Η ομάδα του Nevronas, στο πλαίσιο του Nevronas FESTival που στόχο έχει να αναδεικνύει στην πράξη, ότι η Τέχνη δημιουργείται από όλους και είναι για όλους, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία Προσβασιμότητας και προάγοντας τη Συμπερίληψη τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους καλλιτέχνες, συμμετέχει με μεγάλη χαρά, παρουσιάζοντας μια σειρά δράσεων το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο του Λαού, στο 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ «Για πάντα παιδί» του Δήμου Χαλκιδέων, που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων λειτουργίας του Γραφείου ΑμεΑ.
ΔΡΑΣΗ: Αφήγηση Παραμυθιών
Σάββατο 21/9, 13:30 – 14:30, Πάρκο του Λαού-Χαλκίδα, με Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp, για Κ(κ)ωφά ή βαρήκοα άτομα, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) επί σκηνής
Θα δούμε και θα ακούσουμε ανάπηρους και μη ανάπηρους ηθοποιούς, να αφηγούνται παραμύθια σε παιδιά και νήπια. Μερικά από αυτά θα αφορούν την αναπηρία και μερικά άλλα θα είναι κλασικά. Οι ηθοποιοί σε μια ζεστή αίθουσα θα είναι κοντά στα παιδιά τα οποία θα καλεστούν να συμμετέχουν ενεργά με βιωματικά σύντομα αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια.
Ήχοι από μουσικά όργανα θα συνοδεύουν τις αφηγήσεις των ηθοποιών, ενώ η διάδραση θα παίξει σημαντικό ρόλο. Στο τέλος της αφήγησης τα παιδιά θα έχουν το χρόνο να αποτυπώσουν στο χαρτί τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις του αφηνοντας μια ζωγραφιά στο χώρο της δράσης.
ΔΡΑΣΗ: Yoga για ΟΛΟΥΣ!
Κυριακή 22/9, 10:00 – 11:00, Πάρκο του Λαού-Χαλκίδα
Η Yoga αγκαλιάζει νευροδιαφορετικούς και νευροτυπικούς. Η Βαρβάρα Κυπαρίσση παρουσιάζει ένα συμπεριληπτικό μαθήμα Yoga για ΟΛΟΥΣ, με έμφαση σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
ΔΡΑΣΗ: “Μια Ζωγραφιά… Ζωντανεύει!”
Κυριακή 22/9, 11:00-12:30, Πάρκο του Λαού-Χαλκίδα
Ζωγραφίζουμε όλοι μαζί σκέψεις και συναισθήματα που γίνονται μία ιστορία. Με την καθοδήγηση της δασκάλας χορού Βαρβάρας Κυπαρίσση αφηγούμαστε την ιστορία μέσα από μία χορογραφία!
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «Λήδα η Φυσαλίδα»
Κυριακή 22/9, 12:30 – 13:30, Πάρκο του Λαού-Χαλκίδα, με Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp, για Κ(κ)ωφά ή βαρήκοα άτομα, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) επί σκηνής
Η Λήδα είναι ένα πλάσμα που ζει στο βυθό και θέλει να δει τι γίνεται στον έξω κόσμο. Αποφασίζει λοιπόν να βγει στη στεριά και να γνωρίσει τα πλάσματα που ζουν εκεί. Βλέπει τη Γη, πόσο μεγάλη και όμορφη είναι, αγναντεύει τα πουλιά, τις λίμνες και τις θάλασσες -που τις ξέρει από πρώτο χέρι βέβαια. Στην πορεία ανακαλύπτει διάφορα πλάσματα, μεταξύ των
οποίων και η πεταλούδα η Φλώρα -με την οποία ήδη γνωρίζονται- και μετά συναντάει το κουνάβι τον Σωτήρη, ο οποίος μυρίζει και κανείς δε θέλει να τον κάνει παρέα. Εκεί έρχεται η Λήδα και του εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τον εαυτό του αλλά να τον αποδεχτεί και μετά θα βρει φίλους. Μετά συναντάει το βατράχι τον Αργύρη, που είναι παχουλός και η Λήδα
εξηγεί και σε αυτόν για τη αυτοαποδοχή. Έπειτα, η Λήδα και τα υπόλοιπα ζωάκια κατεβαίνουν από τη σκηνή και μιλούν με το κοινό για τη διαφορετικότητά τους.
Βασισμένο στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Κλάδη «Λήδα η Φυσαλίδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώτα Ευσταθίου
Παίζουν: Γιώτα Ευσταθίου, Γεωργία Κούρτη και η μικρή Θεοδώρα
Χορογραφίες: Σοφία Παγίδα και Σταυρούλα Καλογερόγιαννη
Φωτισμός: Αιμιλιανή Αβραάμ
Παραγωγή: Γιώτα Ευσταθίου και Γαβριήλ Πριγκιπάκης
ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Μάκης Τσιγάντες, Bandokafenio, opening act Νικόλας Τσιγάντες
Κυριακή 22/9, 20:00 – 21:00, Πάρκο του Λαού-Χαλκίδα, με Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp, για Κ(κ)ωφά ή βαρήκοα άτομα, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) επί σκηνής
Τον ΜάκηΤσιγάντες τον γνωρίσαμε παλιότερα επί σκηνής δίπλα στο Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης έχει διανύσει χιλιόμετρα εμπειρίας στις μουσικές σκηνές με πληθώρα καλλιτεχνικών συνεργασιών με ηχηρά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, καθώς και με προσωπική δισκογραφική δουλειά στο ενεργητικό του. Γνώριμος σε πολλούς εδώ στη Χαλκίδα, μέσω της πολύχρονης συνεργασίας του με την Φιλαρμονική του Δήμου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτρου Πρόκου. Η ιδιότητά του και ως εκπαιδευτικού, που έρχεται να συμπληρώσει τη καλλιτεχνική του φύση, δεν θα μπορούσε να τον αφήσει μακριά από τη ποίηση. Έτσι έχει μελοποιήσει κατά καιρούς εθνικούς μας ποιητές όπως ο Κ. Βάρναλης, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης. Η ιδιαίτερη σχέση του με το θέμα του αυτισμού, τον ώθησε να εμπνευστεί ένα μουσικό κομμάτι: “Στο Φάσμα της Ψυχής“, σε συνεργασία με τον Χλκιδέο ποιητή Γιάννη Ζορμπαλά και τον μουσικό παραγωγό Μανώλη Μάτσο, με την υποστήριξη του Nevronas.gr.
Μαζί του ο Αντώνης Δραγονάκης, μέλος της Φιλαρμονικής Δήμου Χαλκιδέων, στα keyboards.
Η συμπεριληπτική μουσική ομάδα Bandokafenio, που αποτελείται από νευροδιαφορετικούς αλλά και νευροτυπικούς μουσικούς διασκευάζουν γνωστά ελληνικά τραγούδια. Τα μέλη του Bandokafenio είναι οι: Αντώνης Εξαρχόπουλος-Πλήκτρα, Μάρκος Σπανός-Κιθάρα, Θωμάς Σώτροπας-Κρουστά, Κυριάκος Φριλίγκος-Μπουζούκι, Μάριος Νικολόπουλος-Κιθάρα, Γιώργος Δανδουλάκης-Τραγούδι, Μάνος Μπρούστης-Τραγούδι & Μπάσο, Άρτεμις Χατζηαργυρίου-Τραγούδι.
Ο Νικόλας Τσιγάντες είναι ένας νέος 29 ετών στο φάσμα του αυτισμού. Όντας χαρισματικός μουσικός κατάφερε να αριστεύσει στις εξετάσεις στο ωδείο στα κλασικά κρουστά συμφωνικής και φιλαρμονικής ορχήστρας. Είναι μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ΑΣΟΝ και μέλος της Δημοτικής Αθηναϊκής Μαντολινάτας, ενώ παλαιότερα υπήρξε μέλος της El Sistema Greece Youth Orchestra.
Με την υποστήριξη του Nevronas.gr