ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός µε µεγάλη χαρά προσκαλεί µικρούς και µεγάλους στα επίσηµα εγκαίνιά του

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός µε µεγάλη χαρά προσκαλεί µικρούς και µεγάλους στα επίσηµα εγκαίνιά. Το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 το Μουσείο οργανώνει ολοήµερες δράσεις, µε σκοπό να συστηθεί στο κοινό και να αφηγηθεί την ιστορία του Αλέκου Φασιανού και του πολύπλευρου έργου του.

Στα πλαίσια των εγκαινίων το Μουσειο θα παραµείνει ανοιχτό όλη µέρα µε ελεύθερη είσοδο. Προγραµµατισµένες είναι αφηγηµατικές ξεναγήσεις µε ελεύθερη είσοδο, εκπαιδευτικά προγράµµατα για παιδιά από 5 έως 14 ετών και οργανωµένοι θεµατικοί περίπατοι, που θα συστήσουν στο κοινό την γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου ο καλλιτέχνης µεγάλωσε και δηµιούργησε τα πρώτα του έργα. Στο τέλος της µέρας θα ακολουθήσει κέρασµα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός στεγάζεται σε ένα κτίριο, που σχεδιάστηκε και αναδιαµορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο σε συνεργασία µε τον καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1995.

Στα θεµέλια του σηµερινού µουσείου, βρισκόταν από τη δεκαετία του ‘30, το πατρικό σπίτι του καλλιτέχνη. Ένα µικρό νεοκλασικό σπίτι µε εσωτερική αυλή και κεραµοσκεπή.

Η οικογένεια εγκαθίσταται στη γειτονιά όταν ο παππούς του Αλέκου Φασιανού, Ανδρέας, χειροτονείται ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Μεγαλώνοντας εκεί, οι αναµνήσεις στη γειτονιά ήρθαν να σφραγίσουν τη µετέπειτα καλλιτεχνική του θεµατουργία. Σε πολύ µικρή ηλικία ήρθε σε άµεση επαφή µε την άνθιση των θεάτρων όπως το «Περοκέ» και το

«Σαµαρτζή», των κινηµατογράφων «Αλκαζάρ» και «Βικτώρια», καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μέσα από τις περιπλανήσεις του, εξερεύνησε την πόλη και γνώρισε τα µικροεπαγγέλµατα της αθηναϊκής γειτονιάς, τους πλανόδιους τεχνίτες και πωλητές όπως τον γαλατά, τον καστανά, τον µπαλωµατή και τον κουλουρά. Τη δεκαετία του 1970, το νεοκλασικό γκρεµίζεται για να γίνει, κατ’ επιθυµία της µητέρας του Ελένης, πολυκατοικία, όπου θα στέγαζε τα παιδιά της.

Ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος τότε ζούσε στο Παρίσι, αντικρίζοντας το αποτέλεσµα – δυσαρεστηµένος – ζητάει από τον φίλο του και αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο στα τέλη του 1980 να την αναδιαµορφώσουν, συµπεριλαµβάνοντας στο ισόγειο ένα µικρό εκθεσιακό χώρο, όπου θα φιλοξενούσε τα έργα του. Έτσι, ξεκίνησε το όραµα για το Μουσείο Αλέκος Φασιανός.

ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Η επιµέλεια της έκθεσης αποσκοπεί στο να συστήσει το εύρος του έργου του Αλέκου Φασιανού. Παρουσιάζονται έργα από το 1954 έως το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη.

Στην έκθεση συναντάµε πρώιµα έργα µε αφαιρετική διάθεση της δεκαετίας του ’60 και των πρώτων χρόνων του στο Παρίσι.

Έργα επηρεασµένα από τη βυζαντινή τέχνη, κολλάζ, µεικτές τεχνικές, αφανείς, αλλά και ευρέως αναγνωρίσιµους πίνακες µε την πλέον χαρακτηριστική πινελιά του Φασιανού. Ο µύθος της γειτονιάς του ξετυλίγεται µέσα από έργα, που αναπαριστούν εικόνες και βιώµατα, που απέκτησε στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου µεγάλωσε και στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα. Ήρωες της παιδικής του ηλικίας σµίγουν µε ήρωες της ελληνικής µυθολογίας, δηµιουργώντας τον αιώνιο ήρωα, που είναι ο άνθρωπος.

Πέραν των ζωγραφικών έργων, η έκθεση επιθυµεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας χειροποίητα αντικείµενα, έπιπλα και φωτιστικά, καθώς και κείµενα, που έγραψε, βιβλία, που εικονογράφησε και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό της εµπλοκής του στη σκηνογραφία και στη σχεδίαση κοστουµιών για κωµωδίες του Αριστοφάνη και θεατρικά έργα του Eugène Ionesco. Η έκθεση ξετυλίγεται µέσα σε ένα χειροποίητο αρχιτεκτόνηµα, όπου κάθε λεπτοµέρεια είναι επιµεληµένη από τον Φασιανό, από τα πόµολα στις πόρτες, τα χερούλια στα ντουλάπια, τα καρφιά στους καθρέφτες, τις νωπογραφίες και τα µωσαϊκά δάπεδα.

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός έχει αξιοσηµείωτη σηµασία για τον σύγχρονο εικαστικό και αρχιτεκτονικό χάρτη της Αθήνας, µιας και είναι ένα από τα λίγα µουσεία στον κόσµο, όπου η συνέργεια καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα στηρίζει τον διάλογο µεταξύ των έργων και του χώρου, όπου τα στεγάζει.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Σάββατο 21.10 θα παρουσιαστεί στους µικρούς µας φίλους η νέα µουσειοβαλίτσα του Μουσείου Αλέκος Φασιανός- «Ο Μύθος της Γειτονίας µου», πρόγραµµα που υλοποιείται µε την υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο της ισότιµης πρόσβασης στον πολιτισµό.

Ετοιµαστείτε να πετάξετε δράκους, µέλισσες και πουλιά πάνω από το µεγάλο ξύλινο ταµπλό για να ακούσετε, να ανακαλύψετε και να φανταστείτε!

Στο τέλος, µετρήστε τους σπόρους σταχυού που συλλέξατε και ξεκλειδώστε τον Μύθο! Η Μουσειοβαλίτσα είναι ένα ολοκληρωµένο αυτόνοµο εκπαιδευτικό kit µε στόχο να ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας και να παρουσιάσει την ιστορία και τη συλλογή του Μουσείου µε πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο.

Αναλυτικό πρόγραµµα ηµέρας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 11.00-12.15 & 12.30-13.45

→ Κράτηση θέσης µέσω more.com (viva)

→ Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Κόστος συµµετοχής: 5 ευρώ

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 11.30-12.15 & 16.30-17.15

→ Κράτηση θέσης µέσω more.com (viva)

Ελεύθερη συµµετοχή

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

11.30-13.00 & 13.30-15.00

Οι σταθµοί:

  • Σταθµός µετρό Μεταξουργείο
  • Οδός Βίκτωρος Ουγκώ
  • Πλατεία Αγίου Παύλου
  • ηµοτικό Σχολείο Λιοσίων & Μιχαήλ Βόδα
  • Κτίριο ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
  • Σταθµός Λαρίσης
  • Μουσείο Αλέκος Φασιανός

 

Κόστος συµµετοχής: 10 ευρώ

→ Σηµείο συνάντησης µπροστά στο ξενοδοχείο Stanley, Πλατεία Καραϊσκάκη

→ Κράτηση θέσης µέσω more.com (viva)

→ Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

→ Ο περίπατος ολοκληρώνεται στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός όπου η είσοδος για την ηµέρα είναι ελεύθερη.

DRINKS 18.00-20.30

Ελεύθερη είσοδος

Ευχαριστούµε θερµά τους χορηγούς µας και τους συντελεστές για την ηµέρα των εγκαινίων.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *