Η κα Στέλλα Σαλέπη, Αντιδήμαρχος Δήμου Βόλβης (Θεσσαλονίκη) πολιτική επιστήμων και διαγνωσμένη στο φάσμα του Αυτισμού, συναντήθηκε με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου και πρότεινε δέκα αλλαγές που θεωρεί ότι θα διευκόλυναν την καθημερινότητα των αυτιστικών ατόμων και τις οικογένειές τους.
Σχετικές δηλώσεις της στην εκπομπή της ΕΡΤ “Athens Calling” όπου ήταν καλεσμένη και η κ. Φρίντα Κωνσταντοπούλου, Παιδοψυχίατρος μπορείτε να ακούσετε εδώ …
Σε ανάρτηση της αναφέρει η κα Σαλέπη:
Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου συναντηθήκαμε σήμερα στο Υπουργείο με θέμα συζήτησης το φάσμα του αυτισμού στο οποίο ανήκω και εγώ η ίδια. Της πρότεινα κάποιες δράσεις & παρεμβάσεις που μπορούν να επιτευχθούν τόσο στην χώρα μας όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Προσωπικό Βοηθό: Δικαιούχοι και προδιαγραφές
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Προσωπικό Βοηθό: Δικαιούχοι και προδιαγραφές
1. Παιδοψυχολόγοι και αναπτυξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες που θα ενσωματώνονται στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
2. Εκπόνηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά διαμορφωμένων για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και στοχευμένη διασύνδεση των ατόμων αυτών με την αγορά εργασίας.
3. Ενίσχυση της αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης.
Βασική προϋπόθεση για την Αυτόνομη Διαβίωση είναι να υπάρχουν μια σειρά από μέτρα, όπως η παροχή υπηρεσιών από Προσωπικούς Βοηθούς.
4. Εφαρμογή της πρωτοβουλίας DuoDay στην τοπική αυτοδιοίκηση (ημέρα που ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι φορείς και απλοί πολίτες ανοίγουν τις πόρτες τους για άτομα με νοητικές και συναισθηματικές αναπηρίες).
5. Το παράδειγμα του αεροδρομίου Δουβλίνου (ειδικό χώρο για τα άτομα αυτισμού που έχει ως στόχο την μείωση του άγχους λόγω πολυκοσμίας, σκυλιά εκπαιδευμένα για τη διαχείριση του άγχους).
6. Δημιουργία hackathon για την επιμόρφωση υπαλλήλων και προϊσταμένων στους χώρους εργασίας και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού).
7. Διανομή Sunflower lanyard κάρτας.
8. Χρηματοδοτικά εργαλεία προς τους α’ & β’ βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για δράσεις και συνεργασίες με φορείς για το φάσμα του αυτισμού.
9. Καθιέρωση ενός φεστιβάλ ή μιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και πλαίσιο δράσεων όλο τον χρόνο και ειδικά στα σχολεία.
10. Επιμόρφωση δασκάλων και καθηγητών για το φάσμα του αυτισμού και πρόσληψη τους σε σχολεία.
11. Runforautism στους δήμους και στις περιφέρειες.
12. Η 2 Απριλίου να καθιερωθεί ως ημέρα όπου θα εργαστούν συμβολικά σε κάποια καταστήματα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.
Μαζί κάνουμε τον αυτισμό ορατό!
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: Periklis Vasilopoulos