NEVRONAS LOVES

Δημιουργώντας μια… ακόμη πιο Προσβάσιμη και Συμπεριληπτική Τεχνόπολη: Συνέντευξη με τον Διευθύνoντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων Νίκο Πατρινό

Έχοντας λάβει εκπαίδευση πάνω στη νευροδιαφορετικότητα και νοητική αναπηρία και υπογράφοντας την πρόσληψη υπαλλήλων με νοητική αναπηρία, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ένας από τους πιο συμπεριληπτικούς πολυχώρους της πόλης.

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Εργαστήριο “Νευροδιαφορετικότητα, Νοητική Αναπηρία & Ενδυνάμωση Εργασιακής Συμπερίληψης” 

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο o Nevronas οργάνωσε ένα εργαστήριο με τίτλο “Νευροδιαφορετικότητα, Νοητική Αναπηρία & Ενδυνάμωση Εργασιακής Συμπερίληψης” με σκοπό την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ενθάρρυνση για ουσιαστική συμπερίληψη νευροδιαφορετικών εργαζομένων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Μέσω διασκεδαστικών κουιζ και συμμετοχής του κοινού, ο Νίκος Παγίδας, CEO του Nevronas και Εργοθεραπευτής και η Στέλλα Καμπούρη, HR Professional, Ειδική Παιδαγωγός και μέλος στην ομάδα Εργασιακής Συμπερίληψης του Nevronas, ενημέρωσαν τους εργαζομένους της Τεχνόπολης αρχικά για τον ορισμό και τη διάγνωση της εκάστοτε νευροδιαφορετικότητας.

Σκοπός ήταν να καταρριφθούν τυχόν εσφαλμένες αντιλήψεις και να αναδειχθούν τρόποι διαχείρισης της κάθε νευροδιαφορετικότητας. Με την εργασιακή εμπειρία τους σε συνδυασμό με τις γνώσεις τους, οι εισηγητές του εργαστηρίου ανέδειξαν τα στοιχεία νευροδιαφορετικότητας που πολλοί εργαζόμενοι διαθέτουν και πώς μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα και ατού για την κάθε εταιρεία, όταν προσφέρονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες για ομαλή και ουσιαστική συνύπαρξη και συνεργασία.

Πολλοί από το κοινό μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με νευροδιαφορετικούς συνεργάτες και ιθύνοντες, βοηθώντας έτσι στο να αφαιρεθεί το στίγμα της διαφορετικότητας και να αποτελέσει απλά μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας!

Κάπως έτσι, σε αυτούς τους θετικούς τόνους έκλεισε το εργαστήριο και συνέχισε η συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και του Nevronas, ώστε η εργασιακή συμπερίληψη να λάβει σάρκα και οστά στον χώρο της Τεχνόπολης. Έγινε συμφωνία για την πρόσληψη 2 υπαλλήλων, ατόμων με νοητική αναπηρία από το καφέ της Τεχνόπολης κατόπιν της εκπαίδευσης και της συνεχούς στήριξής των από τη μεριά της ομάδας εργασιακής συμπερίληψης του Nevronas. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Αλέξανδρος και η Βάσω, που έχουν ήδη γνωρίσει τους συναδέλφους τους και ενημερωθεί κατάλληλα για το πόστο που θα αναλάβουν, θα ξεκινήσουν να εργάζονται στο καφέ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι μέσω της συμπερίληψης και της αποδοχής, όλοι μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους στο μέγιστο!

Συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης

Παράλληλα, συζήτησα με τον κύριο Πατρινό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης, τις εντυπώσεις του για το εργαστήριο, αλλά και τις βλέψεις του για τη συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Τεχνόπολης και Nevronas, μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2022 με την διεξαγωγή του Nevronas FESTival.

“Μια κοινωνία που αγκαλιάζει την νευροδιαφορετικότητα και προάγει την ισότητα και την αποδοχή όλων θα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας.” Για αυτό και εκτίμησε τόσο, όπως ανέφερε, το ιδιαίτερα χρήσιμο εργαστήριο του Nevronas, στο οποίο μάλιστα “συμμετείχαν με θερμή ανταπόκριση εργαζόμενοι της Τεχνόπολης, με εκπροσώπους από όλους τους τομείς και τα τμήματά της. Ο Νίκος Παγίδας και η Στέλλα Καμπούρη οργάνωσαν μία πολύ επιμορφωτική και διαδραστική παρουσίαση, με πλούσιες και απόλυτα χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τον επαγγελματικό χώρο όσο και για την καθημερινότητά μας, κατά τη διάρκεια της οποίας μάθαμε πολλά αλλά και κατανοήσαμε βαθύτερα έννοιες που στο ευρύ κοινό παραμένουν ακόμα μπερδεμένες.”

Μίλησε επίσης με μεγάλη θέρμη για “την υλοποίηση ενός οργανωμένου προγράμματος βασισμένου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της Κοινωνικής και Εργασιακής Συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία ή/και νευροδιαφορετικότητα, κι έτσι η Τεχνόπολη θα απασχολήσει άμεσα δύο υπαλλήλους με αναπηρία στον τομέα της εστίασης, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή ένταξη περισσότερων ΑμεΑ ή/και νευροδιαφορετικών υπαλλήλων και σε άλλες θέσεις απασχόλησης.”

Την ίδια στιγμή, η Τεχνόπολη δεν ξεχνά τον ήδη υπάρχοντα προσβάσιμο και συμπεριληπτικό χαρακτήρα της, υποστηρίζοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων “όπως το Beat The Barriers Festival των Cool Crips την περασμένη άνοιξη, που αποτέλεσε το πρώτο απόλυτα προσβάσιμο Hip Hop Festival” με όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες προσβασιμότητας, “υπηρεσίες προσβασιμότητας περιεχομένου για κωφά και βαρήκοα άτομα, απτική περιήγηση για τυφλά και με μειωμένη όραση άτομα, ασφαλείς χώρους για ανάπηρα άτομα καθώς και safe spot, πλατφόρμα για χρήστες/τριες αμαξιδίου και την παρέα τους, κ.ά.”. “Στόχος μας είναι κάθε μεγάλη μας διοργάνωση να πραγματοποιείται σε μεγάλο της μέρος με παράλληλη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα, και φυσικά χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε στην Τεχνόπολη, για 3η συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο Συμπεριληπτικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στην Ελλάδα, το Nevronas FESTival, το φθινόπωρο του 2024.

Τέλος, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα, έχει εντάξει νέες ηχητικές μαρτυρίες από εργαζόμενους του εργοστασίου στους μουσειακούς χώρους για άτομα με αναπηρία όρασης, πραγματοποιεί ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια που δίνουν έμφαση στα αισθητηριακά μέσα που διαθέτει ο χώρος και χρησιμοποιούν αισθητηριακά εργαλεία που βοηθούν άτομα με νοητική αναπηρία, ενώ οι πληροφορίες που βρίσκονται σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα με φυσική παρουσία (πχ Πατάρι Φούρνων), παρέχονται ψηφιακά σε ισόγειο χώρο.”.

Όσον αφορά την ενίσχυση της δομικής προσβασιμότητας των χώρων της Τεχνόπολης, “οι συνεργάτες του Nevronas από την εταιρεία AccessLab – Mapping Solutions for Disability αναλαμβάνουν να μελετήσουν, να αξιολογήσουν και να προτείνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε η Τεχνόπολη να καταστεί ακόμη περισσότερο φιλική στα εμποδιζόμενα άτομα.”

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κύριος Πατρινός μοιράστηκε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον στόχο όλων μας που είναι η ουσιαστική συμπερίληψη ΑμεΑ και Νευροδιαφορετικών. “Το «κλειδί» προς την επίτευξη αυτού του στόχου βρίσκεται στην εκπαίδευση. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η βελτίωση είναι μεγάλη, αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς, είτε μιλάμε για τα σχολεία και τα μικρά παιδιά είτε για τους χώρους εργασίας.”

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος