Το παραπάνω ερώτημα έχουν πολλά ΑμεΑ αλλά και γονείς ΑμεΑ. Ο Νεκτάριος Βεντούρης και ο Βασίλης Μποζίνης όμως έθεσαν το ερώτημα γραπτώς συνυπογράφοντάς το και στέλνοντάς το στη Βουλή.
Ρεπορτάζ Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Συγκεκριμένα, το έλαβε η κυρία Καζάνη (βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο νομό Εύβοιας), ο κύριος Νικολαΐδης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στη νομό Δράμας) αλλά και ο κύριος Τσιμάρης (τομεάρχης του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.) και το έθεσαν ως ερώτημα στη Βουλή. Κατόπιν, συντάχθηκε μια ομάδα εργασίας ειδικών επιστημόνων πάνω στο ζήτημα με τελικό σκοπό την διαφάνεια στις επιτροπές ιατρών που απορρίπτουν και εγκρίνουν τις Ειδικές Θεραπείες στον ΕΟΠΠΥ και την αναίρεση της παύσης κάλυψης Ειδικών θεραπειών για ενήλικα ΑμεΑ, μεταξύ άλλων ζητημάτων.
Έρχονται αλλαγές στην Ειδική Αγωγή: Ομάδα εργασίας για νέο πλαίσιο ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, με την ενηλικίωση ενός ΑμεΑ με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, όπως τετραπληγία, ο ΕΟΠΥΥ παύει να καλύπτει το κόστος των αναγκαίων ειδικών θεραπειών.
«Εγώ επί δυο χρόνια λάμβανα απορριπτικές απαντήσεις για τις λογοθεραπείες του παιδιού μου», εξηγεί ο κύριος Βασίλης, πατέρας τετραπληγικού ατόμου 21 ετών, «δεν λέμε απλά αν έλεγε λάθος το βήτα ή το σίγμα, μιλάμε για θέματα κατάποσης. Χρειάζεται να εξασκεί τον φάρυγγα για θέματα πρόσληψης τροφής». Πίσω από την εκάστοτε απόρριψη ή έγκριση των ειδικών θεραπειών υπάρχει πάντα μια επιτροπή ιατρών, η οποία όμως ο αιτούμενος δεν δύναται να ξέρει από ποιες ειδικότητες αποτελείται. «Χωρίς να θέλω να μειώσω καμία ιατρική ειδικότητα, δεν είναι δυνατό ένας οδοντίατρος ή ένας παθολόγος να απορρίπτει τις θεραπείες ενός νευρολογικού περιστατικού. Ειδικά όταν αυτός που τις γράφει είναι καθηγητής νευρολογίας, κορυφαίος στον κλάδο του.»
«Στέλνονταν σε μια επιτροπή στον ΕΟΠΠΥ [οι αιτήσεις θεραπειών] από όπου ερχόταν η έγκριση ή η απόρριψη χωρίς να ξέρουμε από ποιες ειδικότητες.
Η σκληρή πραγματικότητα στη χώρα μας αναγκάζει τον κύριο Βασίλη όπως πολλούς άλλους να ανατρέχει στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρότι είναι κάτοικος Δράμας, για να βρει τους καταλληλότερους ιατρούς και θεραπείες για τον γιο του. «Έχουμε φέρει και γιατρό από Αγγλία, ο οποίος σοκαρίστηκε από τα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα ΑμεΑ στη χώρα μας.»
«Θέλουν να κοιτάζουν αριθμούς, αλλά πρέπει να κοιτάζουν ψυχές»
Αναφέρει ο κύριος Βασίλης «Στην τελική όμως πληρώνουμε φόρους και όλες τις εισφορές μας, δεν είναι σωστό να μας αντιμετωπίζουν ως επαίτες».
Ο κύριος Βασίλης μιλά επίσης για τη δυσκολία της συνέχισης των θεραπειών, ειδικά αφού ο θεραπευόμενος επιτύχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, ένα ορόσημο. «Δεν υπάρχουν ορόσημα» αναφέρει χαρακτηριστικά, «αφού αν δεν συνεχιστούν οι θεραπείες θα έχουμε παλινδρόμηση – αγκυλώσεις στα πόδια, προβλήματα κατάποσης κλπ. Βρισκόμαστε σε διαρκή αγώνα.»
Η επιστολή υπεγράφη και απεστάλη πριν περίπου δύο εβδομάδες. Ως τις 11 Μαΐου θα φανούν τα αποτελέσματα, δηλαδή αν επαναξεταστεί το άρθρο 45 για τις χορηγούμενες Ειδικές Θεραπείες του ΕΟΠΠΥ όσον αφορά τη διαφάνεια στις ιατρικές ειδικότητες που εξετάζουν τα αιτήματα ειδικών θεραπειών αλλά και γενικά την αποδοχή των ειδικών θεραπειών σε ενηλίκους.
«Εμείς συντάξαμε ένα κείμενο και ελπίζουμε το καλύτερο για τα ΑμεΑ γιατί το αξίζουν».
Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος