Σχολείο – «βόμβα» αποδεικνύεται το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (ΕΝΕΓΥΛ) Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα ανατριχιαστικά αποκαλύπτονται από το εξαιρετικά επείγον έγγραφο που έστειλε η Διευθύντρια του Σχολείου στο Δήμο Ηρακλείου, από όπου προκύπτουν απίστευτα σοκαριστικά στοιχεία σε σχέση με τους εφιαλτικούς κινδύνους ασφάλειας και υγιεινής στους οποίους είναι εκτεθειμένα παιδιά με αναπηρία τα οποία φοιτούν στο σχολείο.
Αναφέρει σχετικά το patris.gr:
Με βάση την περιγραφή του επίσημου εγγράφου, οι συνθήκες λειτουργίας του σχολείου -που είναι η μεγαλύτερη μονάδα ειδικής αγωγής της Κρήτης με περισσότερους από 120 μαθητές από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου- συνθέτουν ένα τεράστιο σκάνδαλο που επισείει Εισαγγελική παρέμβαση ενώ την ίδια στιγμή εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα και για το Δήμο Ηρακλείου για την άμεση μετεγκατάσταση και των δύο ειδικών σχολείων.
Όπως προκύπτει, το σχολείο το οποίο είναι στεγασμένο σε λυόμενες αίθουσες που δεν έχουν ούτε καν πολεοδομική άδεια, είναι μια άθλια κτιριακή υποδομή που θέτει τη ζωή των παιδιών σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, ενώ εμφανίζει πρόβλημα στατικότητας μέρος της οροφής του ημιυπαίθριου περιστύλιου. Εκτός από τους απίστευτους κινδύνους που ανακύπτουν στη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, προκύπτουν εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργικότητα του σχολείου όπου η αφόρητη ασφυξία των χώρων απαξιώνει και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο του γυμναστηρίου όπου τα παιδιά γυμνάζονται, οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να αλλάζουν ρούχα στα παιδιά που λερώνονται, ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο γίνονται φυσιοθεραπείες αλλά και εργοθεραπείες των παιδιών … Όπως προκύπτει και τα δύο ειδικά σχολεία είναι χωρίς υπερβολή περικυκλωμένα από κινδύνους, αφού με βάση το έγγραφο της διευθύντριας υπάρχει επικινδυνότητα του πρανούς απέναντι από την κεντρική είσοδο του σχολείου, όπου σπίτια είναι κτισμένα στο όριο του πρανούς, με εμφανή σημάδια κατολίσθησης από παρελθοντικές βροχοπτώσεις.
Η Τεχνική Υπηρεσία, η Πολεοδομία, ακόμα και μηχανικοί της Περιφέρειας Κρήτης έχουν έρθει για αυτοψία του χώρου, χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια παρέμβαση και με τον κίνδυνο να παραμένει. Αντίστοιχα τονίζει ότι «το πρανές από την πλευρά του δρόμου Ειρήνης και Φιλίας, έπειτα από την εκσκαφή μεγάλου μέρους του, και το ξερίζωμα δέντρων, παρουσιάζει αστάθεια, με αποκορύφωμα και την μερική καθίζησή του το Σάββατο 9/11, γεγονός που επιβεβαιώνει και εντείνει τον φόβο ενώ συνάμα εγείρει τον προβληματισμό σχετικά με την εξέλιξη σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης ή κάποιου άλλου φυσικού φαινομένου».
Την ίδια στιγμή, το επίμαχο τμήμα του πρανούς, όπου έγινε η κατολίσθηση, έχει αποκλειστεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το θερμοκήπιο ενώ επιπλέον δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμοι χώροι για τα εργαστήρια Γεωπονίας.
Τι αποκαλύπτει το έγγραφο – «φωτιά»
Οι τοίχοι-οροφή, όπου διέρχονται όλες οι καλωδιώσεις του συγκροτήματος έχουν εμφανή σημάδια υγρασίας με συνέπεια να υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ηλεκτροπληξίας, αν κάποιο καλώδιο-σύνδεση δεν είναι σωστά μονωμένο. Στα κουφώματα υπάρχει αισθητό διάκενο περιμετρικά των κασωμάτων, με αποτέλεσμα να εισέρχεται νερό ύστερα από κάθε βροχόπτωση.
Επιπλέον όλες οι ποδιές είναι ξύλινες και έχουν φουσκώσει λόγω της εκτεταμένης υγρασίας. Το ημιυπαίθριο περιστύλιο μεταξύ χώρων διδασκαλίας και αυλής βρίσκεται συνολικά σε κακή κατάσταση. Είναι κατασκευασμένο από μεταλλικό σκελετό, στέγαση από πάνελ πολυουρεθάνης και οροφή από γυψοσανίδες. Οι γυψοσανίδες εξωτερικού χώρου πρέπει να είναι άνθυγρες, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε μικρό τμήμα της οροφής.
Στο μεγαλύτερο μέρος της η οροφή είναι κατασκευασμένη από απλή γυψοσανίδα εσωτερικών χώρων. Κάποιες από αυτές έχουν φουσκώσει και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν άμεσα. Επιπλέον, οι μεταλλικοί στύλοι, τα μεταλλικά δοκάρια και περισσότερο από όλα οι οριζόντιες μεταλλικές διαγώνιες αντηρίδες έχουν σκουριάσει στα περισσότερα σημεία των συνδέσεών τους προκαλώντας στατικό κίνδυνο στην όλη κατασκευή. Η καθαριότητα, αλλαγή ρούχων των μαθητών που χρήζουν ανάγκης, γίνεται στην αίθουσα του γυμναστηρίου.
Επιπροσθέτως στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται οι φυσικοθεραπείες και οι εργοθεραπείες των μαθητών! Το κτίριο στερείται επαρκούς στεγασμένου χώρου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση βροχής κατά την διάρκεια διαλειμμάτων.
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην οποία γίνονται σχολικές εορτές, παραστάσεις, ομιλίες είναι πλέον μικρή και δεν είναι επαρκής για τους μαθητές. οι σχετικές εκδηλώσεις γίνονται στον προαύλιο χώρο κάτω από αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες ή μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και χωρίς τη συμμετοχή των γονέων λόγω έλλειψης χώρου. Δεν υπάρχει χώρος ηρεμίας για τους μαθητές μας».
Με όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες λειτουργεί τόσα χρόνια τώρα η σχολική μονάδα, που θέτουν σε κίνδυνο και την ασφάλεια – υγιεινή μαθητών-καθηγητών παρόλες τις παρεμβάσεις και την οικονομική ενίσχυση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου.
Να τονίσουμε ότι από του χρόνου, αν παραμείνουμε στον ίδιο χώρο, θα προκύψουν νέες ανάγκες σε αίθουσες, σε έναν ήδη κορεσμένο χώρο. Έχουν γίνει πολλαπλές συναντήσεις τόσο με Αντιδημάρχους όσο και με προϊστάμενους Τεχνικών Υπηρεσιών, οι οποίοι έδωσαν μόνο υποσχέσεις, με το οξύ πρόβλημα της στέγασης και τις ασφάλειας της κτιριακής υποδομής να παραμένει.
Διαβάστε περισσότερα στο patris.gr