αυτά τα θέματα.
“Μερικές φορές οι εργοδότες φαίνεται να σκέφτονται ότι έχουν έναν υπάλληλο με διαφορετικό υπόβαθρο. Ότι απλά έχουν κάνει μια χάρη, με την πρόσληψη αυτή, όμως αυτό δεν βοηθάει. Στο χώρο εργασίας, ένας υπάλληλος είναι κατά πρώτον μέλος του προσωπικού και κατά δεύτερον ένα άτομο με αναπηρία. Αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά, δώστε τους υποστήριξη και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Αυτά είναι που χρειάζονται”.
Η κα Purkis είπε ότι “Κάποιοι αυτιστικοί έχουν συχνά προβλήματα με τελειομανία και άγχος. Μπορεί να είναι πολύ ανήσυχοι και δεν θέλουν να κάνουν κάποιο λάθος, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την επαγγελματική τους απασχόληση”.
“Επίσης, πολλοί αυτιστικοί έχουν αυξημένες, σε ένταση, τις αισθητικές εμπειρίες που οι μη αυτιστικοί άνθρωποι τείνουν να μην έχουν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα φώτα φθορισμού, ενδέχεται να τους προκαλούν σωματικό πόνο και ο περιβαλλοντικός θόρυβος σε ένα γραφείο ανοιχτού σχεδίου να μεγενθύνεται και να καθιστά δύσκολο για αυτούς, να ακούν τον διευθυντή τους ή τους συναδέλφους τους. Ένα από τα προβλήματα, με αυτά τα θέματα, είναι ότι οι μη-αυτιστικοί διαχειριστές μπορεί να μην έχουν κατανόηση, για το τί αισθάνεται ο εργαζόμενος που έχει αυτές τις δυσκολίες και ως εκ τούτου να μην αναλάβουν δράση”.
Σχετικά με αυτές τις δυσκολίες, ο κ. Gamack πρότεινε, ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, κάνοντας απλές προσαρμογές στο χώρο εργασίας:
Για παράδειγμα… αν το άτομο έχει δυσκολία να δουλεύει σε θορυβώδη περιβάλλοντα, τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου, μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, επειδή οι άνθρωποι στο φάσμα, συχνά αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αλλαγή, μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί μια ρουτίνα εργασίας, ώστε το άτομο να ξέρει τί να περιμένει και έτσι να προσαρμοστεί καλύτερα. Φυσικά, οι απρόσμενες διακοπές και αλλαγές στην εργασιακή – ρουτίνα, θα παραμένουν μια πρόκληση, γι’ αυτό, δίνετε στο άτομο όσο το δυνατόν περισσότερη ειδοποίηση και χρόνο για να προσαρμόζεται.
Ο κ. Gamack επισημαίνει επίσης και τα οφέλη για τις εταιρείες, οργανώσεις κλπ. “Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία έχουν αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να βρουν εργασία, οπότε μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, θα είναι εξαιρετικά πιστοί σε μια οργάνωση – εταιρεία”. “Επίσης, οι οργανώσεις που αποδεικνύουν ότι αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα, θεωρούνται ευνοϊκά από την κοινότητα ως κοινωνικά υπεύθυνοι και δίκαιοι”.
Σε όλα αυτά, η κα Purkis συμπληρώνει: “Όταν μου προσφέρθηκε μια, πλήρους απασχόλησης, επαγγελματική δουλειά, άλλαξε η ζωή μου. Από το να είμαι στην σύνταξη αναπηρίας και να ζω σε υποστηριζόμενες κατοικίες, έφτασα να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη. Η πίστη μου στον εργοδότη μου είναι τεράστια”.
“Και θέλω να υπενθυμίσω ότι οι αυτιστικοί άνθρωποι συχνά έχουν υπερβολική εστίαση και δίνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια… είμαστε συχνά αποκλίνοντες στοχαστές που μπορεί να σημαίνει ότι είμαστε ιδιαίτερα εκτιμημένοι στους χώρους εργασίας, όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι τόσο βραβευμένες όσο και απαραίτητες”.
Στην Αυστραλία, η Επιτροπή Νομοθετικής Συνέλευσης για την υγεία, την γήρανση και τις υπηρεσίες κοινότητας έχει κάνει την απασχόληση αναπήρων αντικείμενο νέας έρευνας.
Σχετικά με το EPIC Assist
Το EPIC Assist (EPIC) είναι ένας κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί πάνω από 25 χρόνια.
Το EPIC έχει αυξηθεί σε 400 υπαλλήλους και 50 κέντρα παροχής υπηρεσιών, βοηθώντας τα άτομα με αναπηρία να προετοιμαστούν, να βρουν και να διατηρήσουν ουσιαστική απασχόληση.
Το EPIC παρέχει επίσης εκπαίδευση και κατάρτιση και παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλισης Αναπηρίας (NDIS).
Το EPIC λειτουργεί κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας με γραφεία στο Queensland, την Νέα Νότια Ουαλία, την Βικτώρια και την Τασμανία, παρέχοντας ταυτόχρονα μια σειρά υπηρεσιών για την αναπηρία, στην Ευρώπη.
Το EPIC είναι ο πρώτος οργανισμός στην Αυστραλία που επιδιώκει να επιτύχει την Κατάσταση Προσλήψεων Ατόμων με Αναπηρία και είναι παθιασμένοι με την διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παρέχουν μια εξατομικευμένη υπηρεσία, για να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να επιτύχουν τους στόχους τους. Το EPIC μένει μαζί τους στο ταξίδι τους, μέχρι να μην χρειάζονται πλέον βοήθεια, με αποτέλεσμα την επιτυχία όλων – των συμμετεχόντων, των εργοδοτών και της κοινότητας.
Συνεργάζεται επίσης στενά με τους εργοδότες, λαμβάνοντας το χρόνο να κατανοήσει τις επιχειρήσεις τους και τις μοναδικές ανάγκες τους. Στη συνέχεια εντοπίζουν μια αποτελεσματική λύση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές και οδηγεί σε βιώσιμη απασχόληση.
Μετάφραση – επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Πηγή: http://www.canberratimes.com.au/