MORE AND MORE

AMKE Άγγελοι της Χαράς: «Η συμπερίληψη από μια λέξη και μια τακτική να γίνει μια συνήθεια»

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» που αποτελείται από μια ομάδα καλλιτεχνών και επαγγελματιών που προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης σε παιδιά, ΑμεΑ και ηλικιωμένους. Η Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα, ιδρύτρια της ΑΜΚΕ καθώς και ο Δημήτρης Κουκουράκης, Υπεύθυνος Φορέων για τα ΑμεΑ, μουσικοθεραπευτής και Υπεύθυνος θεραπευτικών προγραμμάτων, μίλησαν με χαρά και υπερηφάνεια για το έργο τους, για τη συμμετοχή τους στο 2ο Nevronas FESTival και μας εξήγησαν μερικά από τα προγράμματα που προσφέρουν.

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Για την έμπνευση και το όραμα πίσω από την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς», μίλησε η πρόεδρος, κυρία Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα. «Ήμουν για πολλά χρόνια εθελόντρια στον Οργανισμό “Make-a-Wish” στην

Για την έμπνευση και το όραμα πίσω από την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς», μίλησε η πρόεδρος, κυρία Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα. «Ήμουν για πολλά χρόνια εθελόντρια στον Οργανισμό “Make-a-Wish” στην Ελβετία όπου και διαμένω. Εκεί αναλάμβανα να υλοποιήσω το όνειρο κάθε παιδιού. Έβλεπα τακτικά κάποιους κλόουν να επισκέπτονται τις νοσοκομειακές μονάδες και να ψυχαγωγούν τα παιδιά. Θέλησα να οργανώσω παρόμοιες δράσεις, βασισμένες στην Τέχνη και την αγωγή της ψυχής και στην Ελλάδα, στη χώρα μου. Έτσι, έφερα αυτή την ιδέα και με τη βοήθεια των συνεργατών μου, την είδα να υλοποιείται.»

«Στους «Αγγέλους της Χαράς» εγώ ήρθα στα τέλη του 2018 ως μουσικοθεραπευτής, όπου και κλήθηκα να αναλάβω κάποια προγράμματα στο νοσοκομείο παίδων και κάποια προγράμματα για ΑμεΑ.», εξηγεί ο Δημήτρης για τη σχέση του με την ΑΜΚΕ.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι «Άγγελοι της Χαράς» εξυπηρετούν άλλες ΑΜΚΕ αλλά κυρίως το Δημόσιο όπου προσφέρουν τέχνη και ψυχαγωγία σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

 

«Δραστηριοποιούμαστε κυρίως σε τέσσερις τομείς.

Αρχικά βρισκόμαστε στα νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα, κάτι που άλλωστε ήταν και το όραμα της ιδρύτριας όταν ξεκίνησε την ΑΜΚΕ το 2011. Εκεί, στις Ογκολογικές Μονάδες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Νοσηλείας, στα παιδιά με Εισαγγελική εντολή και στα Παιδοψυχιατρικά τμήματα, η ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα μουσικοθεραπείας και θεατρικού παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ανακούφιση, την ψυχαγωγία και την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών από τις πρώτες μέρες της ζωής τους μέχρι και την εφηβεία.

Σε Φορείς Παιδικής Προστασίας πραγματοποιούνται προγράμματα εμψύχωσης μέσω του χορού, της μουσικής και του δράματος, θεατρικές παραστάσεις και ειδικά διαμορφωμένα ψηφιακά προγράμματα.

Σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων πραγματοποιούνται οι δράσεις «Άρπα και Παραμύθι» όπως και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα» όπου οι ηλικιωμένοι θυμούνται τα τραγούδια και τους χορούς μιας παλαιότερης εποχής.

Τέλος, η ΑΜΚΕ πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις και προγράμματα βασισμένα στην τέχνη και την εμψύχωση σε ποικίλους Φορείς για Άτομα με Αναπηρία σε ολόκληρη την Αττική.»

«Ο κορονοϊός και τα εξ αποστάσεως προγράμματα ήταν μια τεράστια πρόκληση για εμάς»

Συνεχίζει λέγοντας πως «δημιουργούμε συχνά νέα προγράμματα και μάλιστα πραγματοποιούμε δράσεις και εκτός Αττικής με τη βοήθεια των εξ αποστάσεως προγραμμάτων». Η ανάγκη για δημιουργία εξ αποστάσεως προγραμμάτων προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου όλοι κληθήκαμε να μείνουμε σπίτι τηρώντας αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Σύντομα μετά την έναρξη των lockdown βρέθηκαν και χορηγίες που βοήθησαν στην προσαρμογή των χώρων μας για βιντεοσκόπηση διαφόρων προγραμμάτων και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Μπορούσαν να είναι τόσο σε ζωντανή μορφή (τηλεδιάσκεψη) όσο και σε ασύγχρονη μορφή για προβολή και ενασχόληση οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί να είχε λάβει το προσωπικό του εκάστοτε Φορέα την κατάλληλη εκπαίδευση για τη σωστή χρήση του υλικού.»

«Συνεχίζουμε εξ αποστάσεως δράσεις κυρίως σε συνεργασία με πληθυσμούς εκτός Αθηνών, όπως Δράμα, Λάρισα, Καλαμάτα σε διάφορους φορείς..»

«Τα εξ αποστάσεως προγράμματα έμειναν πια ως κληρονομιά.»

Η συμμετοχή των «Αγγέλων της Χαράς» στο 2o Nevronas Festival ήταν ιδιαίτερα όμορφη και αποτέλεσε μια καλή αφορμή για την παρούσα συνέντευξη. 

Ο ίδιος ο Δημήτρης και η ομάδα των «Αγγέλων της Χαράς» ήταν παρόντες στο φεστιβάλ φροντίζοντας για την καλή προετοιμασία και ροή της παράστασης και μίλησε με ιδιαίτερη χαρά για το συμπεριληπτικό κοινό της. Επρόκειτο για ένα κοινό διαφόρων ηλικιών, ΑμεΑ και μη, νευροτυπικών και νευροδιαφορετικών, που με το όμορφο μήνυμα της παράστασης και τη συνοδεία της ζωντανής μουσικής και των ηχητικών εφέ που αποτύπωναν τη διάθεση των χαρακτήρων, απόλαυσε εξίσου το θεατρικό έργο. Ο Δημήτρης αναφέρει πως μπορούν να προσαρμόσουν τις δράσεις τους για όλα τα κοινά, καθώς και η ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» στοχεύει στη συμπεριληπτικότητα.

«Οτιδήποτε έχει να κάνει με πολιτιστικές δράσεις πρέπει να είναι συμπεριληπτικό, όχι αποκλειστικά για ΑμεΑ.»

 «Πάντα στις δράσεις μας, ακόμη και σε ειδικά σχολεία ρωτάμε αν μπορούν να παρακολουθήσουν και τυπικές τάξεις μαθητών.»

 

Με αφορμή το θεατρικό «Η Παραμυθοχώρα: Πριν Χαθούν τα Παραμύθια», μάς αποκάλυψαν πως ετοιμάζουν το sequel της παράστασης «Η Συνταγή του Μαζί» που ενημερώνει το κοινό και για τη διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη σε πολιτισμικό πλαίσιο – ένα θέμα που μας αφορά πιο πολύ από ποτέ.

Η κυρία Λεμού-Στούρτζα έκλεισε λέγοντας πως ελπίζει «να είμαστε γεροί, δημιουργικοί και ενωμένοι όλοι στην ομάδα για να συνεχίσουμε με το έργο μας – να ανακουφίζουμε και να ψυχαγωγούμε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», με τον Δημήτρη να συμφωνεί και να τονίζει την ανάγκη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. «Άλλωστε μαθαίνοντας το διαφορετικό έρχεσαι στη θέση του άλλου και βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *